Külföldre mész, és nem egy hotel ablakából vagy turistaprospektusokból látnád a várost? Megismerkednél király arcokkal, miközben ingyen van szállásod? Akkor ne tétovázz, legyél te is kanapészörfös!

Az online közösségi oldalak és csevegőszolgáltatások sok ezer kilométerről képesek közelebb hozni embereket – ez azonban legtöbbször megmarad kétdimenziós kapcsolattartásként. A BeWelcome, a Hospitality Club és az ezeket magasan túlszárnyaló Couchsurfing oldalak azért jöttek létre, hogy külföldre utazó embereknek segítsenek megismerkedni helyiekkel a vendégszeretet jegyében.

Az ingyenes site-okon egyszerű a regisztráció, és a világ szinte bármely pontján találhatsz már kanapészörfösöket, akik felajánlanak egy ágyat, matracot vagy kinyitható kanapét a pár éjszakára odalátogató külföldieknek. Az ingyenes szállás csupán egy a rengeteg előnyből, amit a kanapészörföléssel nyerhetsz: ugyanis ha ezt választod, egy helyi szemszögéből ismerheted meg a város legtutibb látnivalóit, eldugott bolhapiacait, észrevehetetlen kiskocsmáit és a legjobb bulikat, amiről csak az ott lakók tudnak, és tuti nincs a turistakönyvekben. Tudd meg, hogy működik pontosan, regisztrálj, és vágj bele te is a szörfölésbe!

Nincsenek kötelezettségek. Nem kell, hogy te is felajánlj szállást. Nem párkereső oldal – le is tiltják, ha valaki ilyen témájú profillal van fent. Nem kell mindenkit elfogadni, aki nálad szeretne lakni. Minden rajtad áll.

Az oldal ugyanis a teljesen szabad, kötelezettségmentes és nyitott nemzetközi ismerkedés megkönnyítése és kiteljesítése miatt jött létre. A világ bármely tájáról regisztrálhatsz, ha van kanapéd, ha nincs. A profilodban leírhatod, ki vagy te, milyen zenék, filmek és könyvek érdekelnek, milyen emberekkel szeretnél megismerkedni vagy épp mi volt a leghihetetlenebb dolog, ami történt veled valaha. Beállíthatod, tudsz-e fogadni embereket az otthonodban vagy csak egy italra találkoznál ideutazókkal.

Pontosíthatod az adatokat: hány embert tudsz fogadni, mennyi éjszaka túl kevés vagy túl sok, esetleg lehet-e last minute-ben bejelentkezni hozzád. Megadhatod, milyen szinten beszélsz milyen nyelven, mennyire érsz rá foglalkozni a vendégeiddel, és hogy milyen országokban jártál eddig vagy épp hova szeretnél eljutni. Nem árt pár képet sem feltölteni, majd megadni az alapvető adatokat (hány éves vagy, hol tanultál, mit dolgozol, merre tartasz most) és irány a szörfölés.

A kanapéd státusza

Egy kanapé nem lehet kapcsolatban, eljegyezve vagy bonyolult viszonyban, de azért igenis van státusza, ha megszörfölteted. Ötféle opció közül választhatsz: 1. Yes – Tuti van szállásod, amit felajánlasz. 2. Maybe – Talán jöhetnek hozzád, attól függően, szimpatikus-e eléggé egy kérés, vagy épp ráérsz-e. 3. Not Righ Now (But I can hang out) – Most nem tudsz fogadni embereket (időszakosan vagy állandóan), de szívesen találkozol egy italra idelátogatókkal. 4, I'm traveling – Jelen pillanatban utazol, ezért nem vagy otthon. Ha ezt az opciót jelölöd be, akkor az oldal nem fog listázni téged, mint potenciális host.

Így írj couch requestet!

Ha szeretnél találni egy külföldi szállásadót, akkor ajánljuk, hogy ne személytelen sablonüzenetet copy-pastelj százaknak, hanem inkább írj tíz személyre szóló üzenetet a potenciális hostnak. A requestben minden lényeges információt megadhatsz: mikor érkeztek, milyen járművel, hányan és mennyi éjszakára maradnátok. A request két részből áll: először az utaddal kapcsolatban írj le néhány gondolatot az “About me” szekcióba, amit azért mégis a lehetséges szállásadódnak címzel: “Még sosem voltam Berlinben, és a legjobb haverommal hallottuk, milyen király raktárbulik vannak – úgy láttam a profilodban, te is gyakran jársz el partizni, esetleg meg tudnád ezeket mutatni nekünk? Négy éjszakára jövünk, de ha csak egy vagy két estére tudsz elszállásolni minket, az is elképesztően jó lenne.”

Majd a "Why I'd like to meet you” részt töltsd ki, és lehetőleg ne bullshitelj! Valóban írd le, miért szeretnél pont annál az illetőnél lakni, mi volt szimpatikus a profiljában, milyen közös érdeklődési körötök van, ami miatt ő is úgy érzi majd, hogy megéri neki, hogy helyet biztosítson számotokra a lakásában.

Találd meg a tökéletes hostot: Advanced Search

A tökéletes host megtalálása nem egyszerű, de segítünk abban, hogyan mehetsz a legbiztosabbra! Amikor a keresőben beállítod, hogy melyik városba szeretnél menni, ne állj meg ennél a lépcsőnél, hanem ikszelj be még pár fontos rubrikát az összetett keresés opcióban. Add meg, milyen életkorban keresel hostot (pl.: 28–34 éves korig) és milyen neműt. Jelöld be, hogy csak olyan találatokat jelenítsen meg, akik biztosan adnak szállást, vagy olyat is, aki ezt a státuszt Talán-ra adta meg.

Beikszelheted, hogy csak olyan felhasználókat listázzon az oldal, akik két héten belül beléptek a profiljukra, vagy épp akiknek a szálláskérésekre adott válaszolási aránya legalább 80%. Rákereshetsz a csak Verified tagokra (lásd: biztonság), és beállíthatod, hogy csak azokat a potenciális szállásadókat mutassa, akik minimum két embert el tudnak szállásolni.

Ezenfelül bejelölheted, hogy csak angolul, magyarul vagy épp franciául jól beszélő hostokat listázzon az oldal, a szállásadónál biztosan lehet-e dohányozni vagy az ellentettje, keresőszavakban pedig megadhatsz egy-két fontos faktort, például: belváros, buli stb. A procedúra fél percet vesz igénybe, de megkímél száz, számodra valószínűleg érdektelen profil megtekintésétől.

Biztonság

Felmerül a kérdés, vajon biztonságos-e a dolog? A válasz pedig: a lehető legbiztonságosabb. Minden profilnál láthatod azoknak a véleményét, akik már az adott illetőnél laktak, vagy akiknél ő lakott. Ezek a referenciák nem letilthatók: az adott felhasználó nem szabályozhatja a róla beérkező vélemények nyilvánosságát. A Facebookkal ellentétben itt nem csak like-olni lehet, hanem negatív vagy semleges tapasztalatot is megoszthatsz. Emellett a profilból is nagyon sok hasznos információ kiderül: ha az illető akkurátusan kitöltötte a legtöbb személyes és érdeklődési körre vonatkozó részt, elég jól látható, hogy vannak-e közös pontok, és érdemes-e nyitni.

Emellett a Couchsurfing.org bevezette a “Verified Members” opciót: ha adakozol pár eurót az oldalnak, ezzel biztosan tudatod mindenki számára, hogy valóban létezel: kis zöld pipa jelenik meg a neved mellett, ami erre utal. A profilok mindegyike mutatja, eddig hányan látták az adott felhasználó oldalát: ez sokszor segítség, ha tapasztalt szörföst szeretnél. A Profile Views fölötti rubrikában megnézheted, milyen arányban válaszolt az adott illető a hozzá beérkezett kérésekre: ebből leszűrheted, mennyire aktív az oldalon, és neked milyen hamar fog valószínűleg válaszolni.

Persze érhetnek így is kellemetlen meglepetések. Furcsamód gyakran megesik, hogy a szimpatikus profil inkább csak írásban volt meggyőző, és élőben már nem olyan igzalmas az adott személy – valamint épp ellentétesen: alig írt egy pár sort magáról, de mégis a legjobb host vagy surfer, akivel valaha találkoztál. De itt felmerül a kérdés: vajon ha egyszer volt dolgunk egy rossz emberrel, akkor ezentúl soha többé nem fogunk ismerkedni, nehogy csalódjunk? Mennyi mindenről maradhatnánk le így?

A világ a lakásodban

Az oldal egyedüli elvárása a kulturális nyitottság és az őszinteség. Ez nem egy hostelközvetítő iroda, és nem az ingyen lakás a fő koncepciója. Sokan esnek abba a hibába, hogy félreértelmezik a projektet. Én magam lassan négy éve kanapészörfölök mint szörfös és host: több ízben kaptam olyan kéréseket, amelyben a nálam lakni vágyók arról írtak, mennyire király ez az oldal, mert a világon bárhol ingyen megszállhatnak. Vannak olyanok is, akik pedig személytelen sablonüzenetet küldenek – ami valahol ugyanaz, mint az első.

De – és ez az, amiért megéri az oldalon lenni – a leggyakrabban üdítő és inspiráló emberekkel találkozhatsz, akiknek a világlátása, érdeklődési köre, tapasztalatai és stílusa újra és újra rá fog döbbenteni, mennyire egyformák is lehetnek teljesen máshonnan jött emberek.

És ezt olvastad már?
Ide menj, ha szeretsz fejjel lefelé lógni a hullámvasúton!