Elmentünk Kelet-Tirolba, ami nem is Tirolban van, és beleszerettünk a hegyekbe, az Isel folyóba és a tehenekbe.

Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, a Großglockner alatt délre található a Kelet-Tirol nevű osztrák tájegység. Különc kis világ ez: történelmileg is, földrajzilag is elkülönül attól a tartománytól, amit általában Tirol néven ismerünk. Gyakorlatilag az innsbrucki székhelyű nagy Tirol exklávéja, egy kis darab Olaszországgal is elválasztva a közigazgatási anyatartománytól. Kelet-Tirol még klímájában is más, mint a környékbeli hegyes-völgyes vidék. Ha idejössz, úgy negyedóránként fogod megtudni egy büszke lokálpatriótától, hogy a tartományi székhely, Lienz Ausztria legnapsütöttebb városa, évi kétezer napsütéses órával!

Kelet-Tirolban még szeptember végén is jó esély van teljesen nyárias időre. Lienz már-már mediterrán hangulatot képes produkálni, hiába veszik körbe 2-3 ezer méteres hegyek (Fotó: Ronald Kalchhauser)
Télen persze pont úgy néz ki ez az alpesi osztrák városka is, ahogy kell (Fotó: TVB Osttirol)
A térség egyik legerősebb vonzereje pont a viszonylagos felfedezetlensége. Az ilyen és hasonló képek nem hamis turisztikai marketing-ígéretek: nagyon könnyű összehozni, hogy ameddig a szem ellát, ne legyen más sehol, csak te, a hegyek és esetleg a tehenek (Fotó: Roman Huber)

A napfényes, meleg mikroklíma a térségben különlegesen gazdag élővilágban is megnyilvánul. A leglátványosabb természeti kincset a helyi fauna önironikusan big five-nak nevezett legnagyobb állatai jelentik; Kelet-Tirol Nagy Ötöse a kőszáli kecske, a zerge, a szakállas saskeselyű, az arany sas és a mormota. A növényvilág is nagyon gazdag, de annyira, hogy erre komplett iparág is épül, amint azt megtapasztalhatjuk, ha ellátogatunk a Lienztől pár kilométerre, Assling mellett található Vitalpinum gyógy- és illatszernövény-központba.

A hideg hegyi patakban gázolós kis mezítlábas túrát, 150 (!) hasznosítható helyi növényfajta bemutatását, mindenféle kencefice és illatszer kipróbálását, jópofa ezoterikus mókákat (kedvencem a bronztál-bizergálás: nem mondom el, mi az, menj és keresd meg),

no meg a végén iszonyú sok fajta helyi készítésű kozmetikum megvásárlását felajánló élménypark tulajdonképpen csak egy kis része a százhúsz éves Unterweger Fivérek GmbH-nak. A kedves kis látogatóközpont melletti telken kicsi, de komoly üzem működik, amely hatalmas kozmetikai és élelmiszeripari cégek beszállítója alpesi olajok, növénykivonatok, párlatok terén.

Fotók: www.unterweger-natur.com

Lienz legfontosabb szuperképessége, hogy civilizált, városi környezetből lehet fellelkesedve elindulni télen is, nyáron is mindenféle olyan kelet-tiroli sportkalandra, amiből aztán akár aznap este, de akár egy hosszú gyalogtúra után napokkal később fáradtan, izzadtan, kicsit ütött-kopottan talán még nagyobb öröm visszaérkezni ugyanide.

Az 1242 óta városi ranggal büszkélkedő, csaknem hétszáz méter magasan fekvő Lienznek, ha már város, ugye, van vára is: a Schloss Bruck. A hajdani grófi-hercegi rezidencia ma Kelet-Tirol egyik legérdekesebb látnivalójának számít, amely falain Albin Egger Lienz festőművész, a város szülöttének átfogó kiállítását is felvonultatja. A kilátás a toronyból minden irányban pazar;

jókat lehet integetni innen a teheneknek, akikkel túrázgatás közben ismerkedtünk össze a picike, iszonyúan romantikus hegyi falvacskákban.
Fotó: Martin Lugger

Nem rossz ötlet túrabázisnak a vendégeit öt csillaggal, de reális árakkal váró Grandhotel Lienzet használni. A 2009-ben, családi vállalkozásban indított szálloda gasztróban, komfortban, spában mindent tud, amit ennyi csillaggal tudni kell, a hangulat viszont hasonlóan barátságos és közvetlen, mint a klasszikus kis osztrák panzióké.

Gyakran megesik, hogy személyesen egy Westreicher vagy Simonitsch tölti újra poharunkat a vacsoránál, és iszonyú menő (és nagyon osztrák), hogy mindeközben a tulajdonos családoknak a címere ott díszeleg a folyosók falain!

A Grandhotel Lienz több, mint 1400 négyzetméteres spa & wellness részleggel rendelkezik, ahol belső- és külső medence, párok részére kialakított privát spa, bioszauna, finn szauna, többféle gőzfürdő, egy szerájfürdő – és az Isel gleccserfolyó partján fekvő romantikus kert áll a vendégek rendelkezésére. A hotel különlegessége, hogy rezidens orvosa is van! Sok vendég foglal itt úgy szállást, hogy beugrik egy kivizsgálásra is, ahol Dr. Peter Lechleitner szív- és érrendszer-specialista végez rajta komplex diagnosztikát. Bizarr, de látványos dekoreleme a rendelőnek, hogy falait a doktor saját, szív tematikájú festményei díszítik.

2015-ben a Spectre James Bond-film stábja is itt lakott. A három perces alpesi jelenetsort hat hétig forgatták, de Daniel Craig csak 3 napot töltött itt, helyette ugyanis főleg dublőrök dolgoztak... (Fotók: Fotó: Grandhotel Lienz)
A medence külső fürdőtérrel is rendelkezik, ez különösen télen lehet hangulatos!

Aki szeret síelni, télen mindent megkap Lienzben és környékén, ami ehhez a hobbihoz kell, de az is örülhet a temérdek libegőnek, sífelvonónak, aki a téli szezonon kívül érkezik ide kirándulni. A Lienzer Bergbahnen (Lienzi Hegyivasútak) az idelátogatókat jócskán kétezer méter fölé viszi itt nyáron is – de aztán senki ne lepődjön meg, ha visszafelé úgy döntene, inkább nem utazza le a jegyét.

Miközben a legelésző tehenek, szálegyenes fenyők, hegyi pisztrángostavacskák felett visz föl a hüttébe a kábelvasút, hatalmas kísértés lesz úrrá az emberen, hogy inkább gyalog baktasson vissza a völgybe a Strudel után, megszagolva minden virágot, megcsodálva a panorámát a hegyi turistaút minden kanyarulatából.
Fantasztikus a kétezer méterről nézni, hogy jönnek-mennek, nyílnak-záródnak a felhők a völgy városkái felett
A felvonók nyáron is járnak ám! (Fotó: Armin Zöbl)
(Fotó: TVB Osttirol)
(Fotó: TVB Haselsteiner)
(Fotó: TVB Osttirol/Roman Huber)

Na és az Isel. Ez Ausztria utolsó, nem szabályozott medrű gleccserfolyója, amelynek 74 kilométerét ötnapos gyalogtúrán végigjárni bakancslistás tételem lett rövid kelet-tiroli kirándulásunk végére. A folyó Lienznél ömlik a Drávába (legalábbis hivatalosan: valójában az itt még keskeny kis Dráva látszik belezuborogni az Iselbe, de akárhogy is, a folyó innen Dráva néven megy tovább); innen felfelé érdemes végigsétálni az útját egészen a gleccserig, hol kisvárosi panziókban, hol menedékházban megszállva éjszakára.

Aki akar, mehet akár bringával is. A kerékpáros-turizmus, mint Ausztriában általában, itt is hihetetlenül fejlett. Még biciklit se kell hozni; hegyi bringát, e-bike-ot szinte bárhol lehet bérelni egy jó kis alpesi tekeréshez.

A Grandhotel Lienz is az Isel gleccserfolyó partján és a város közepén található; sikerült egész Kelet-Tirolt a lehető legközelebb hozni a szállodához! (Fotó: Grandhotel Lienz)

Akár biciklivel, akár gyalog, akár síléceken, akár kocsival, motorral: a gyönyörű, kedves, emberléptékű és egyelőre üdítően turistaszegény Kelet-Tirol felfedezése mindenképp hatalmas élmény. És még közelebb is van hozzánk, mint a többi Tirol!

(Nyitókép: Martin Lugger)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában