Munkásököl vasököl, oda üt, ahova köll.

Úgy néz ki, mintha ufók építették volna ezeket az emlékműveket, de a helyzet sokkal prózaibb. A második világháború után a kommunista országokban dívó kommunista/brutalista műemlékek ezek, amelyek hatásosan testesítik meg azt az eszmét, amelyet a vezetők a kommunizmus (általuk vélt) dinamikájához illőnek éreztek.

Mint a művészeti alkotások esetében, itt is különbözőképpen értékelik ezeket a műemlékeket. Van, aki szerint fel kellene robbantani őket, mások kifejezetten rajonganak értük. Mark O'Neill brit fotós olyasvalaki, akit lenyűgöznek ezek a kő- és betongigászok, éppen ezért úgy döntött, bejárja a posztkommunista országokat, és megörökíti az utókornak ezeket a sokszor teljesen elhanyagolt szobrokat, műemlékeket és épületeket.

Mark 2011-ben még a szüleivel járt Bulgáriában, akkor szeretett bele ezekbe a brutalista építményekbe. Az elmúlt években már egyedül járta végig az egykori Jugoszláviát alkotó országokat és persze a már említett Bulgáriát.

Ez itt a Podgorica közelében található Népi forradalom emlékműve című alkotás.

A Buzludzsa-hegyen található a kommunista építészet egyik legmeghökkentőbb darabja, a Bolgár Kommunista Párt Emlékháza. Az 1981-ben átadott ingatlan ma elhagyatott, és a graffittiket látva nem úgy fest, mintha vigyáznának rá.

A boszniai Gligino Brdo emlékmű 10 méter magas, virágformájú, de ez sem hatja meg a helyi vandálokat, akik összesprézik, illetve darabokat törnek le belőle.

A szerb Spomen Park szintén 1981-ben épült, és azoknak a partizánoknak állít emléket, akik a II. világháborúban harcoltak a megszálló németek ellen.

Boszniában, Makljen közelében található ez az 1978-ban épült emlékmű. Ez azoknak a partizánoknak állít emléket, akik elestek a Neretvai csatában.

Sok szobor viseli nyomait a Jugoszlávia szétesése utáni Balkán háborúnak: számos szobron láthatók golyónyomok, és sok körül találhatók töltényhüvelyek. A jó hír, hogy több lerobbant emlékművet készülnek felújítani, mivel az elmúlt időszakban igény mutatkozott a megőrzésükre.

A Petrova Gora emlékmű szintén 1981-ben épült, úgy fest, ebben az esztendőben központilag adták ki, hogy kommunista emlékművek épüljenek a vasfüggöny mögötti vörös birodalomban. A horvátországi emlékmű a háború áldozatainak állít emléket.

Ez a 18 méteres szobor a Brezovica-erőd mellett épült, és egy egykori fa helyére állították.

Mivel ez a szobor egy bosnyák nemzeti parkban található, megúszta a vandálok támadásait.

Az Elesett katonák emlékműve Szerbiában található, és egy tipikus szocialista-realista alkotás.

A Bolgár-szovjet barátság emlékművéből mindenki láthatja, milyen hatalmas is volt a barátság a két nép között. Ha látni szeretnénk, akkor Várna közelében keressük.

A boszniai Grmeč-ben található ez az emlékmű, méghozzá egy tó közelében.

A szerb Kosmaj emlékmű komplexumban található ez a hatalmas csillag.

A Kővirág emlékmű a Jasenováci koncentrációs táborban elhunytak emlékére épült, és ez 1966-ban adták át.

Ez csak egy rövid ízelítő volt Mark O’ Neill munkásságából, ha több hasonlóan ütős fotót szeretnétek megnézni, akkor irány az Insta-oldala vagy a honlapja!

És ezt olvastad már?
Megtervezték a világ első lebegő szigetvárosát, amely megbirkózik az emelkedő tengerszinttel
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő