Pár éve még csak nyolc kutyabarát strand volt az országban, ma már több mint húsz. Nézd meg, hol találod ezeket, és mit kell tudnod, ha kutyával mész vízpartra.

Kutyás stradból nincs túl sok idehaza, de ezen kár volna keseregni, egyszerűbb felkeresni a legközelebbit. A jó hír, hogy a tendencia növekvő, vagyis ma már több mint húsz vízparton várják dedikált szolgáltatásokkal a négylábúakat és gazdáikat – a kutyabarathelyek.hu pedig megrajzolta Magyarország kutyabarát strandtérképét.

„Semmi akadálya annak, hogy a kutyák a természetes vizek – tavak, folyók – azon részein úszhassanak, ahol nincs fürdésre kijelölt hely, és tábla sem tiltja a bemenetelt. A strandokkal azonban más a helyzet: itt számos szabályozásnak kell megfelelni, és az embereknek fenntartott strandokra nem is szabad kutyát bevinni” – mondja Hornyák-Schmidt Zsófia, a portál társalapítója.

Tiszafüred, Mancsos pancsoló

„Bár az egyes fürdetőhelyek előírásai némileg eltérhetnek egymástól, néhány általános szabályt mindenhol be kell tartani – folytatta Máté Krisztián, a másik társalapító. – Így például

csak féregtelenített, a megfelelő oltásokkal és chippel ellátott kutya használhatja a vízpartot. Beteg, sérült vagy éppen tüzelő állattal ezen területek nem látogathatóak. A kutyák másokat nem zavarhatnak, és ahogy az élet más területein, úgy a strandokon is a gazdi felel értük.”

2015-ben még csak nyolc kutyabarát strandot tudott összegyűjteni a portál, ebből lett mára több mint húsz. Zsófiáék úgy látják, egyre nagyobb az igény „az ilyen jellegű szolgáltatásokra, illetve a helyi vállalkozók is szívesen nyitnak a kutyás vendégek felé, mely jó hatással van a forgalomra és a település turizmusára is.”

A kutyás strandokon odafigyelnek speciális szempontokra, szolgáltatásokra is, ezek közül a legfontosabb, hogy védőtávolságot kell tartani az embereket fogadó strandoktól. Mindez azonban főleg a strand üzemeltetőinek a felelőssége, neked fontosabb, hogy mire figyelj, ha kutyával indulsz a partra. Íme Zsófia és Krisztián szakszerű tanácsai:

1. A helyszín kiválasztása

A kijelölt kutyastrandok között egyaránt találunk egész napos tartózkodásra is alkalmas partszakaszt és olyat is, ami sokkal inkább egy gyors csobbanásra alkalmas. Ha azonban természetes vízparton járva hűtenéd le a kutyádat, mindig nézd meg, hogy nem tiltja-e tábla a fürdőzést, illetve a kutyák bevitelét.

2. Strandfelszerelés kutyáknak

Bizonyos típusú kutyák hajlamosan a leégésre (főként a fehér és világos színű, valamint a szőrtelen fajták), ezért őket mindenképpen kenjük be őket kimondottan kutyáknak készült naptejjel.

Nem csoda, hogy árnyékban kuksol ebben a hőségben

A nagy melegben azonban a hidratálásról is gondoskodni kell. Ha tiszta természetes víz partjára mész, ez megoldott, a kutyád magától találja meg a szomjoltót, de azért célszerű magaddal vinni itatótálkát és tiszta vizet. A fürdés után hasznos lehet egy törülköző, és napernyő vagy árnyékoló sátor is. A gyorsan mélyülő vizekbe pedig a nem magabiztosan úszó kutyáknak mentőmellény viselete nagyon is ajánlott.

3. Vízhez szoktatás

Ha a kutyád először jár strandon, hagyd, hogy saját tempójában fedezze fel a vízben való játszás örömét. Azonban ahogy az embereknek sem javasolt felhevült testtel vízbe csobbanni, úgy a kutyákat is érdemes lehűteni, mielőtt belevetnék magukat a vízbe.

Ha azt látod, hogy a kutyád túlzottan gyorsan liheg, nyelve vörössé válik, nyála ragacsos lesz, felmerül a hőguta veszélye. Ilyenkor azonnal vidd hűvös helyre, itasd meg, borítsd be nedves törölközővel, és mindenképpen nézesd meg állatorvossal is.

A 2012 óta aktív portál segíti a gazdák és a szolgáltatók egymásra találását, 2016-ban pedig egy egyedülálló védjegyrendszert is bevezetett, ami tiszta, egységes képet ad a „kutyabarát hely” pontos jelentéséről, szóval érdemes ott is szétnézned strandolás előtt.

Ez is érdekelhet:

Nehogy a családdal együtt nézd meg ezt a kutyás filmet!

A Kivert kutyák második teljes trailerében ezerrel megy a bazmegelés.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában