Belefáradtál már a hétköznapi nyüzsgésbe, egy kicsit kikapcsolódnál, sőt, egyenesen kereket oldanál néhány napra az itthoni világ elől? Akkor van egy tippünk, ami nem más, mint Budapest egyik testvérvárosa, Firenze.

A reneszánsz bölcsője

A reneszánsz a 15. századi Firenzéből indult tért és időt átívelő világhódító útjára, és ugyebár itt alkottak a firenzei iskola legendás művészei, így nem csoda, hogy a város művészeti öröksége egyedülálló a világon. A Pitti-palota képtárában Tiziano, Raffaello, Dürer, az Uffizi-képtárban pedig Botticelli, Leonardo da Vinci és Michelangelo művei is megtalálhatók a falakon, a város harmadik legjelentősebb múzeumában, a Galleria dell’Accademiában pedig Michelangelo Dávid-szobrát őrzik. Nem rossz.

Buonarroti-házban Michelangelo további szobrait csodálhatjuk meg, a Campanile di Giotto nyugati oldalát pedig Donatello szobrai ékesítik. A városban felkereshető Dante szülőháza is, továbbá Firenzétől mindössze 26 kilométerre, Vinciben található a történelem egyik legnagyobb polihisztorának, Leonardo da Vincinek a szülőháza, amely természetesen múzeumként üzemel.

A Pitti-képtár

Divat

A várost a világ egyik legjelentősebb divatfővárosának tartják. Itt rendezik meg 1972 óta évente kétszer az egyik legfontosabb nemzetközi férfi divatvásárt, a Pitti Immagine Uomót, amelyet azzal a céllal indítottak útjára, hogy növelje az érdeklődést a divat, a dizájn és az esztétika iránt. A városban található a Gucci cég székhelye is – így azon kevés olasz divatvállalatok közé tartozik, amelyek nem Milánót választották „otthonul”.

Toszkánai borvidék

Toszkána az Appennin-hegység völgyében terül el. Védve van a kemény északi szelektől, ráadásul a Tirrén-tenger közelsége a vidéknek kellemes, (fél)mediterrán éghajlatot biztosít, a domborzat fokozatos emelkedése révén mégis változatos mikroklíma jellemző a környékre – így már talán lehet sejteni, miért van oly sok, kiváló minőségű bor e vidéken.

A legjelentősebb borok közé sorolhatjuk a Carmignanót, a Vernaccia di San Gimignanót, illetve a Montepulcianót, de említsük meg a Chiantit, amely Olaszország leghíresebb vörösbora – a Chianti Classico területe egyébként a második legnagyobb szőlőtermesztő vidék és bortermelő hely a világon, Bordeaux után. Ha Firenzében jársz, érdemes felkeresned a város legjobb borbárjait – a Mangiafoco Caffè, a Dondino Wine Bar vagy a Enoteca Pitti Gola e Cantina is jó választásnak tűnik.

Utazás és szállás

Ha ezekben a napokban szeretnél repülőre pattanni, hogy meglátogasd a csodás Firenzét, akkor 70 ezer forint körüli összeget kell kicsengess, persze akkor már érdemes megfelelő szálláshely után is nézni, hiszen a városban akad jó néhány különböző pénztárcához szabott, remek szállás.

Építészeti kincsesbánya

Firenze történelmi központja tele s tele van történelmi jelentőségű román kori, reneszánsz és gótikus építményekkel, műemlékekkel. Említsük itt meg a

A San Lorenzo-bazilika épületegyüttesében az itáliai reneszánsz építészet több kiemelkedő építménye is megtalálható, a Biblioteca Laurenzianát pedig az egyik legelső nyilvános európai könyvtárként alapították még a 15. században, és itt több mint 10 ezer főként latin és görög nyelvű kéziratot őriznek.

A Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Végigsétálni a Ponte Vecchión

A városban található a világ legrégebbi elliptikus ívű hídja, a Ponte Santa Trinita, de a fő látványosság mégiscsak a Ponte Vecchio, amely az egyik legkülönlegesebb híd kerek e földön, ugyanis aranyművesek boltjaival van beépítve.

A hídon található műhelyekben kezdetben hentesek, cserzővargák és patkolókovácsok dolgoztak, majd lassan aranyművesek vették birtokukba azt – a híd oldalaihoz épített „fecskefészekben” a mai napig ötvösök és aranyművesek alkotnak. A híd tetején vezet át a Vasari-folyosó (Corridoio Vasariano), amely a város legfontosabb épületei – a Pitti-palota, az Uffizi, valamint a Palazzo Vecchio – közt biztosít összeköttetést.

És ezt olvastad már?
Chile simán elérne Norvégia legészakibb csücskétől Gibraltárig