De ez szabadtéri lift lesz, ami 150 méter magasra visz fel.

Több mint 120 év után visszatér a Városligetbe a léghajózás: a Mimóza domb parkrész megújításakor egy talajhoz rögzített, gázballon-kilátó is helyet kap, amely menetrendszerűen emelkedik majd a levegőbe.

A Ballon kilátót már május elején átadják majd, hogy a fedélzetén 30 utassal és a pilótával akár 150 méter magasra is elérjen, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Városligetre és Budapestre.

A Városliget eredeti tervezője, Heinrich Nebbien a park keleti határában meg akarta őrizni annak természetes magaslatát, így ezt a részt egy kilátódombbá alakította át, ahonnan a Liget minden szépsége feltárult. Később ez a terület elvesztette kilátó funkcióját, ám most éppen ezt idézi vissza a Garten Studio által 2016-ban jegyzett terv, amely a park átfogó megújítását szolgáló tájépítészeti tervpályázat részeként valósul meg.

A Városliget fölé emelkedő légballonok közül a legtöbbször fotózott, ikonikus szerkezet a Ballon Captif volt a millenniumi ünnepségek idején, a városligeti Ezredéves Kiállításon, 1896-ban. A párizsi léghajós, Louis Godard kapitány működtette pányvás léggömb egyszerre 12-14 utast röpített a magasba, és naponta tucatnyiszor indult útra.

Ezt idézi tehát vissza modern formában a Ballon kilátó, ami egy talajhoz rögzített, hélium gázzal töltött léghajó, amely gyakorlatilag egy szabadtéri liftként működik majd, tehát nem hagyja el le- és felszállóhelyét, a Mimóza dombot.

A ballon mintegy öt perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, majd szintén ötpercnyi idő alatt tér vissza a felszínre.

Ebből a magasságból a látogatók tiszta idő esetén egész Budapestet és környékét megcsodálhatják madártávlatból. Fedélzetén a pilóta mellett legfeljebb 30 utast szállíthat, életkori megkötés nélkül. A Ballon formája és színvilága – a Városliget Nagyjátszótéren lévő kistestvéréhez hasonlóan – Szinyei Merse Pál Léghajó című festményét idézi majd fel.

A Ballon szélsebesség és iránymérővel, környezeti hőmérséklet mérővel, kupolanyomás-jelzővel és töltőgáz hőmérséklet mérővel is rendelkezik, és csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik majd fel. A Ballon alapjául az Aero30NG típusú rendszer szolgál, amely jelenleg a világon az egyik legelterjedtebb és legbiztonságosabb gázballon-kilátó rendszer, ilyen van San Diegóban és Angkor Watban is többek közt.

A Ballon kilátó üzemeltetésére a Városliget Zrt. nyílt pályázatot írt ki 2020-ban, melyet a Ballon kilátó Zrt. nyert el 10+5 éves időtávra.

(Forrás: Városliget Zrt.)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Chile simán elérne Norvégia legészakibb csücskétől Gibraltárig