Jöhet a Budapest-Bécs léghajó? Valószínűleg nem, de azért menő lenne.

A Hybrid Air Vehicles nevű cég léghajókkal oldaná meg a rövidtávú repülőutak kiváltását, amit egyre több ország szeretne meglépni látva az ilyen útvonalak környezetszennyezési adatait.

A repülésnek és egyáltalán a turizmusnak elég nagy okológiai lábnyoma van. Az összes út közül értelemszerűen a rövidtávú utak a legszennyezőbbek.

Április elején a a francia törvényhozás alsóháza megszavazta azt a javaslatot, ami betiltaná az olyan repülőutakat, amiket két és fél órás vonatúttal helyettesíteni lehet – adta hírül a Reuters. Németországban már egyébkét 2019-ben megpróbáltak kezdeni valamit a problémával, a németek dupla adóval tervezték visszaszorítani a rövidtávú repüléseket.

A Hybrid Air Vehicles közleménye szerint a léghajók csaknem ugyanannyi idő alatt képesek megtenni az utakat, mint a repülők, de jóval környezetkímélőbbek. A cég példaként felhozta a Stockholm-Oslo és a Vancouver-Seattle utakat, amiket könnyedén ki lehetne váltani a léghajós megoldással.

Tom Grundy, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy ez nem egy extra szolgáltatás vagy valami luxustermék, hanem egy praktikus alternatíva, hogy az utazást környezetkímélőbbé tudják tenni.

A fent említett példák egyébként nagyjából 200 és 400 kilométeres távolságot jelentenek. Ezek az utak autóval is vállalhatók volnának, de sokszor gyorsabb és egyszerűbb repülőt használni a földrajzi viszonyok miatt. Ezen a helyzeten próbál változtatni a Hybrid Air Vehicles úgy, hogy az utasok érdekei se sérüljenek, de közben a környezetszennyezés mértéke se nőjön tovább.

Futurism; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

Ez nem Photoshop, tényleg így nézett ki a Galyatetőn az év legnagyobb teliholdja

Ha te is készítettél fotókat és szerinted a tiéd jobban sikerült, küldd el nekünk kommentben!

Már Athént is fenyegeti a Görögországban ezerrel tomboló tűzvész

A füst már elérte Görögország fővárosát.

És ezt olvastad már?
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
További cikkeink a témában