Hirtelen nagyon aggódik a turisták miatt a kínai kormány.

1948-ban a magyar választások elcsalásával itthon megkezdődött a kommunista uralom, ugyanebben az időszakban a tibetieknek is meg kellett küzdeniük a vörös veszedelemmel. 1949-től a kínai néphadsereg megszállta az országukat, 1959-ben pedig szépen be is olvasztották a független Tibetet a Kínai Népköztársaságba. Amíg a Szovjetunió széthullásával a szatellitállamokkal együtt nálunk is beköszöntött a demokrácia, Tibet azóta is kínai uralom alatt áll.

Tibetnek is megvolt a maga 56-os októberi forradalma, de az övék 1959 márciusára esett. 10-én kezdődött Lhaszában, és a fővárosban ugyan gyorsan leverték, a harcok még évekig eltartottak – egy ideig a CIA is támogatta a tibeti felkelőket.

Egy háború, amiről senki sem beszél – A CIA Tibetben

1956 és 1974 között a ma már Kína részének számító ázsiai ország közel húsz éven át folytatott fegyveres harcot függetlenségéért. És ebben az időszakban szinte folyamatosan segítette őket az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség. Vagyis a CIA.

A lényeg, hogy március 10-e a kínai uralom elől elmenekült, és még az országban élő tibetiek számára a forradalom kitörésének napja, amelyre igyekeznek megemlékezni. A Kína uralta Tibetben élők csendesen, a határokon túl, demokráciákban élők hangosan.

A Kínai Kommunista Párt is tudja, hogy március a hideg idő ellenére mindig forró időszak Tibetben, ilyenkor előfordulnak tüntetések, amelyekből akár akkora tömegmegmozdulás is lehet, mint amilyen 2008-ban történt. Akkor a világ figyelme ismét Tibetre, és a Tibet-ügyre terelődött, ez pedig nem hiányzik a kommunista vezetésnek, ezért ilyenkor rendszerint hermetikusan lezárják a Tibeti Autonóm Régiót és megsokszorozzák a rendőri és katonai jelenlétet.

2008-ban a tibetiek nyíltan tüntettek a jogaikért

Mindezt beismerni arcvesztés lenne, elvégre Tibetben mindenki boldog, és ilyenkor jönnek elő az olyan elképesztő indokok, mint amint a napokban sikerült kiötölni.

Wu Jingcsie, Tibet kommunista főtitkára szerint ugyanis földrajzi és időjárási okok miatt korlátozzák a beutazást Tibetet, konkrétan azért, mert nagyon sok turista kapott hegyibetegséget.

Mondanunk sem kell, hogy emiatt még sosem zártak le semmit, a tibeti fennsík magassága az elmúlt több ezer évben változatlanul 3500-4000 méteres volt, nem tegnap lett ilyne magas, és nem az elmúlt időszakban észlelték magukon egyes turisták a hegyibetegség tüneteit.

Ez olyasmi, mintha Afrikában egyszer csak nem indítanának több szafarit, mert sok turista kapott napszúrást.

A Tibeti Autonóm Régióba és Lhaszába egyébként sem egyszerű bejutni, külön engedély kell hozzá, aminek a megszerzése hosszadalmas, költséges, és nem biztos, hogy megkapja az ember. Ráadásul a régión belül is szükségesek lehetnek újabb engedélyek.

Ezt sem fogod látni idén (valószínűleg): a Potala palota, a dalai lámák otthona Lhaszában

 

Az amerikai külügy is figyelmeztette állampolgárait - na nem arra, hogy hegyibetegséget kaphatnak, hanem arra, hogy márciusban a tibeti forradalom hatvanadik évfordulója miatt számítsanak arra, hogy a régióban sokkal több lesz a katonai erő, és gyakran futhatnak bele rendőrségi ellenőrzésekbe.

És azt tudtad, hogy 1956-ban három Csepel teherautó vágott neki Tibetnek?

Csepellel Tibetben – Egy elfeledett expedíció hihetetlen története

Az egyik leghihetetlenebb '56-os sztori nem is Budapesten történt.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában