Napsütés, nevezetességek, szórakozás, kultúra, sport, pezsgés, látnivalók - kapásból ezek a szavak jutnak eszünkbe, amikor a spanyol fővárosra gondolunk, és ezzel nem is tévedünk, hiszen a felsoroltak mindegyike megtalálható, illetve megtapasztalható errefelé. Madrid egyszerűen feltölt élettel.

Ebből kifolyólag pedig aligha választhatnál optimálisabb desztinációt, ha szeretnél kikapcsolódni, új élményeket szerezni, világot látni és magadba szívni egy hamisítatlan európai nagyváros légkörét, szellemiségét.

Madrid az ország legnagyobb települése és a leglátogatottabb városa is egyben.

A világ egyik legtisztább, illetve legélhetőbb fővárosának tartják, hiszen tele van parkokkal és nagy kiterjedésű zöldterületekkel.

Az tuti, hogy az időjárással nem lehet gond, ha tavasszal vagy a nyáron utazol, mint ahogyan a szórakozási lehetőségekből sem tud kifogyni a város. Lássuk, nagy vonalakban mire is számíthatsz!

Kultúra

Egy jó fővároshoz méltóképpen, Madrid nem csupán gazdasági és politikai központja az országnak, hanem bizony tudományos és kulturális téren is élen jár. A világhírű Prado múzeumról már biztosan te is hallottál, itt olyan festők művei találhatóak meg, mint például Goya, Velazquez, Rubens, Rembrandt és El Greco.
Jó tudni, hogy esténként ingyenesen is látogatható. Persze csak akkor, ha kellőképpen türelmes vagy és bírod a sorban állást.

A híres Prado Múzeum

A Museo del Prado mellett a "művészeti aranyháromszögben" található még a Zsófia Királyné Kulturális Központ és a Thyssen-Bornemisza Múzeum (ami éppen magyar uralom alatt áll, hiszen 90 budapesti művet kölcsönöztek ki május 28-ig) is, ahol szintén nagy nevek képeit lehet végigcsodálni, ha a Prado valamilyen okból kifolyólag nem tudta kielégíteni az igényeinket.

Sport

A focirajongóknak valószínűleg nem kell sokáig magyarázni, hogy miért is lehet Madrid a legideálisabb célpont akár egyetlen meccs miatt is. Akár a Real Madrid, akár az Atlético sikeréért szorítasz, élőben ott lenni egy bajnokin - ahogy a reklám mondja - megfizethetetlen élmény. Ha imádod Cristiano Ronaldo játékát, akkor azért, ha meg utálod, akkor azért (hogy kifütyüld) érdemes kilátogatni a Bernabéu (vagy éppen a Vicente Calderón) stadionba. Ez mégiscsak a világ egyik legkiválóbb futballcsapatának a szentélye, illetve legendás összecsapások helyszíne.

Egy igazi futballszentély

Ha befizetsz egy stadiontúrára, bejárhatod az egész komplexumot, megcsodálhatod a trófeákat és talán még a kispadra is lehuppanhatsz, ahol ugyebár James Rodrigueznek is bérelt helye van mostanában. Arról nem is beszélve, hogy az egészet áthatja Puskás szellemisége, akit mind a mai napig tisztelnek és imádnak.

Gasztronómia

Madrid legnépszerűbb piaca, a Mercado San Miguel kihagyatatlan azok számára, akik szeretnek különlegességeket kóstolgatni. Ez a (gourmet) piac ugyanis tele van a jellegzetes tapasokkal, olajbogyókkal, sonkákkal, tengeri fogásokkal, édességekkel és persze italokkal. A híres spanyol sonka, a jamón serrano és a szintén kiváló spanyol borok megkóstolása elég erősen ajánlott. Ha pedig még több piacozásra vágyunk, szintén ott a híres Rastro nevű bolhapiac, ahol kedvünkre alkudozhatunk.

A spanyol sonkának nincs párja

Az egyébként is baromi változatos madridi éttermek szerte a városban felvonultatják az ibériai konyha legjavát. Amit mindenképpen meg kell kóstolnia annak, aki Spanyolországban jár, az pedig a churros. Ez a hosszúkás, fánkszerű édesség a csokiba mártogatva szintén önmagában megéri az utazást. Az egyik legjobb "churrosozó" a város szívében található, ez a Chocolatería San Gines.

 

Utazás és szállás

Ha máris kedvet kaptál, és már indulnál is azonnal, akkor 80-100 ezer forint körüli összegért találhatsz magadnak repülőjegyet, de ha kibírod a nyár közepéig, vagy a végéig (amikor az idő is garantáltan kiváló), akkor ennek a feléből is kijöhet az út, amennyiben most lefoglalod a jegyet. Persze ha már egyszer utazol, akkor érdemes megfelelő szálláshelyet is keresned, ezt itt meg is teheted.

Szórakozás

A madridiak köztudottan nyitottak, barátságosak, közvetlenek, pörgősek és imádnak jókat bulizni egészen reggelig. A város központjaként szolgáló Puerta del Sol és környéke, illetve a legnevezetesebb sugárút, a Gran Vía, valamint a Malasaña negyed éjszaka is tele van élettel. Ez utóbbi gyakorlatilag Madrid bulinegyedeként szolgál, ahol egymást érik a szórakozóhelyek és a pubok. Az egyik legrégebbi, ám ugyanakkor legkedveltebb szórakozóhely az El Sol, ami egyszerre hozza az antik és a modern stílus elemeit, illetve hangulatát.

Nem lesz nehéz jó kocsmát találni

Ha a meccsnézés, valamint a sörözés és a bulizás nem elég, bevállalhatsz valami ütősebb programot is. Megnézhetsz például egy bikaviadalt is, hiszen Madridban található Spanyolország legnagyobb bikaviadal-arénája, a Las Ventas.

Csodálatos terek

Nevezetességekből és kihagyhatatlan turistalátványosságokból sem szűkölködik a hispán főváros. Kapásból itt van például nekünk a Királyi palota, ami kívülről is igen látványos, ráadásul keleti részénél húzódik Madrid egyik legszebb tere a Plaza de Oriente, a maga csodás épületeivel, szobraival, kertjeivel.

A Plaza Mayor, vagyis a Fő tér szintén népszerű mind a helyiek, mind pedig a turisták körében, hiszen mégiscsak ez a város egyik központja. Ha bírjuk a tömeget, némi pezsgésre vágyunk, érdemes tehát ellátogatni ide.

Ide jár ünnepelni a Real Madrid gárdája

A Plaza de Cibeles mára elég erősen összeforrt a Real Madrid focicsapatával, hiszen a szurkolok és a játékosok itt szokták megünnepelni a trófeákat. A Gran Vía végén húzódó tér központjában található szökőkút egész Madrid egyik legfőbb jelképévé vált. Itt áll a szintén híres és este, kivilágítva bámulatos látványt nyújtó önkormányzat épülete is.

És ezt olvastad már?
A Föld második legnagyobb szigetét csodáljuk, de csak távolról: Pápua Új-Guinea
További cikkeink a témában