Ezek a fotók 1907 és 1940 között készültek autokróm képrögzítő eljárással, és úgy mutatják be a jordániai romvárost, Petrát, hogy soha sem tűnt misztikusabbnak, titokzatosabbnak és varázslatosabbnak.

A titokzatos romváros

Petra a sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. Petra 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek egyike.

Mi az az autókróm?

Az autokróm vagy Autochrome Lumière egy, a fotográfiában használt direktpozitív és az első valódi, tömegesen is alkalmazható színes képrögzítési eljárás. Auguste és Louis Lumière kísérletezte ki 1904 és 1907 között.

(Via Retronom, Wikipedia)

És ezt olvastad már?
Chile simán elérne Norvégia legészakibb csücskétől Gibraltárig