A Red Bull és a Saint-Gobain Weber bánya együttműködéséből született egy olyan projekt 2022-ben, amire Magyarországon még soha nem volt lehetőség. A bánya területén forgattak és fotóztak egy éven át Nagy Oszkárral, a magyar MTB-versenyzővel, aki a világ egyik legjobbja a maga területén.

Adott egy MTB-versenyző, Nagy Oszkár, és adott egy vízió, ami már 2019-ben megszületett. Adott egy profi videós, Császár Viktor, egy kiváló fotós, Pálfi Balázs, és persze rengeteg segítőtárs – legyen az pályaépítő, munkagépkezelő, bánya-műszakiigazgató vagy épp Red Bull-alkalmazott.

És adott a végeredmény, egy videó, aminek nyersanyaga a Saint-Gobain Weber bányában készült, és tényleg egyedülálló lett.

Pálfi Balázst kérdeztük, hogyan indult be a sztori, és hogyan élte meg ezt a különleges projektet belülről, fotósként.

„2022 elején kapott zöld utat az ötlet, így el is indultak az első terepszemlék. Több hónap tervezés és tereprendezés után március végén kezdtük el a forgatásokat és a fotózást párhuzamosan. Összesen tizenhat forgatási napot és huszonnégy nap fotózást nyomtunk le augusztus végéig. Soknak tűnik, de sokszor egy egész napos előkészület kellett egyetlen kockához vagy tíz másodperc videóhoz.

Volt olyan trükk, amit több mint ötvenszer vettünk és fotóztunk újra.”

Húsz ember, egy homlokrakodó, egy markológép, egy wakeboardcsörlő és egy terepjáró munkája volt szükséges a végeredményhez.

„Összesen nagyjából 4500 kép, sok terabyte videó készült a helyszínen, és kábé 300 tonna föld és kőzet lett megmozgatva (ebből nem kevés kézzel) a pálya kialakítása során.”

No de mitől olyan különleges ez?

„Szerintem az tette igazán egyedivé ezt az egészet, hogy itthon még soha nem volt lehetőség ennyi erőforrást és energiát beletenni egy Red Bull videós, fotós anyagba. Jellemzően a Red Bull nemzetközi vonalán készülnek ilyen léptékű kreatív projektek.

Nagy Oszi elképesztő sportolói teljesítményét nyújtott hónapokon keresztül, amivel megalapozta azt, hogy valami maradandót alkothasson a stáb.

Én fotósként a karrierem egy fontos mérföldköveként éltem meg ezt a megbízást, és bár a többiek nevében nem nyilatkozhatok, de úgy gondolom, ők is hasonló érzésekkel zárták le ezt az időszakot.”

Onnan indult, hogy három éve egy barátom, Kolozsváry Milán még a Google Earth-ről nézte ki ezt a dolomitbányát a Pilisben – mesélte a videó főszereplője, Nagy Oszkár. – Császár Viktor egyébként bringával öt-tíz percre lakik onnan. Szóval 2019 tavaszán megnéztük, aztán két évig vissza sem mentünk, csak megvolt a fejemben. Tavaly áprilisában lejöttem ott az egyik elszigeteltebb falról gerillában, ez látható az idei, Shimano videóm elején. Három-négy alkalommal voltunk ott, felvettük néhányszor, aztán ennyi. Rá fél évre dobtam be a Red Bullnak, hogy van ez a helyszín, megmutattam róla a fotókat, illetve a Google Earth-felvételeket. Azt javasolták, hogy álljunk bele, keressük meg az illetékeseket. Szerencsére teljesen nyitottak voltak, Karafa László műszaki igazgatóval az élen, aki szintén flesseli az extrém sportokat.

Karafa László hozzátette, hogy amikor elkezdték Oszival körbejárni a bányát, volt egy elképzelése, hogy mit akarhat.

„Mutogattam neki húszméteres falakat, amiken le tud jönni bringával, aztán a maga kis szerény módján megjegyezte, hogy jó ez a fal, de nagyon kicsi, ő inkább azon a hatvanméteresen szeretne lejönni. Na, ott kezdtem el megérteni, mit is akar valójában.”

Bő két hét alatt készültünk el – folytatta Oszi. – Három fő részre osztottuk a helyszínt, ezeken akartunk sorrendben végigmenni. Közben kaptam két kerékpárt a Scott-tól, az egyik százhetven, a másik kétszáz millimétert mozgó elég nagy bringák. Ezeken gyakoroltam az új trükkjeimet és a stílusos, gyors lefelé haladást a hegyen már februártól, mert nagyobbak, mint bármelyik bringám korábban, úgyhogy sok gyakorlásra volt szükség.

Április végén kezdődött a forgatás, gyorsan és sikeresen zajlott, tök jól összejött minden, először az egyik fő helyszínen a falnál, ami belevezet egy ugratóba. Új trükkök tekintetében ettől tartottam a legjobban, de minden rendben ment, az utolsó napokra már csak pár snittet hagytunk, hogy legyenek vágóképeink. Kimerült voltam már, de tényleg csak vágóképeket vettünk fel, mentem nyolc-tízet, megvoltak a felvételek, de akartam egy még jobb felvételt egy kanyarodásról egy puha mandinerben. Elestem, megsérültem, úgyhogy szüneteltetni kellett a projektet.

Július elején tudták újra folytatni a munkát.

„Addigra már szinte elvonási tüneteim voltak. Viszonylag gyorsan meg is tudtuk ásni a másik két fő helyszínt, amire a szünet alatt bekövetkezett erodálás miatt volt szükség. Viszont közben már nyár volt, filmezni leginkább csak úgy tudtunk, ha már hajnali fél hatra kimentünk, mert hőség volt, és később a kamera képét is kiégette a napfény. Ráadásul tudtuk, hogy Viktor Kanadába utazik július közepén három hétre.

Ment minden rendben, a végére hagytuk, ahogy a bánya legfelsőbb pontjáról leszáguldok a legalsóig. A fal nagyon le volt erodálva, így nyolcvan méter hosszan, négy méter szélesen két nap alatt kétszázötven tonna dolomit mészkővel töltötték fel. Eredetileg szaltó kormánypörgetéssel ugrottam volna, viszonylag nehéz trükk ezeken a bringákon, aztán egyik reggel, amikor odamentünk fotózni, amíg a srácokra vártam, elfogott egy érzés, hogy ennél talán valami nehezebbel is be tudnám adni ezt az elemet. Sikerült, és persze annyira bejött, hogy tudtuk, ezt videóra is fel kell vegyük, mert az egyik legfőbb elemét tudja majd alkotni a videónak. Úgyhogy felvettük kamerákkal, drónnal, mindennel.

Nekem ez volt a legparább megmozdulás, de sikerült – szerintem a videó legikonikusabb része, tényleg nem hibázhatsz, különben bele sem akarok gondolni, azon a helyen, azzal a tempóval mi történik, ha valami rosszul sül el.”

  • Rider: Nagy Oszkár
  • Helyszín: Saint-Gobain Weber bánya, Pilisvörösvár
  • Videó: Császár Viktor/Loam Cinema
  • Fotó: Pálfi Balázs/Red Bull

Ez is érdekelhet:

Bitang nagy bringás repkedés volt egy budapesti plázában

Az Árkád DownMall szombati fordulóján a legjobb európai bringások akasztották össze a kormányaikat, hogy eldöntsék, ki hódítja meg ügyesebben a légteret.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában