Marha nagy szerencséjük van a norvégoknak, nem elég, hogy a világ egyik legjobban működő, legfejlettebb és legboldogabb országa az övék, de még meseszép is.

Norvégia egy skandináv ország, vagyis Észak-Európában található, olyannyira, hogy a legészakibb pontja, Kinnarodden egyben a kontinentális Európa legészakibb pontja is. Az ország szárazföldi határát keleten Svédország, északkeleten Finnország és Oroszország jelenti, míg délen a Skagerrak tengerszoroson át Dániával van vízi összeköttetése.

Az ország tényleg olyan, mint egy mesekönyv, tele érintetlen, végeláthatatlan jégmezőkkel, tarajos hegycsúcsokkal, haragoszöld, vagy épp hófödte erdőségekkel, na meg a meredek partú fjordokkal.

Norvégiának közel 1200 fjordja van, közülük kettő az UNESCO világörökségét is képezi. Északon, a sarkkörön túl májustól augusztusig nem megy le a Nap, télen pedig az aurora borealisban lehet gyönyörködni.

Norvégia emberi fejlettségi indexe (a születéskor várható élettartam, az írástudás, az oktatás és az életszínvonal) alapján a legfejlettebb állam a Földön.

Norvégia fővárosa, egyben az ország legnagyobb városa Oslo a maga 700 ezer lakosával. Oslót rendszeresen a világ három legdrágább városa között tartják számon. Norvégia legfontosabb kulturális intézményei itt találhatók, például a Városháza, ahol minden évben átadják a béke Nobel-díjat.
Bergen a második legnagyobb norvég város, amely leginkább arról híres, hogy Európa legcsapadékosabb települése, valamint a Bryggenről. Ez a város régi rakpartja, a Hanza-szövetség virágkorából származó kereskedelmi épületek sora a bergeni kikötő keleti partja mentén. 1979 óta a világörökség része.
Lofoten egy szigetcsoport Norvégia északi részén. A tél Lofotenen a sarkkörön túli fekvéséhez mérten nagyon enyhe - ennél nagyobb pozitív hőmérsékleti anomália a szélességi fokhoz képest nincs is a Földön. Røst és Værøy a bolygó legészakabbra fekvő területei.
Stavanger a kontinensen és több szigeten fekszik, az ország harmadik legnépesebb városa. Óvárosa Európa egyik legidősebb épen megmaradt, legnagyobb részben fából épült házakból álló óvárosa.
A Nærøy-fjord az egyik világörökségi helyszín, a leghosszabb és legmélyebb fjordok közé tartozik, meredek sziklafalai 1400 méter magasra emelkednek, vize eléri az 500 méteres mélységet. Száz kilométerre nyúlik be a szárazföldbe
A másik UNESCO-fjord a 60 kilométer hosszú Geiranger-fjord. Ez alpesi jellegű hegyek között fekszik. Mindkét fjordnak a szárazföld belsejében lévő része a mélyebb, összeköttetésben állnak a nyílt tengerrel, és a jégkorszak végén megemelkedő tengerszint miatt vízzel töltődtek fel.
A Preikestolen, vagyis a Szószék-szikla az egyik leghíresebb turistalátványosság Norvégiában. A meredek szikla 604 méterrel emelkedik a Lysefjorden fölé. A szikla teteje egy körülbelül 25-ször 25 méteres lapos felület.
A Røros bányavárost a17. században alapították, létét az itt felfedezett rézlelőhelynek köszönheti. A kitermelés 333 éven keresztül folyt, de a kohósítás már 1953-ban megszűnt. A településen ma egy öntöde és mintegy kétezer emeletes faház áll. Szintén világörökségi helyszín.
Az ország egyik turisztikai érdekessége a Trollstigen, amely egy hegyi út és hágó Rauma községben.
Az urnesi dongatemplom Norvégia legrégebbi fatemploma. Eredete a 11. század közepéig nyúlik vissza, a mai épület az 1130-as évek körül épült. A tradicionális skandináv faépítészet kiemelkedő példája.
A Vegaøyan, vagyis a Vega-szigetvilág az északi sarkkör közelében terül el, és a mintegy 6000 sziget és sziklaszirt mellett a hozzájuk tartozó vízfelszínt is magában foglalja. 2004 óta az UNESCO világörökség része.
A Vøringsfossen vízesés turisztikai szempontból Norvégia felkapottabb helyszíne.
Norvégia zászlaja, a háttérben Oslo.

Ez is érdekelhet:

Óra, bicska, bank, semlegesség, hegyek és farkas: a lélegzetelállító Svájc

Sok mindent elneveztek Svájcról, tudjuk, hogy pontosak, mint az órájuk, minden tud a bicskájuk, és rendületlenül semlegesek. Na meg vándorolnak a farkasaik. :( De emellett gyönyörű is az ország.

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tizenhat évig a Normafa szégyenfoltja volt a legendás Hotel Olimpia

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés