Sok mindent elneveztek Svájcról, tudjuk, hogy pontosak, mint az órájuk, minden tud a bicskájuk, erősek a bankjaik, és rendületlenül semlegesek. Na meg vándorolnak a farkasaik. :( De emellett gyönyörű is az ország.

Svájc egy tengerparttal nem rendelkező, kantonokból  álló szövetségi köztársaság Európa közepén. Elhelyezkedésénél fogva külön kalapemelést érdemelnek a svájciak, hogy náluk erős hagyományai vannak a politikai és katonai semlegességnek. Tökéletes bizonyíték, hogy egyik világháborúban sem vett részt, egy igazi kis hegyi rezervátum az ott, jó levegővel, magas életszínvonallal és csodás helyekkel.

Svájc egy virágzó, stabil és modern piacgazdaság, egyike Európa legfejlettebb és legstabilabb gazdaságainak, a világ legversenyképesebb országa. Ennek egyik alapja a több évszázados hagyományokon alapuló bankrendszere, amely egy fogalom a pénzvilágban.

Az ország érdekessége még, hogy a fővárosa, Bern csak a negyedik legnagyobb város, és négy hivatalos nyelve is van a svájciaknak: a francia, a német, az olasz, és a réto-román.

Svájc területének mintegy 60 százalékát az Alpok foglalja el, ami alapjaiban határoz meg mindent.

Svájc fővárosa a 130 ezres Bern, amely az ország negyedik legnépesebb városa Zürich, Genf és Bázel után. Svájc közepén fekszik az Aare folyó partján, a városközpontja az UNESCO világörökség része.
Svájc legnagyobb városa Zürich, az azonos nevű kanton székhelye. Mintegy 400 ezren lakják és többségük német ajkú. A legnagyobb nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi központ Svájcban. A világ harmadik legélhetőbb városa.
Genf a második legnagyobb lélekszámú város Svájcban. A város 200 ezres lakosának nagyjából a 45 százaléka külföldi. A francia határ mentén, a Genfi-tó partján, a Rhône folyó kifolyásánál fekszik. Genf a svájci óragyártás központja.
Lauterbrunnen egy kis település Svájc Bern kantonjában, ám itt található a Trümmelbachfälle, amely egy vízeséssorozat a hegy gyomrában.
Bázel nagyon különleges város, hiszen a svájci-német-francia hármashatárnál fekszik.
A Jungfraubahn fogaskerekű vasút visz fel a Jungfrau hegyre, melynek belsejében futó pálya végállomása a Jungfraujoch vasútállomás - ez a 3454 méteres magasságával a legmagasabban fekvő vasútállomás Európában.
Gstaad a milliárdosok, híres filmcsillagok téli üdülőhelye, valamint népszerű síközpont. Itt a települ melletti hegyeket csodálhatjuk meg.
A természeti világörökség része Svájcban a Jungfrau–Aletsch–Bietschhorn hegyvidék az Alpokban.
Lugano Svájc egészen más arcát mutatja. Az ország olasz nyelvű részének és Ticino kantonnak a legfontosabb települése, egy turisztikai célpont. A világhíres svájci bankrendszer - Zürich és Genf után - harmadik legjelentősebb központja.
A Landwasserviadukt egy vasúti ívhíd a Rhätische Bahn Albula-vasútvonalon. A 136 méter hosszúságú mészkőből épített hat nyílásos ívhíd 65 méteres magasságban hidalja át az alatta folyó Landwasser folyót. 2008 óta az UNESCO Világörökség része.
Az Aletsch-gleccser az Alpok legnagyobb gleccsere, 23 km hosszú, térfogata körülbelül 15,4 km³. Az egész területet, a többi gleccserrel együtt 2001-ben UNESCO Világörökség részévé nyilvánították
Monte San Giorgio (Szent György-hegy) a Luganói-tó déli partján emelkedő, 1096 méter magasságú hegy. Egyedi jellegzetessége a híres, triász időszaki őslénytani feltárás. A lelőhely 2003-tól az UNESCO világörökségi helyszíneinek egyike.
A háttérben látható Matterhorn az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa. Keleti, északi és nyugati fala Svájchoz, a déli Olaszországhoz tartozik. A legtöbbet fényképezett turistalátványosságok egyike Európában. Az előtérben pedig a svájci zászló.

Ez is érdekelhet:

Beszippant ez a misztikus, ősi emlékekkel teli ország: Jordánia

A kulturális idegenforgalom mindent visz ebben a közel-keleti országban, de persze kihagyhatatlan a Holt- és a Vörös-tenger is.

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tizenhat évig a Normafa szégyenfoltja volt a legendás Hotel Olimpia

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés