Kim Dzsongun szerint Észak-Korea lehet Ázsia Svájca, lesz sípálya, dől a pénz. De nem a sztálinista maffiaállam az egyetlen olyan elnyomó rezsim, amit meglátogathatunk turistaként.

 1. 8 / 8

  Észak-Korea

  A sztálinista állam tök jó vicc lenne, ha nem tenné pokollá milliók életét már ötven éve. Kim Dzsongun, akit kedves kolleginánk találóan egy elhízott óvodás és a vészjóslóan feltupírozott hajú imbecillis kiskatona keverékének nevezett, egy hónapja azzal sokkolta a világ közvéleményét, hogy síparadicsomot fog építtetni a turisták elől eddig szinte hermetikusan elzárt ország északkeleti részébe. A katonaság által építettet pályákat a propaganda szerint a dolgozó nép és az ifjúság fogja a használni, de szakértők szerint a turizmust hívatott beindítani az éhínság által rendszeresen sújtott országban. Képünkön a kedves vezető éppen elmondja a hadsereg tábornokainak, milyen egy igazi sípálya.

 2. 7 / 8

  Kuba

  Kuba, fincsi koktélok, pálmafák, egypártrendszer, parancsuralom. Másként gondolkodók, demokratikus jogokat követelők börtönben, vagy emigrációba kényszerítve. A karibi ország Kádár Jánosa ugyan visszavonult, de a rendszer még áll. Ennek ellenére az egykor baráti szocialista országnak számító sziget népszerű úti cél, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy a csillagos hoteleken  kívül komoly gondok vannak. A kubai 30 napos kint tartózkodásra feljogosító kártya ára egyébként hétezer forint.

 3. 6 / 8

  Kína

  Az ázsiai szuperhatalomnak szép vastag fejezet jutott az Amnesty éves jelentésében, ami nem csoda, elvégre nincs olyan alapvető emberi jog, amit tiszteletben tartana a hatalmat gyakorló Kínai Kommunista Párt.  Bár a világ harmadik legerősebb gazdaság a pekingi olimpiával és a világszerte szaporodó Konfuciusz intézetekkel igyekszik szebbik arcát mutatni a világnak, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy egy hitleri Németország szellemi színvonalán álló véreskezű diktatúráról van szó. Kétségtelenül gyönyörű ország, fantasztikus civilizáció, és persze ott van a bezsebelt Tibet is, ahová ellátogatva a buddhista nemzettel szimpatizáló turista nem is sejti, hogy akár olyan hotelben is megszállhat, amit a Kínai Néphadsereg működtet. Érdemes emberi jogvédő irodák honlapjait meglátogatni a felelősségteljes turizmus elősegítése érdekében.

 4. 5 / 8

  Dubai

  Egyesült Arab Emirátusokban található város igazi meseország, ami páratlan építkezéseivel, futurisztikus épületeivel igazi turistacsalogató célpont. Valójában ismét egy parancsuralmi diktatúráról beszélünk, ahol a kormány nyílt kritizálása börtönnel járhat, korlátozzák a gyülekezési és szabadságjogokat, de az egyszerű nyugati turista is ráfaraghat, ha nem a megfelelő helyen csókolja meg a nőjét, mint az a brit házaspár, akik egy tengerparti csókolózás után börtönben találta magát szemérmetlen viselkedés miatt. Lehet, hogy építészetileg egy csoda, de egyéb frontokon nagy a sötétség.

 5. 4 / 8

  Irán

  A perzsa ország fantasztikusan gyönyörű, a sztereotípiák szerint a népe vendégszerető, az egyetlen baj, hogy a politika és a vallás teljesen rányomja a bélyegét erre a hihetetlenül gazdag kultúrával rendelkező nemzetre. Bár az államforma köztársaság, Irán valójában diktatúra, ahol a hatalomtól eltérő véleménnyel bíró egyének nagyon gyorsan börtönben találhatják magukat, ahol gyakoriak a kínzások. A jogrendszer középkori, a mai napig végtagvesztéssel és korbácsolással is sújthatnak olyanokat, akiket a bíróság bűnösnek talál. (A képen éppen a brit nagykövetséget rohamozzák meg tüntetők 2011-ben.) A tavalyi évben 344 kivégzést hajtottak végre. Iráni vízumot több hazai utazási irodában is igényelhetünk, a díja 27 ezer forint, plusz 6000 az ügyintézési díj.

 6. 3 / 8

  Fehéroroszország

  Az utolsó európai diktatúraként emlegetik Fehéroroszországot, ahol a szabadságjogokat az elnyomó rezsimek arculatának megfelelően elnyomják, méghozzá erősen. Rendszeresek az emberi jogi aktivisták, újságírók elleni perek, szabad sajtó nincs, a demokratikusnak nevezett választásokat az uralkodó párt úgy hekkeli, hogy az ellenzéknek esélye se legyen. A turistákat és pénzüket természetesen tárt karokkal várják, a vízum díja nagyjából 25 euró.

 7. 2 / 8

  Zimbabwe

  Robert Mugabe miniszterelnök, akiről jó érzékkel megválasztott ruhái miatt már írtunk, a tökéletes afrikai diktátor minden kritériumának megfelel: arrogáns, korrupt, és rengeteg vér tapad a kezéhez, igaz, egyedül az öltöny nem stimmel, mert ahelyett sokkal megfelelőbb lenne egy plecsnikkel kidekorált tábornoki egyenruha. A csodálatos Viktória vízesésnek is otthont adó országnak nem sikerült elhitetnie a világgal, hogy milyen mesés hely, a kétezres évek elején ugyanis a látogató turisták száma majdnem nyolcvan százalékkal esett vissza. Végre egy diktatúra, ahová nem, vagy alig mennek turisták.

 8. 1 / 8

  Szomália

  Szomália lehet, hogy nem diktatúra, mert az államformája nem annyira fejlett, és igazából nem is tudjuk, mi is ez az afrikai ország. Ennek oka pedig az, hogy csak az ország egy bizonyos részén képes gyakorolni a hatalmat a jelenlegi kormányzat, több régióban random fegyveres hadurak irányítanak, már ha a folyamatos rablást, gyilkolást, pusztítást annak lehet nevezni. Az Abdi farah Sirnon vezette kormány azonban fontosnak tartja, hogy a turizmusnak külön minisztériuma legyen (csodálatosan gyönyörű honlapjuk van), ugyanis komoly bevételi forrásként tekintenek erre az iparágra. Az Economist szerint az ott dogozóknak van a világon a legkeményebb melójuk, és tényleg, közszolga legyen a talpán, aki a polgárháború sújtotta országba csábít akár egyetlen turistát is, pedig van itt tengerpart is, igaz, állítólag elég sok arrafelé a cápa és persze a kalóz. Azért sok sikert kívánunk.

  (Fotók: nknews, Europress/Getty)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Barcelona után Madrid városnéző kapszuláit is beüzemelik hamarosan

A szocializmus egyik legszebb oldala

További cikkeink a témában