Budapest közelében és távoli vidékeken egyaránt találunk helyeket, hol nyugodtan tudunk kirándulni, és még egyéb programot is szervezhetünk magunknak. Ilyenekből ajánlunk most egy adagot.

Kirándulni azért jár az ember, hogy friss levegőt szívjon magába, kisimítsa az idegrendszerét, pixelek helyett leveleket nézhessen, táblázatok helyett meg tájat. Vannak, akik a pixeleket és a táblázatokat jobban szeretik, de ők már el sem jutottak idáig.

Azok viszont, akik kirándulnának jobb, ha készülnek kicsit: a járvány első hulláma után nemcsak az otthon biztonsága értékelődött fel, de a természet, a szabad levegő, a zárt tér elhagyása is.

Csakhogy megesik, hogy a népszerűbb kirándulóhelyeken szó szerint parkolni sem lehet már, az egykor magányos erdei útvonalakon pedig úgy tülekednek, akár egy romkocsmában.

Kerestünk hát néhány félreeső kirándulóhelyet, ahol a természet éppoly lenyűgöző, mint máshol, akad egyéb látnivaló is, és nincs hangyabolyokat idéző nyüzsgés.

1. Péterhalmi-erdő

Budapest van elég nagy ahhoz, hogy akár el se kelljen hagynunk egy-egy erdőért, kirándulóhelyért. Buda ebből a szempontból nyerő helyzetben van, de pesten is vannak meglepetések – ilyen például a Péterhalmi-erdő, ami nemcsak egy felügyelt, gondozott erdő, de még egy klassz, másfél kilométer hosszú terepfutókör is található ott.

Aki itt megtesz pár kört, könnyen letudhatja a napi adagját, fákkal dúsan szegélyezett útvonalon. Persze túrázni is lehet, nagyon is: az út mentén állomásokat helyeztek el különböző feladatokkal, így társaságban is bőven elfoglalhatjuk magunkat. Ráadásul a hely olyan közel van, hogy a home office-osok akár hétköznap is kiugorhatnak futni/levegőzni egyet.

Ilyenekkel is találkozhatunk, ha nem zavarjuk meg futással – Forrás: Péterhalmi-erdő / Facebook

2. Babócsa

Azért bőven megéri elszakadni a fővárostól, és ha túl nagy a tülekedés a Balaton/Horvátország felé, akkor a legjobban teszed, ha keresel egy lehajtót Somogy megyében, ahol számtalan néptelen kirándulóhelyet találsz. De mondunk egy konkrétat is, méghozzá a horvát határ közelében lévő Babócsát.

Itt találod Európa legnagyobb nárciszmezőjét, ami ráadásul éppen most, április-májusban virágzik.

Keresd a természetvédelmi területen található Basa-kertet, amit a legenda szerint a helyi basa ültetett a török hódoltság idején, és ahol tökéletesen kikapcsolhatsz, de felfedezheted a természetvédelmi terület tanösvényét is, de piknikezni is ideális helyszín.

A leglátványosabb virágzást május elejére várják. Fotó: babocsa.hu

3. Óbánya

Ha Baranyáról csak annyi jut eszedbe, hogy bejárta Tolnát-Baranyát, akkor ideje tényleg felkerekedned, és megnézed Óbányát, ami éppen a két megye határán fekszik, és közel sem csak a fentiek miatt érdekes.

Talán meglepő, de a csendes, védett völgyben található falvacskát magyar Svájcnak is nevezik, méghozzá jó okkal.

Több eldugott kirándulóhelyet is találsz errefelé, vagy egyszerűen végigsétálhatsz Rékavölgytől a Csepegő-szikláig, út közben megállva kicsit az Óbányai kilátónál, a Pisztrángos tavaknál és az Óbányai-völgyben. Maga a település is nagyon kedves, pincékkel a hegyoldalban, vendégházakkal.

A Ferde-vízesés – Forrás: Facebook

4. Csíki-hegyek

Bár a név alapján könnyen Erdélyre asszociálhatunk, ezek a Csíki-hegyek kivételesen a Budai-hegységben találhatóak. Azoknak ajánljuk tehát e túrát, akik nem akarnak vagy valamiért nem tudnak messzire menni, de megőrülnek egy rövid kikapcsolódásért.

Nos, ők a lehető legprózaibb módon, BKV-val is találnak idilli – és csendes! – kirándulóhelyet, mindössze el kell döcögniük a 21-es busz végállomásáig. Csillebérc, KFKI.

Rendben, azért innen kell még egyet sétálni a piros keresztet követve, de hát ez már maga a kirándulás része, és cserébe számos helyet felfedezhetünk: fenyvesek, kopár hegyek és olyan nevek, mint a Szekrényes-sziklák, a Budaörsi-kopárok vagy a Huszonnégyökrös-hegy. A bevállalósabbak pedig akár át is sétálhatnak Budaörsre, ha lendületbe jöttek. Vagy a budaörsiek mehetnek el visszafelé Csillebércig, onnan meg a Széll Kálmán térig a 21-essel.

Nappal a kopár hegyen – Forrás: Google

5. Szajki-tavak

Bögöte és Csehimindszent között, vagyis jó távol a világ zajától találjuk a Szajki-tavakat. A legközelebbi nagyváros, Szombathely mintegy harminc kilométerre van, ebből ki is találtad, hogy Vas megyében járunk, amúgy meg egy darabka paradicsomban, tömény nyugalommal és természetélménnyel, no meg egy hosszúkás, leginkább Chile térképére emlékeztető tóval, amelynek egyes részein strandolni, más részein horgászni tudsz.

Főként pontyot, keszeget, kárászt foghatsz, és ha már előre tudod ezt, akkor fel is készülhetsz egy közösen elkészített halvacsorára, gasztro-élménnyé dúsítva a kikapcsolódást.

A környéken bőven találsz szállást, túraútvonalakat és a bicikliút-hálózat is kiváló, vagyis akár hosszabb időre is befészkelheted magad, hogy teljesen kizökkenj a rutinszerű hétköznapokból.

Visszamenjünk a városba? Ne! – Forrás: Google

5+1. Kéz-kilátó

Nógrád megyét nem hagyhatjuk ki ebből az összeállításból. Nincs túl messze Budapesttől, és lélegzetelállító tájai vannak, csak a szórványos turistacsapdákat kell elkerülni.

Ha sikerült átjutni a dugón Hollókőnél, akkor egy kőhajításnyira onnan álomszép kirándulóhelyet találunk a Szár-hegy délkeleti oldalában.

Az ottani Kéktúra útvonalon találjuk a Kéz-kilátót (hivatalos nevén Isten tenyere kilátó) (az Isten keze név már foglalt volt), ami az, ami: egy fából ácsolt, hatalmas kezet formázó kilátó, ahonnan végigpásztázhatjuk a Cserhát lankáit, ahol fotózkodhatunk párat, és ahol nyugtunk lehet kicsit az óriási, embereket megtartó tenyeret felfedező gyerekektől. Azt se hallgassuk el, hogy az akácfából készült kilátó Csíkszentmihályi Benjamin művész munkája.

A Kéz-kilátó - Forrás: Kirandulastippek

(Forrás: Turistamagazin, Szallas.hu, Egy.hu, Kirandulsastippek)

Ez is érdekelhet:

A magyar hegymászó, aki egymás után pipálja ki a világ legmagasabb vulkánjait

„Térdre rogytam és perceken át csak fulladozva bámultam a tömböt: Te jó ég, ez még legalább másfél óra...”

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Toszkána egyik legszebb villája egykor féktelen partik helyszíne volt

Így néz ki egy országút Észak-Koreában, Phenjantól 100 kilométerre

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés