Tehetetlenség, dinamika, hatás-ellenhatás. Szexszabályok a világűrben.

Az emberiség egyre nagyobb léptekkel halad afelé, hogy meghódítsa a világűr Földhöz viszonylag közeli szegleteit: lassan elindulhatnak a csoportos kereskedelmi űrséták, már tervezik az első űrszállodát, miközben a nemzetközi holdbázis is már inkább körvonalazódó projekt, mint elérhetetlen sci-fi vágyálom.

Nemzetközi holdbázis építéséről állapodott meg Oroszország és Kína

Erről egyezett meg Dmitrij Rogozin és Csang Ko-csien.

Az űrutazás hamarosan az emberiség mindennapjainak részévé fog válni. Nagy lendülettel készülünk a Marsra, hosszútávú utakban gondolkodunk, kolonizálni akarunk, minden eddiginél messzebbre szeretnénk jutni. Ennek érdekében meg kell oldanunk többek között az ellátmánnyal, az üzemanyaggal, a levegővel kapcsolatos problémákat. Ugyanis akárhová megyünk, oda mindent magunkkal kell vinnünk, legalább annyit, hogy az ott tartózkodás után vissza is tudjunk térni.

Érdekes módon az elmúlt években viszonylag kevés szó esett egy teljesen alapvető emberi szükségletről, amire bizony, ha tényleg hosszútávú utakban gondolkodunk, akkor érdemes lesz megoldást találni.

Szex az űrben

A szexhez sok mindenre szükség van. Hangulatra, vonzalomra, vágyra, kiegyensúlyozott lelkiállapotra és nem utolsósorban gravitációra. A Földön ezzel természetesen nincs gond, viszont a súlytalanság állapotában már akadhatnak problémák. Az űrben végzett szexuális aktus nem egyszerű kérdés, gondoljunk csak Newton első törvényére, ami így szól:

Inerciarendszerben minden test megtartja nyugalmi állapotát vagy egyenes vonalú egyenletes mozgását mindaddig, míg egy kölcsönhatás a mozgásállapotának megváltoztatására nem kényszeríti.

A tehetetlenség törvényének lényege, hogy meghatározza a többi Newton-törvény érvényességi tartományát. Newton törvényei csak inerciarendszerben alkalmazhatók: a dinamika alaptörvénye, a hatás-ellenhatás szabályai, valamint az erőhatások függetlenségének elve a világűrben, a súlytalanság állapotában egészen máshogy érvényesülnek.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Szex közben az emberi testet komoly erőhatások érik. Gravitáció hiányában, a súlytalanság állapotában a résztvevők egy-egy erőteljes lökés után elrepülnének egymástól (hatás-ellenhatás törvénye), hacsak össze nem kapaszkodnának vagy szélsőséges esetben ki nem kötik magukat. Egy ilyen aktus közben a nagyobb test gyorsulása kisebb lesz, a kisebb testé pedig nagyobb. Magyarán az aktus könnyebb résztvevője gyorsabban repülne az ellenkező irányba, mint a nehezebb résztvevő. Ma már sokféleképpen szexelnek az emberek, de az biztos, hogy az egymástól eltérő sebességgel ellenkező irányba repülő résztvevők ritkán élnek át kielégítő aktust.

Ha aktus közben nincsenek a felek felkészülve, és úgy próbálnak meg szexelni, mint a Földön, akkor abból jobb esetben vicces szituációk kerekedhetnek, rosszabb esetben pedig csúnya sérülések.

A NASA egészségügyi tanácsadója, Kira Bacal szerint küldetés közben ez még nem okozott problémát, mivel az űrhajósok általában a feladataikra koncentrálnak, viszonylag kevés energiájuk és hangulatuk marad arra, hogy ezzel kísérletezzenek.

Bacal ugyanakkor elmondta, hogy a felvetés jogos, mivel az emberek egyre több időt fognak a világűrben tölteni, a szex pedig egy olyan alapvető emberi szükséglet, amit időnként a jobb teljesítmény és a kiegyensúlyozott lelkiállapot érdekében ki kell elégíteni.

Sputnik/Wikipédia; kiemelt kép: Illusztráció/Pornhub

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában