Japán Mallorcája majdnem 10 ezer kilométerre van Budapesttől, azonban olyan mesés hely, és olyan sokáig élnek itt az emberek, hogy fel kell vésni a bakancslistára.

Okinava sziget Japán legdélebbi tartománya, ami valójában egy 1300 kilométer hosszúságban kiterjedő, 160 szigetből álló szigetcsoport, melyek közül csupán ötven a lakott. Okinava legnépesebb városa és az Okinava prefektúra politikai, gazdasági és közigazgatási központja a 320 ezres Naha, amely 9162 kilométerre van Budapesttől. De nem megközelíthetetlen.

Naha

A szubtrópusi szigetcsoportról néhány napja írtunk abból az apropóból, hogy itt található az egyik kék zóna, ahol jóval magasabb az átlagéletkor. Ennek titkáról már írtunk, de most megnézzük közelebbről is Okinavát.

Végre megtudtuk, mi a nagyon hosszú, egészséges élet titka

Az Éljünk száz évig: A kék zónák titkai című dokusorozat szórakoztató, edukatív, és elmondja, hogyan kell(ene) 100 évig élni.

Bizonyára sokaknak ismerős a név, hiszen a második világháború végén Okinava szigete állt a legtovább az USA elleni harcokban, itt volt a csendes-óceáni háború utolsó, stratégiai jellegű csatája. Hiába szabadult fel a világháború után Japán az amerikai megszállás alól, Okinava még több mint 20 éven keresztül amerikai fennhatóság alatt maradt.

Még véletlenül sem szeretnénk elbagatellizálni ezt, de elnézve a szigeteket, nem meglepő, hogy maradtak az amerikaiak.

Itt az év nagy részében a hőmérséklet 20 fok fölött van, Okinava szigetét gyönyörű korallzátonyok veszik körül, mi több a világ legnagyobb kék korallzátonya Isigaki szigetén található.
Isigaki
Isigaki

Okinava sok mindenben eltér Japán többi részétől, kezdve azzal, hogy a lakói igazából nem is japánok, csak rokonnépek, az őshonos lakóknak saját kultúrájuk van, ami eltér a japántól. Nyelvük a ryūkyū, ami nem a japán nyelv egy dialektusa, hanem egy önálló nyelv.

Ezenkívül Okinava olyan a japánoknak, mint mondjuk az európaiaknak Mallorca: egy pezsgő, mesés nyaralóhely, ahol a belföldi turisták vakációznak.

Az egyik legszebb strand a Miyako-szigeten található, amely a legnagyobb és legnépesebb sziget az Okinava prefektúra Miyako-szigetei között.

Szunajama beach

Az egyik legszebb pontja pedig a szigetcsoportnak a Cape Chinen Park, amely Okinava sziget délkeleti csücskében található, Nahától nagyjából húsz kilométerre. Kihagyhatatlan.

Cape Chinen Park

Persze könnyű mondani, hogy kihagyhatatlan, hiszen embertelen messze van Japán, azon belül meg Okinava végképp. De képzeld, egyáltalán nem irreális eljutni oda. Most októberben például negyedmillió forintból oda-vissza megjárható, ami sajnos már egészen olcsónak számít. Mindössze egyszer, Sanghajban kell átszállni, na meg kibírni ott az ötórás várakozást.

A szubtrópusi, mangrove erdős, cseresznyevirágos, fehér homokos Japán roppant vonzó.

Ez is érdekelhet:

A luxussziget, ahova érdemes elcsorognod a jachtoddal: Capri

Már Tiberius római császár beleszeretett Capriba, szóval nem csoda, ha manapság is errefelé járnak nyaralni a nagy formátumú vezetők.

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában