A 21. századi utazó egyik legfontosabb kérdése az, hogy miképpen jut internethez külföldön?

Mivel teljesen függő vagyok, az összes utazásomnál kulcskérdés, hogy miképpen lesz net?

Tapasztalataim szerint, minél drágább egy szálloda, annál drágábban adja a netet. Furcsán hangzik, de szinte mindig igaz, a legolcsóbb és ócska hostelekben szinte mindig van ingyen wifi, de legalább egy netes gép a hallban, amit lehet használni, maximum egy kicsit sorban kell állni hozzá. A luxushotelekben viszont simán ki akarják fizettetni veled az otthoni havidíjad többszörösét is, ha netalán úri jó dolgodban még egy kis internetet is szeretnél használni. Ha meg spórolni akarsz, és csak a legfontosabb dolgokat elintézni, e-maileket csekkolni, akkor mondjuk “megúszod” 5-10 euróból az egy órás nethasználatot. Egy órára tehát kifizetsz 1500-3000 forintot, ami összehasonlítva az ADSL-árakkal, egy nagyon vicces haszonkulcsot jelent, 1-2 óra alatt kifizetsz egy hónapot belőle, miközben egy 30 napos hónap 720 órából áll, azaz 360-720-szoros áron kapod a netet. Korrekt.

Eközben a legócskább szállásokon, ahol a szobádért vagy ágyadért összesen fizetsz annyit, mint egy óra netért a luxushotelben, ingyen kapod. Ingyen volt még a japán kapszulahotelben is, ahol az egy főre jutó köbméterek száma a lehető legkisebb (kettő alatt), de egy netes gép ingyenes használatra rendelkezésre állt. És ugyanígy van a világ más részein is, a csóró turistának ajándékba adja az olcsó szálláshely, a gazdag turistának brutálisan túlárazva, miközben mondjuk a 900 eurós lakosztály árába talán bele lehetne valahogy préselni azt a kis extraszolgáltatást...

Érdemes előre megnézni, hogy az adott szálláson milyen feltételekkel adják a netet, sokat elvesz a komfortból, ha nincs, vagy csak pénzért hozzáférhető.
A másik lehetőség valahogy függetlenedni a hotel szolgáltatásaitól, erre több jó módszer is létezik:

-internetcafé: itt ugyan a magyar billentyűzetet nélkülözni kell, de általában korrekt árakon mérik, sőt, van például nyomtatási lehetőség is, és gyakran fülhallgató és mikrofon skype-oláshoz. Viszont egyes helyeken múzeumba illő gépeken küzdhetsz.

-WiFi: sajnos sok országban eltűntek a nyilvános hálózatok, ennek általában a törvényi szabályozás az oka, Németországban például a hálózat tulajdonosa felel azért, hogy mi történik, így inkább nem hagynak senkit sem azonosítás nélkül bejutni, így drasztikusan lecsökkent az utcai hotspot-vadászat sikerének esélye.

-saját WiFi-modem: Főleg Európában használok egy kis akkumulátoros modemet, amibe bármilyen helyi mobilszolgáltatónál vásárolt mobilinternetes SIM-kártyát téve saját wifit csinál, akár több eszközzel (telefon, laptop, stb.) is rá lehet kapcsolódni egyszerre. Olyan mobilnetet érdemes keresni a helyi szolgáltatóknál, ami “prepayed”, és lehet egy-egy napra aktiválni, például Németországban szokott lenni a T-nél napi 5 euróért. Nagy előnye, hogy bárhol működik, akár séta közben is. Ha ilyet vásárolsz, vigyázz, hogy kártyafüggetlen legyen!

-Mobilweb: sajnos a hazai szolgáltatók közül csak egy kínálja a kedvenc szolgáltatásom, aminek pillanatok alatt megtérül az ára: ez a piros, kerek alakú logóval rendelkező mobilszolgáltató MobilWeb Külföldön nevű terméke. Ha csak ritkán utazol, akkor egy napra vagy egy hétre is érdemes megvenni, egy napra például 690 forintba kerül most, ebben persze erősen limitált az adatforgalom, 25 MB, de tapasztalataim szerint telefonról nem igazán lehet ezt túllépni akkor sem, ha sokat Facebookozol és e-mailezel. De az igazi deal a havijegy (1990 ft, napi 50 MB), ez akkor éri meg, ha rendszeresen utazol, ugyanis ezt nem lehet bármikor elkezdeni és leállítani, hanem folyamatosan ketyeg egy évig, akár használod, akár nem. Viszont többet nem kell gondolkozni, hogy megnézd-e az emailjeidet, feltölts-e egy fotót.
Ha olyan telefonod van, még meg is tudod osztani (tethering) a netet mondjuk a laptopoddal.

-Kindle 3G: Az Amazon elektronikus könyvolvasója - egyébként zseniális és nagyon jó útitárs - még külföldi díjmentes netezésre is alkalmas a világ kb. 100 országában. Elég kis primitív a browser, de e-mailzésre, Facebookozásra, egy-két egyszerűbb weboldal megnyitására tökéletesen alkalmas. Billentyűs és érintőképernyős változatban is elérhető, a kulcsszó: 3G.

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában