A tengerkutatási intézet arra kéri a turistákat, hagyják békén az állatokat.

Hatalmas bálnákat filmeztek le horgászok az Adriai-tengeren, a horvátországi Vis sziget közelében. „Ezt a gyönyörűséget Vis mellett tapasztaltuk horgászat közben. Drónunk rögzítette a kristálytiszta tengert és a tagolt partvidéket, valamint ezeknek a szelíd óriásoknak a káprázatosságát, természetes élőhelyükön” – írta Stefan Torres, a felvétel tulajdonosa a YouTube-on található videó alá.

Az állatok egyáltalán nem vették észre, hogy van valaki a közelükben, így természetesen viselkedtek, és szerencsére nem zavarták meg őket – írta a felvételt bemutató Jutarnji List című horvát napilap, hozzátéve, hogy vélhetően élelmet kerestek, teljes nyugalommal és zavartalanul. Az Adrián jellemzően nem látni bálnákat, de tavasszal és nyáron néhány példány fel-felbukkan a dél-dalmáciai és közép-dalmáciai szigeteknél.

A bálnák számára a legnagyobb veszélyt az ember jelenti: megeszik az emberek által termelt műanyag hulladékot, mert azt hiszik, hogy plankton, a hajók zaja megzavarja kommunikációjukat és szaporodásukat, az esetleges ütközések következtében el is pusztulhatnak.

Horvátországban védett állat a bálna. A horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet minden évben felhívja a figyelmet, hogy az állatok békések, a helyiek és a turisták ne közelítsék meg őket, ne ingereljék és ne kövessék őket hajókkal. Fotókat és videókat azonban szívesen fogadnak, mert segíthet a kutatóknak munkájukban, hogy minél többet megtudjanak róluk.

(Forrás: Jutarnji List, MTI. A nyitókép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

Szeretnék kilőni a farkasokat a német gazdák

Egy nyíregyházi vadász felsóhajt.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában