Néhány nappal ezelőtt már összeszedtünk néhány olyan célpontot, amelyet ajánlott lenne októberben vagy novemberben felkeresni, ám akkor igen távoli desztinációkat soroltunk fel. Ezúttal sokkal közelebb fekvő városokra fókuszálunk, amelyeket könnyebben elérhetsz. Nincs tehát több kifogás, tessék elindulni világot látni!

Mivel az alább felsorolt városok mindegyike közvetlen járattal is elérhető Budapestről, így aztán tényleg semmi nem állhat annak az útjába, hogy kiruccanj egy kicsit. Lássuk a listát!

A vibráló Berlin

Németország, ezen belül pedig Berlin sokak kedvenc úti célja, ami nem is csoda, hiszen Európa „legcoolabb” városaként is szokták emlegetni. A legjobb gyalog vagy bringán felfedezni a német főváros legmenőbb helyeit: a Potsdamer Platztól Brandenburgig, az Unter den Lindentől az Alexanderplatzig számtalan történelmi helyszínt rejt magában a város. Utóbbi szempontjából kihagyhatatlan az egykori vasfüggöny berlini szakaszának hírhedt ellenőrzőpontja, a Checkpoint Charlie, illetve a Berlini Fal, amely 1961 és 1989 között választotta el Kelet- és Nyugat-Berlint.

Ősszel vár rád Berlinben egy Banksy kiállítás, megismerheted az 1937-es Berlint, de ha épp karácsonykor utaznál, akkor ne hagyd ki az Alexanderplatz-on a karácsonyi vásárt se! Itt nézhetsz magadnak szállást.

Hamburg, a vadregényes kikötőváros

Németországban nem pusztán a fővárost érdemes célba venni, a második legnagyobb német város egyben a kontinens egyik legforgalmasabb kikötővárosa, nem véletlenül nevezik Hamburgot a világ kapujának is. A kikötő hangulatát leginkább a hamburgi Fischmarkton, azaz halpiacon szívhatjuk magunkba, itt mindenképp ki kell próbálni a reggelit; minden vasárnap reggel 5:00 (télen 7:00) és 9:30 között várnak minket a különlegességek.

Persze a hamburgi éjszaka is tartogat izgalmakat. A Reeperbahn a világ egyik leghírhedtebb utcája, ugyanis a város kötéliparának központjaként a matrózok forgalmas találkozóhelye volt. Később ez lett Hamburg vöröslámpás negyede, ami semmit sem vesztett buja hangulatából. Ha kultúrára vágyunk, a Kunsthalle a középkortól a kortársig kínál izgalmas kikapcsolódást. Ősszel Keith Haring, amerikai pop-art és graffiti művész posztereit is Hamburgban lehet megtekinteni. Íme, a szállások listája.

Lisszabon, a mediterrán ékszerdoboz

Azoknak, akik a mediterrán élvezetek szerelmesei, bátran ajánljuk Lisszabont ősszel és télen is, hiszen még decemberben is 14 és 18 Celsius fok között alakul a nappali hőmérséklet. Óceán, romantikus utcácskák, pezsgő éjszakai élet és nem utolsó sorban fantasztikus ételek.  Érdemes meglátogatni a XVI. században épült fenséges Belém-tornyot, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre, de az UNESCO Világörökség Listájára is felkerült Szent Jeromos-kolostor is megér egy kirándulást.

A városban egymást érik a reggelizőhelyek, ahol viszonylag baráti áron lehet jókat enni. A kávé mellé érdemes kipróbálni például a foszlós Bolas de Berlim fánkot, ebédre pedig a Sopa de Pedrát, azaz a kőlevest, amelyben mindenféle jót felhalmoznak a káposztától a malachúsig. Ha karácsony után utaznánk, akkor nem érdemes kihagyni a híres lisszaboni újévi programokat. Ha kedvet kaptál, ide kattints!

Köln, az élvezetek városa

Még akár Lisszabonig sem kötelező elmenni, ha valaki mediterrán környezetre vágyik, Köln városa ugyanis egyesek szerint sokkal inkább "mediterránosan bohém", mint tipikusan német. Persze igazi kuriózumokat is tartogat ez a város; innen, azaz az Eau de Cologne-ból ered a kölnivíz kifejezés, sőt, még azt az épületet is meg lehet nézni, ahol 1709-ben Giovanni-Maria Farina olasz vegyész elkezdte készíteni a kölnivizet. A város másik emblematikus épülete a Rajna bal partján, a főpályaudvar szomszédságában emelkedő monumentális Kölni Dóm, de a Rajnán átívelő Hohenzollern-hídon is érdemes átsétálni, amit a szerelmesek hídjaként is emlegetnek.

Ha a szívünket más módon melengetnénk meg, akkor érdemes kipróbálni a helyi sörkülönlegességet, a lager söröknél lágyabb, gyümölcsösebb kölsch-t, amit magas, kétdecis poharakban szolgálnak fel. Köln egyik legnevesebb programja február elején a kölni karnevál, amelyet szívvel-lélekkel csinálnak a helyiek. Mutatjuk az elérhető szállásokat.

A haladó Rotterdam

Ha Hollandiára gondolunk, legtöbbeknek azonnal a főváros, Amszterdam ugrik be, pedig annyi más izgalmas város is várja itt, hogy felfedezzék. Például a csodálatosan futurisztikus Rotterdam, amely hihetetlen módon volt képes megújulni, miután a II. világháborúban porig bombázták. Rotterdamban található például Európa legnagyobb kikötője, valamint az Euromast, azaz Hollandia legmagasabb, 185 méteres tornya, ahol a kilátás mellett a finom ételeket és italokat is élvezheted.

Ha művészetre vágysz, akkor irány a Boijmans van Beuningen Múzeum, amely mind a középkori, mind pedig a kortárs művészetek terén jeleskedik. Akár családdal, akár barátokkal tervezünk programot, a Blijdorp Állatkert mindenképp remek választás, különösen a fedett Ócenárium miatt, ahol egy 22 méter hosszú üvegalagútban testközelből figyelhető meg a tenger élővilága. Rotterdamban igazán lüktet a kulturális élet is, például októberben, a Rotterdam Jazz Fesztivál idején, vagy említhetnénk a január közepéig látogatható Rembrandt kiállítást is. Ne maradj le ezekről, foglalj szállást itt!

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót