Az első írásos emlékünk 1171-ből származik a híres Márton-napi lakomáról, amikor is a november elejére jól felhizlalt libákat levágták és felszolgálták, így zárva le a mezőgazdasági munkák idejét és megkezdve a telet.

Persze a Márton-napi libának más magyarázata is van, ezek közül az egyik, hogy a 316-ban, Szombathelyen született Szent Mártont, amikor épp püspökké akarták kinevezni, ő egy libaólba menekült, de a libák hangos felháborodása lebuktatta Mártont, aki nem kerülhette el sorsát, és püspökké avatták. Ez is lehet, meg az is, hogy akár pogány gyökerei is vannak a novemberi libatornak. Ami nekünk most mégis a legfontosabb, hogy ezen a hétvégén az ország számos pontján nyílik lehetőségünk libaétkek fogyasztására, és az idei újbor, vagy a bozsolé megkóstolására!

Tokaji Újbor Ünnep és Libator, Tokaj

Elsőként az egyik legkiemelkedőbb borvidékünkön megrendezendő fesztivált ajánljuk mindenkinek, a november 10-i Tokaji Újbor Ünnep és Libator nevű programot. A tokajit talán senkinek nem kell bemutatnunk, Tokajt viszont valószínűleg annál kevesebben ismerik. Érdemes ellátogatni oda ezen a hétvégén, mivel a festői Bodrog és Tisza összefolyásnál található település bőven tartogat meglepetéseket.

Az szinte teljesen egyértelmű, hogy aki Tokajba érkezik, nem nagyon van más választása, mint betérni egy-két pincébe és megkóstolni a helyi borokat, ez pedig a mulatság ideje alatt hatványozottan igaz lesz. A tokaji és környékbeli (Tarcal, Mád, Mezőzombor, Tállya, Tolcsva) pincék és vendéglátók összefogásának köszönhetően a Rákóczi Pince és Udvarházban tartandó Újbor Ünnepen 1500 Ft-ért válthatunk kóstolójegyet (ezért kétféle libaételt és a hozzá bemutatott borokat kóstolhatjuk meg), valamint 500 Ft-ért kaphatunk édességkupont, amit édességre, mustra vagy épp birsalmasajtra válthatunk. Tokajban szállásokat könnyedén fogunk találni például ezen a linken, a buli másnapjára pedig javasoljuk körbejárni egy kicsit a környéket, akár Tarcalt, Erdőbényét, vagy a közvetlenül Tokaj mellett elterülő Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetet is felfedezhetjük.

Márton-napi rendezvények, Villány

Villány és a villányi bor természetesen legalább ugyanolyan ismert és elismert borvidéke hazánknak, mint a korábban említett tokaji, ennek megfelelően természetesen ott is megtartják az újbor ünnepét, ami teljesen hozzákötődött a Márton-napi vigadalmakhoz. Villányban szinte minden pincészet tart majd Márton-napi vacsorát, de ha jobban megnézzük, a többség szinte egész novemberben libás menüsorral várja a vendégeket.
A különböző árú és tartalmú vacsorák közül kedvünkre válogathatunk, aki pedig nem elégszik meg pusztán az ételek és italok nyújtotta élvezetekkel, hanem valami extrára is vágyik, azoknak is számos lehetőségük lesz a felhőtlen szórakozásra. Nekik például külön javasoljuk a Polgár Bortrezor Pince 10-i rendezvényét, ahol a délután négy órai kezdéskor ünnepélyes borszenteléssel nyitják meg a mulatságot, majd miközben – és miután – mindenki degeszre ette magát a különböző libaételekből, és végigkóstolta a pincészet összes újborát (korlátlan fogyasztás mellett mindezt 11 900 Ft-ért), egy igazi zenés-táncos mulatságban találja majd magát.

Persze bármelyik pince menüjét nyugodtan ajánlhatnánk, akár a Szendéét, akár a Geréét, a Jammertalét, vagy épp a villánykövesdi Blumét is: a lényeg, hogy még idejében foglaljuk le az asztalunkat! Azon pedig senki ne lepődjön meg, ha egyszer csak lampionos felvonulók lepik el a pincét, ahol épp mulatozik, ugyanis fél hatkor indul a Márton-napi lampionos felvonulás a villányi iskola épülete elől. A szálláskínálat bőséges, és persze azért arrafelé is érdemes kicsit körbenézni a környéken, például túrázni egy jót a délelőtt 10-kor induló, szakvezetővel barangoló csoporttal a Villány melletti Szársomlyóra.

Szent Márton Újborfesztivál és Libator, Szentendre

Harmadikként nem egy klasszikus borvidéket ajánlunk (bár van még belőlük bőven, akit ezek érdekelnek, azok nézzenek még jól körül például Egerben, Noszvajon, vagy Kisnánán is, hogy a többit most ne is említsük), inkább a néphagyományhoz jobban kötődő helyszínt és hozzá kapcsolódó mulatságot a Szentendrei Skanzenben. Természetesen ott is ünneplik majd az újbort, meg a libákat is, szóval ott is degeszre tömhetjük majd magunkat, a Skanzenben a lényeg azonban a programkínálat lesz.
November 10-én és 11-én is bőséggel akadnak majd mindenféle kézműves-bemutatók, ahova természetesen leginkább a családosokat várják, de a nyitott nem-családosok, baráti társaságok is ugyanolyan jól érezhetik magukat, miközben épp mesemondót vagy etnojazzt hallgatnak Borbély Mihályéktól vagy Balogh Kálmánéktól, néptáncot néznek, netán legénypróbát vesznek szemügyre. A már említett degeszre tömést azért még színesíti az is, hogy közvetlen közelről figyelhetjük meg, miként is készülnek az ünnepi étkek.

Akik pedig mindemellett Szentendrét is szeretnék egy kicsit jobban megismerni, szeretnék meglátogatni a különböző galériákat, vagy csak andalognának egyet a Duna partján, azok sem fognak csalódni. Szentendrei szállásokkal kapcsolatban pedig ezen a linken érdemes körülnézni.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Izgalmas túrázási célpontok Kőszegtől a Machu Picchuig

És ezt olvastad már?
Ebben az űrhobbitfaluban készül a pezsgő a Somló hegy alatt
Ajánlunk neked 3 gyönyörű panorámával megáldott szpotot túrázáshoz