Nem mindig Longyearbyen volt a világ legészakibb lakott települése, a szovjetek ugyanis az 1900-as évek közepén egy komplett, fényűző kisvárost telepítettek a Spitzbergákra.

A Spitzbergák Norvégia és Európa legészakibb földterülete, a norvégul Svalbardnak nevezett szigetcsoport a Jeges-tengeren található körülbelül félúton Norvégia és az Északi-sarkpont között. Az 1924-ben hatályba lépett Svalbardi Egyezmény alapján a Spitzbergák szuverenitása erősen korlátozott. Az is bizonyítja ezt, hogy több ország is megvetette a lábát ezen a zord környéken.

Itt van ugyanis Pyramiden, amely egykor a világ legészakibb lakott települése volt, de a kaotikus múltú falu ma már csak egy szellemváros.

Pyramiden a várossal szomszédos, azonos nevű, piramis alakú hegyről kapta a nevét, és még Svédország alapította 1910-ben. A svédek azonban 1927-ben eladták a Szovjetuniónak, vagyis konkrétan a Arktyikugol bányavállalatnak, amely szenet bányászott a környéken. A cég komolyan gondolta, hogy megfelelő körülményeket biztosít a dolgozóinak, 1946-ban neki is álltak megépíteni a kiszolgálóépületeket a bányához, majd 1956-ban meg is nyílt a bánya és a város.

Hivatalosan ugyan a szénbányászatért volt Pyramiden, azonban a történészek, Szovjetunió-szakértők elmondása szerint a város egy kirakat volt a hidegháború idején: azt üzenték a világnak, hogy ilyen kiváló körülményeket képes biztosítani a kommunizmus.

A Szovjetunió minden megadott a településnek, az ott lakók fényűző életet éltek, volt mindenféle szórakozási lehetőség, modern sportközpont uszodával és focipályával, szinte kastélyszintű berendezések, kétszintes, szibériai stílusú fabarakkok és persze Lenin-szobor is. Sőt, egy művelődési ház is van, ahol a világ legészakibb fekvésű zongorája áll mind a mai napig.

A legközelebbi lakott település Svalbard fővárosa, Longyearbyen mintegy 50 kilométerre délre található, amely ma a világ legészakibb lakott helysége.

A bolygó legészakibb lakott települése különleges látványt nyújt – jellegzetes házai beragyogják a hófedte tájat

Ahogyan Grönlandon, úgy a Spitzbergákon is színes a házak nagy része, az összkép pedig élénk, vibráló hatású.

A szellemváros csak hajóval vagy hómobillal közelíthető meg, ennek ellenére, vagy épp ezért igen népszerű a turisták körében, akik angol, orosz és norvég nyelvű vezetés között választhatnak. Egyébként Pyramiden nem teljesen lakatlan, egy öt-hat fős személyzet állomásozik a telepen, akik az épületek karbantartására és a turistákra ügyelnek. Főleg azért, mert az épületekbe tilos belépni, a bánya meg természetesen teljesen lezárt.

De meg is lehet szállni Pyramidenben, 2014-ben ugyanis felújították a Pyramiden Hotelt, amely a Nordenskiöld gleccser lábánál fekszik. A szállodában 28 modern kétágyas szoba és öt lakosztály található, az első emeleten étterem és ajándékbolt is üzemel.

A települést 1998-ban hagyták el a lakók, mindaddig kilencmillió tonna szenet bányásztak ki a szovjetek.

Ilyen az élet a legészakibb emberlakta településen

A norvégiai Svalbardot olyasminek képzeld el, mint a Trónok harcában Winterfellt, mínusz Stark család. A Spitzbergákon a tél nem közeleg, hanem már régen megérkezett, és nem is megy sehová.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Latin-Amerika Párizsától az egyik legszebb úton át a világ legdélebbi városáig