Soha ne egyél repülőn perecet, meg általában sós rágcsát! Mert ami már a „földszinten” sem mindig jó, repülési magasságon biztosan nem az.
Egy hosszú repülőúton, ahol néha nehéz agyonütni az időt, kézenfekvő megoldásnak tűnik rágcsálni valamit. Csakhogy nagyon nem passzolnak a repüléshez a sós rágcsálnivalók (perecek, chipsek, más ropogtatnivalók) – mutatjuk, miért, és azt is, mit egyél helyettük.
Legalább két oka van a jelenségnek, mindkettő kapcsolódik a repülés gyomorpróbáló jellegéhez és a feldolgozott élelmiszer magas nátriumtartalmához.
Mindenekelőtt itt a puffadás
„Amikor nő a repülési magasság, csökken a légnyomás, márpedig a Boyle–Mariotte-törvény szerint a légnyomás csökkenésével a gázok kitágulnak” – magyarázta Tamara Duker Freuman dietetikus. És igen, ez igaz a benned lévő gázokra is. Következésképpen alapból is érezhetsz puffadást a hirtelen légnyomás-csökkenéstől, de ezt még fokozhatja az ételválasztás, elsősorban a magas sótartalmú ételek és a szénsavas italok.
Amikor magas sótartalmú ételeket eszel, a szervezeted benntartja az elfogyasztott és megivott folyadékokat, amitől már a földszinten is érezhetsz puffadást, és ezen a helyzeten csak ront, ha nagy magasságban a gázok térfogata nőni kezd.
Ezenkívül az utastér rendkívül száraz levegője növeli a kiszáradás kockázatát, amivel kellemetlen tünetek járnak, például hányinger, fejfájás, szédülés. A sós rágcsák gyorsíthatják a kiszáradási folyamatot, főleg, ha nem iszol elég vizet.
Kutatások bizonyítják, hogy repülési magasságon a légnyomás és a páratartalom változása miatt kevésbé érezzük a só ízét, ezért aztán a normálisnál többet ropogtathatunk, észrevétlenül is erősítve a negatív hatásokat.
Akkor hát mit együnk?
A táplálkozási szakértők alacsony nátriumtartalmú ételeket ajánlanak a puffadás és a kiszáradás elkerülése érdekében, például friss gyümölcsöt, natúr görög joghurtot, sajtot, és az unalmas, de megbízható palackozott vizet.
Érdemes ezért magaddal vinni ebből, amit lehet (vagy beszerezni a reptéren), és nem csak arra hagyatkozni, amit kivisznek eléd.
(Forrás: US News, Cleveland Clinic, Popular Science, illusztráció: Unsplash)
Ez is érdekelhet: