Soha ne egyél repülőn perecet, meg általában sós rágcsát! Mert ami már a „földszinten” sem mindig jó, repülési magasságon biztosan nem az.

Egy hosszú repülőúton, ahol néha nehéz agyonütni az időt, kézenfekvő megoldásnak tűnik rágcsálni valamit. Csakhogy nagyon nem passzolnak a repüléshez a sós rágcsálnivalók (perecek, chipsek, más ropogtatnivalók) – mutatjuk, miért, és azt is, mit egyél helyettük.

Legalább két oka van a jelenségnek, mindkettő kapcsolódik a repülés gyomorpróbáló jellegéhez és a feldolgozott élelmiszer magas nátriumtartalmához.

Mindenekelőtt itt a puffadás

„Amikor nő a repülési magasság, csökken a légnyomás, márpedig a Boyle–Mariotte-törvény szerint a légnyomás csökkenésével a gázok kitágulnak” – magyarázta Tamara Duker Freuman dietetikus. És igen, ez igaz a benned lévő gázokra is. Következésképpen alapból is érezhetsz puffadást a hirtelen légnyomás-csökkenéstől, de ezt még fokozhatja az ételválasztás, elsősorban a magas sótartalmú ételek és a szénsavas italok.

Amikor magas sótartalmú ételeket eszel, a szervezeted benntartja az elfogyasztott és megivott folyadékokat, amitől már a földszinten is érezhetsz puffadást, és ezen a helyzeten csak ront, ha nagy magasságban a gázok térfogata nőni kezd.

Ezenkívül az utastér rendkívül száraz levegője növeli a kiszáradás kockázatát, amivel kellemetlen tünetek járnak, például hányinger, fejfájás, szédülés. A sós rágcsák gyorsíthatják a kiszáradási folyamatot, főleg, ha nem iszol elég vizet.

Kutatások bizonyítják, hogy repülési magasságon a légnyomás és a páratartalom változása miatt kevésbé érezzük a só ízét, ezért aztán a normálisnál többet ropogtathatunk, észrevétlenül is erősítve a negatív hatásokat.

Akkor hát mit együnk?

A táplálkozási szakértők alacsony nátriumtartalmú ételeket ajánlanak a puffadás és a kiszáradás elkerülése érdekében, például friss gyümölcsöt, natúr görög joghurtot, sajtot, és az unalmas, de megbízható palackozott vizet.

Érdemes ezért magaddal vinni ebből, amit lehet (vagy beszerezni a reptéren), és nem csak arra hagyatkozni, amit kivisznek eléd.

(Forrás: US News, Cleveland Clinic, Popular Science, illusztráció: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Létszükséglet, hogy egyél zsírt, de nem mindegy, hogy milyet

Azzal csak rosszat teszel magadnak, ha kihagyod az étrendedből.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!

További cikkeink a témában
Mutatunk egy őszi fesztivált, ami az újbort és a libás ételeket ünnepli
Hirdetés