Szantorini a végtelen kék tenger, a vakító fehér falú házak, és a meredek sziklapartok földje, és bár nem szeretjük a csöpögős hasonlatokat, az ilyen helyek láttán mégis indokoltnak érezzük a festői és költői jelzőket. A 73 négyzetkilométeres területű szigeten mindenki megtalálhatja a maga számára legmegfelelőbb profilú eseményeket, így azok is, akik családdal látogatnak ide.

A hely

A kör alakú vulkanikus szigetrendszer Athéntól 200 km-re, délre fekszik az Égei-tenger közepén. Egy hatalmas vulkanikus robbanás következtében nyerte el mai, vadregényes formáját. A sziget emblematikus látványelemei a fehérre festett, tűző napsütésben szinte világító falú házikók, amelyek messziről úgy festenek, mintha hegycsúcsok tetején pihenő hóréteg lennének. Nyári időszakban közel egymillió turista keresi fel a szigetet, többségük tengerjáró túrák állomásaként iktatja be. A sziget fővárosa Fira, de népszerű helynek számít még Oia, Perissa és Kamari is.

Utazás

Mivel egy szigetről beszélünk, ezért célirányos utazás esetén igazából egy lehetőség áll előttünk, ez pedig a repülés. Budapestről athéni átszállással érhetjük el a sziget repterét, ami mindössze hat kilométerre fekszik a fővárostól. Természetesen hajóval is el lehet jutni ide a görög fővárosból, de jóval lassabb és nem mellékesen drágább is.

Szállás

Szantorinin mindenki megtalálja a pénztárcájához illő szálláshelyeket, hiszen akadnak itt elképesztő dizájnnal kialakított, fantasztikus panorámát nyújtó luxusszállók, közepes árfekvésű szállodák és az olcsóbb kategóriába tartozó bed&breakfast megoldások. Az Anastasis Apartmanházakat a sziget 359 szálláshelye közül a Tripadvisor kommentelői az első helyre sorolták, nyilván jó okkal, de itt böngészve találhatunk egyéb megbízható ajánlatokat is.

Programok

Bár alig nagyobb mint Budapest II és III. kerülete összesen, mégis rengeteg program várja az idelátogatókat. Egy tengerrel körülhatárolt területen alaptevékenység a strandolás, a legnépszerűbb partszakasz a keleti oldalon a Red Beach, családosoknak pedig külön ajánlott Monolithos, amely kevésbé zsúfolt, mint a többi, ráadásul a víz itt nem hirtelen mélyül, ami ideális lehet kisgyerekkel idelátogatóknak.

A Tripadvisor szerint kihagyhatatlan program a sziget egyetlen kertmozija, vagy az Amoudi-öböl, ahová 220 lépcsőfokon ereszkedhetünk le, hozzátesszük, hogy akár szamárháton is, de jóérzésű ember nem ül fel ezeknek a csacsiknak a hátára, annyira látványosan le vannak harcolva szerencsétlenek. A firai kikötőben érdemes kipróbálni a gépesített látványtúrát is, azaz pattanjunk fel a helyi lanovkára, ami felvisz minket a városba (4 euró egy jegy). Gyerekekkel kötelező az óriáscsúszdákkal megpakolt vízipark, ahol három medence is található, az egyik kifejezetten kiskorúak számára. Ha már nagyobbak a gyerkőcök, akkor remek opció a biciklibérlés, az Oia és a Fira közötti útvonal szakértők szerint felejthetetlen kalandot ígér.

Még több remek hely családosok számára a Playeren!

(fotó: p-andr, yovanoff, billyandcathyfuchs, ilker, visitgreece, tomsaint, gramz, fancy.com)

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót