A turizmus újabb átka.

A túlzott turizmus miatt szépen lassan átalakulnak a történelmi városrészek, a világhírű látnivalókat mára belepi a szemét, arról már nem is beszélve, hogy a környékbeliek élete lényegében teljesen ellehetetlenül a tömegével érkező látogatók miatt.

A világon szinte mindenhol megfigyelhető ez a jelenség, így Spanyolországban is, ahol a strandok és a tengerpartok állapota miatt aggódnak a legjobban a helyiek.

A spanyol Gran Canaria szigetén található Dunas de Maspalomas természetvédelmi terület a tengerpart fölé csúcsosodó világítótornyokról és a környező táj jellegzetes látványát adó lankás homodűnékről ismert. Az említett homokdűnék 1982 óta a világörökség részének számítanak, így különleges szabályok vonatkoznak rájuk. A vándormadarak rendszeresen ezen a területen állnak meg pihenni, így az ő életterüket igencsak veszélyezteti, hogy a környékre a kirándulók rendszeresen bulizni és szexelni járnak.

Egy Journal of Environmental Management folyóiratban megjelent kutatásból kiderült, hogy a környezetvédelmi szakemberek 298 úgynevezett szexfoltot találtak. A környéken sétáló kirándulók rendszeresen kitapossák a ritkás növényzetet, a dűnéken szexelő párok pedig kifekszik a homokokot, amivel maradandó nyomot hagynak a környezeten.

A fent sorolt tevékenységek nyolc őshonos növényfajra hatnak ki súlyosan.

A turisták sokszor nem véletlenül károsítják a környezetüket, szándékosan kitépik, kitapossák a növényeket, a homokba pedig kis fészkeket készítenek. A szeméthelyzet is aggasztó, sok a környéken az eldobott cigaretta, a WC-papír és az óvszer. A turistáktól elzárt, szigorúan védett területeken is legalább 56 mély foltot találtak, a körülmények arra utalnak, hogy ezeken a helyeken rendszeresen történnek szexuális aktusok.

Gran Canarián évente nem kevesebb mint 14 millió turista fordul meg, a többségük az Egyesült Államokból, Angliából és Németországból érkezik.

A cikk szerzője, Patrick Hesp azt írja, hogy nem azt szeretnék, ha megszűnne a turizmus, csak azt szorgalmazzák, hogy tartassák be a már létező szabályokat, hogy ne pusztuljon tovább a környék élővilága. Az, hogy egy pár szexel a tengerparton, az egy dolog; de ha naponta több százan végzik ugyanezt a tevékenységet, akkor az legalább annyira károsítja a homokdűnéket, mintha folyamatosan autóval hajtanának át rajtuk.

(CNN; kiemelt kép: Illusztráció/Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót