Van olyan ember, aki ne szeretne körbenézni egy hatalmas hegy tetejéről, aki nem akar gyönyörködni a kilátásban? Teljesíthető, mégis élménydús túrát ajánlunk.

Hazánk legmagasabb pontja épp csak 14 méterrel haladja meg az ezrest, ezért kénytelenek vagyunk egy kicsit távolabb menni, ha valódi magaslatokra szeretnénk eljutni. A környező országok azonban hemzsegnek a szebbnél szebb és magasabbnál magasabb csúcsoktól, amelyek közül most Szlovákiában és Lengyelországban található legkisebb európai magashegységgel, a Magas-Tátrával foglalkozunk részletesebben.

Autó vs. vonat

Igaz, amúgy sincs messze tőlünk, mert Budapesttől mindössze négyórányi autóút Poprad, ahonnan aztán pár perc alatt már a hatalmas hegyek lábaihoz érhetünk. Útvonalnak választhatunk többfélét is, a Google helyből hármat is kiad, mi meg javasolunk még egy negyediket is Donovaly felé, (csak mert imádjuk a Koliba Goral névre hallgató mérhetetlenül hangulatos éttermet, és természetesen az ott készülő ételeket).

Persze nem feltétlenül szükséges autóval mennünk, hiszen a vonattal is könnyedén eljuthatunk oda: napi két vonat is megy Budapestről (Miskolc, Füzesabony útirányon) Kassáig, ahol aztán a közvetlen csatlakozással bíró, Poprad felé tartó vonatra kell átszállnunk. A vonatjegy oda-vissza mindösszesen 28,5 euró (jelenlegi MÁV-árfolyamon 8000 forint). A Magas-Tátra kapujának számító településről aztán a tátrai villamossal már pikk-pakk ott is lehetünk a hegyek aljában lévő kistelepülések bármelyikén, hogy elfoglaljuk a szállásunkat.

Olcsó szállás vs. luxus

Térjünk is rá a szállás témára! Ha valami könnyűnek számít az életben, akkor az mondjuk a megfelelő szállás megtalálása a Magas-Tátrában. Akkora a kínálat, hogy csak az a kérdés, mennyi pénzünk van és milyen igényeink (persze nem árt azért időben foglalni szállást, főleg ha nagyon olcsón akarunk aludni).

Kis szerencsével három éjszakáért két fő részére már 15 ezer forintért is találhatunk szállást (nekünk augusztusban a Tatranska Lesnában levő Erika Penzionban sikerült ezt megoldanunk), de 20–22 ezerért már biztosan kapunk valami jót. Akinek pedig magasabb igényei vannak, az is könnyedén megtalálhatja a magának valót (akár még a nagyon impozáns Kempinskit is), akármelyik települést – akár a Csorba-tó környékét, akár a Lomnic vidékét, akár a kettő közé eső bármely települést – választja is bázisául.

A Tátra nyújtotta számos lehetőség közül összeállítottunk egy négynapos csomagot, amit egy kicsit aktívabb életvitel mellett nyugodtan bárki bevállalhat, de aki úgy érzi, hogy még nem áll készen mondjuk a legmagasabb, gyalogosan, segédeszköz nélkül meghódítható tátrai csúcs megmászására (ahol gyerekek és nagyon elszánt idősebbek is felbukkannak!), azoknak is ajánlunk ezt-azt.

Bemelegítés, erdőjárás

Érdemes minél korábban elindulni otthonról, hogy már az első napon is egy könnyű kis bemelegítést végezhessünk és ismerkedhessünk a tájjal. Erre a napra mi a Stary Smokovec (Ótátrafüred) városában található kötélpályás vasutazást javasoljuk, amellyel egészen a Hrebienok névre hallgató központba juthatunk, ahonnan aztán számos túraútvonal áll a rendelkezésünkre – ide érdemes bringával érkezni, amit a vasúttal is fel lehet vinni, majd a séta végeztével pedig egy hatalmas gurulással zárni a túrát és megérkezni újra Ótátrafüredre.

A gurulás előtt azonban érdemes lemenni a zöld jelzésen a Velky Studeny patakhoz, ami csodás vízeséseken, zúgókon át zubog a völgy felé. Ezt követően egy kis emelkedés következik (áttérés a piros jelzésre), és a csodás erdőben haladva érdemes feltúrázni a Zamkovského Chata nevű menedékházig, ahol aztán egy meleg tea vagy frissítő, esetleg valami kaja elfogyasztása után mehetünk vissza a cangákhoz, hogy aztán ezúttal mondjuk a piros jelzésen robogjunk végig.

Irány a csúcs!

A második napra tartogatjuk a lényeget: felmászni a Rysyre. A Rysy a legmagasabb, eszköz nélkül mászható csúcs (2499,6 m) a Tátrában, ennek köszönhetően népszerű is. Ne ijedjünk meg, itt-ott néha feltorlódik a nép, de ez egyáltalán nem gond, sőt útközben nagyon jó segítőtársakra lehet akadni. Magát a túrát érdemes korán elkezdeni, hogy ne kelljen majd rohanni.

A Csorba-tótól elvileg négy és fél óra alatt fel lehet érni a csúcsig, de ennél jóval hosszabb időt is nyugodtan ráhagyhatunk, mert a lényeg úgysem a sietség, hanem az ottlét. A túra során először hatalmas fák között, majd törpefenyvesekben, végül pedig sziklák között visz majd az utunk, és ahogy egyre magasabbra jutunk, úgy változik és tágul ki a tér előttünk, úgy mutatja egyre zordabb, egyre vadregényesebb arcait a Tátra.

Utunk közben elhaladunk tengerszem mellett is, találunk olyan szakaszt is, ahol láncok segítik az előrejutásunkat, a csúcs előtt pedig egy menedékházban van lehetőségünk megpihenni, és a csúcstámadás előtt durván beteázni. Innen még egy szűk óra az út a hegytetőig, amit szép időben mindenképp érdemes megcsinálni, ha már ott van az ember (esőben nem javasoljuk, mert a hatalmas köveken és sziklákon nagyon könnyen meg lehet csúszni).

Lefelé ismét menedékház, ekkor már jöhet valami kaja is (pörkölt knédlivel mindössze öt euró). Aki nem szeretne pénzt költeni a menedékházban, annak lehetősége van ingyen teát szerezni (plusz egy pólót is kap ajándékba), ha bevállalja, hogy a Poprádi-tónál levő lerakatnál felkap a hátára egy serpáknak készített farácsot, amin vagy krumplit, vagy teli gázpalackot, vagy egyéb, a menedékházban szükséges dolgot visz fel magával a hegyre. Jó mulatság, férfimunka és akár csapatban is megoldható! A menedékháznál kihagyhatatlan még a panorámabudi is!

Lefelé ugyanazon az útvonalon lehet visszamenni, és végül a Csorba-tónál zárni a napot, ahonnan a tátrai villamossal aztán eljuthatunk a szállásunkig. A túra maga egyébként 22 km, 1200 méter szintemelkedés és ugyannyi szintcsökkenés van benne, de ettől nem szabad megijedni, van rá egy egész nap, és jó cipőben, bakancsban, kellő kitartással teljesíthető!

Lazítás vs. rádolgozás

Miután kellő izomláz gyötri már az ember lábát, a harmadik napra több lehetőséget is javasolunk. Irány a Lomnic és szűk környezete, vagy a Poprádtól nem messze lévő Vrbov Termálpark és a lábáztatás. Aki az utóbbit választja, az ezen a linken tájékozódhat a részletekről, aki azonban mégis túrázgatna tovább, vagy csak felmenne a Tátra tetejére, annak íme még néhány infó.

Tatranská Lomnicából induló lanovkára érdemes felpattanni, és legalább a Skalnate Pleso (Kőpataki-tó) állomásig felmenni. Innen aztán lehet tovább menni a Lomnicra (2634 m) egy újabb kötélpályán, vagy lehet túrázni a sziklás terepen a mindössze egy órára levő, szintén csodás kilátást nyújtó Velka Svistovka csúcsig (2038 m). Utóbbi ingyen van, előbbiért azonban 24 eurót kell fizetnünk oda-vissza (miután 10 euróért feljöttünk a tóig, retúrjegy esetén 15 euróért). Este aztán be lehet támadni valamely éttermet Tatranská Lomnicában és enni egy jó sztrapacskát, vagy gulyást.

Levezetés

Utolsó napra is tartogatunk még valamit! Érdemes visszamenni a Rysy felé vezető út egyik állomására, az 1500 méter magasan lévő Poprádi-tóhoz, ahova akár még bringával is fel lehet tekerni (végig betonút visz fel a parkolótól, vagy a tátrai villamos megállójától). Itt még ejtőzhetünk egy kicsit, ehetünk valami finomat az étterem teraszán ücsörögve, körbejárhatjuk a tavat, túrázgathatunk még egy keveset, esetleg felmászhatunk egy újabb csúcsra (innen az 1960 méter magas Ostrva csúcshoz visz fel szerpentin), ha úgy tartja kedvünk. Délután aztán vissza a kocsihoz, vagy irány a vonathoz, és késő estére már haza is érhetünk Magyarországra, egy igen tartalmas négy napot követően, kellemesen elfáradva és élményekkel feltöltekezve.

Még több kiváló úticél a Playeren! Ha nem akarsz messzire menni, akkor csekkold Hazai pálya sorozatunkat!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Barcelona után Madrid városnéző kapszuláit is beüzemelik hamarosan

A szocializmus egyik legszebb oldala

További cikkeink a témában