Tíz évre szóló vízumot kínál alacsony adókulccsal Thaiföld a digitális nomádoknak, csak diploma kell vagy valamilyen szaktudás. (Vagy egy kazal pénz, de akkor meg minek digitális nomádkodni?)

Thaiföld eleve a digitális nomádok egyik kedvenc célpontja (tökéletes tengerpartok, izgalmas városok, az európai és amerikai expatoknak olcsó élet), de szeptembertől erre még rátesz egy lapáttal: új tíz évre szóló vízumot vezet be azoknak, akik onnan szeretnének távmunkában dolgozni.

A délkelet-ázsiai ország „a nagy potenciállal és jó készségekkel rendelkező külföldi humán erőforrásokat” vonzaná a hosszú távú vízummal, mondta Narit Therdsteerasukdi, a Thai Board of Investment elöljárója. No meg a pandémia után megcsappant turizmust is igyekeznek életre kelteni (lásd a lenti keretest).

Főleg a tech szektorban dolgozó embereket várják, de mások is pályázhatnak.

Akik megkapják a hosszú távú munkavállalási engedélyt, kedvező, 17 százalékos személyi jövedelemadó-kulccsal számolhatnak, ami fele a thaiföldi felső kategória 35 százalékos adójának.

A hatóság a következőket várja a jelentkezőktől:

  • az elmúlt két év mindegyikében legalább 80 000 dollár (32 millió forint) éves jövedelem – kivéve, ha van felsőfokú végzettséged vagy valamilyen speciális skilled
  • legalább öt év tapasztalat a szakterületeden.

Tárt karokkal várják azokat is, akik bizonyítani tudják, hogy stabil jövedelemmel rendelkeznek, illetve egymillió dollárnál nagyobb a vagyonuk – bár azt nem értjük, erre minek pályázatot kiírni.

Ha még mindig érdekesnek tartod a lehetőséget, a szervezet honlapján találsz további információkat.

UPDATE: A Visaguide.World információi szerint nincs már klasszikus digitális nomád vízum Thaiföldre, ellenben vannak más, hasonló lehetőségeket, amiket a vonatkozó cikkükben meg is találsz.

Visszacsábítanák a turistákat

A digiális nomádok csábítása csak az egyik mód, ahogy Thaiföld megpróbálja visszacsalogatni a külföldieket. A turizmusból származó bevétel égetően hiányzik az országban a koronavírus-járvány után. Úgy számolnak, hogy idén év végéig nyolcmillió turista látogatja meg az országot, ami elenyésző a pandémia előtt jellemző évi negyvenmilliós áradathoz képest. A vírus miatti utazási korlátozásokat július 1-én oldották fel Thaiföldön.

(Forrás: Fortune, Frommer's, fotó: Tengerpart, Phuket – Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Te bejártad már a városod minden egyes utcáját?

A szögegyszerű szlogen, ami fél évbe és rengeteg pénzbe került

További cikkeink a témában