Vannak tervezők, akik szerint az épületek csak azért kellenek, hogy az eső ne vágja tönkre a frizuránkat. Nekik köszönhetjük a Békásmegyeri lakótelepet. Vannak tervezők, akik szerint az épületek azért kellenek, hogy mosolyt csaljanak az arcunkra. Nekik köszönhetjük a Föld nevű bolygó legőrületesebb házait.

UFO-házak, Sanjhih, Tajvan

Az UFO-házak alkotói arra az időre tervezték művüket, amikor egy idegen civilizáció képviselői megkezdik a Föld lakosságának szisztematikus megsemmisítését. A ravasz tervezők ugyanis kiszámították, hogy sokkal nagyobb az esélyünk a túlélésre, ha egy UFO-ház kapuján kilépve azt kiabáljuk a marslakók felé: „Na, csakhogy végre ideértetek”. Sajnos, már soha nem tudjuk meg, bevált volna-e a trükk, mert az épületeket közben lerombolták. Talán a helyiek rájöttek, hogy az űrinváziónál sokkal valószínűbb, hogy Kína népi-demokratikus-erőszakos hadserege toppan be vendégségbe, akkor meg úgyis a hajukra kenhetik az UFO-házaikat.

Táncoló-ház, Prága, Csehország

Aki járt már Prágában, az tudja jól, ez az épület valóban táncol. Aki járt már Prágában, az tudja jól, mitől lesz táncos kedve az embernek. Naná, hogy a sörtől! Keressük hát fel a közelben található Pivovarsky Dúm nevezetű kocsmát, és néhány korsó házi sör után kérjük fel bátran egy keringőre a Táncoló-házat. A városban ólálkodó több ezer japán turista fényképezési szokásait ismerve nem lehet kétséges: másnapra mi leszünk a youtube legújabb üdvöskéi.

Kocka-házak, Rotterdam, Hollandia

A világ minden táján súlyos becsületsértésnek számít, ha azt mondják az emberre, hogy kockafejű. Hollandiában azonban olyan magas a tolerancia szintje, hogy még a kockafejűeknek sem kell szégyenkeznie. Sőt, kimondottan nekik tervezett épületekben élhetik boldog kocka-életüket. Ne szégyelljük követni a jó példát, kocka-házakat Magyarországnak is! Lakókból nem lesz hiány, az tuti

Közkönyvár, Kansas City, USA

Általában, ha megpillantunk kívülről egy épületet, még fogalmunk sincs, mi a pontos funkciója. Kansas City bátor városvezetése úgy döntött, szakít ezzel az ósdi hagyománnyal. Felépíttettek tehát egy könyvespolcra hajazó könyvtárat, csak hogy eloszlassanak minden kételyt, mi is folyik a falak mögött. Persze ezt sem kell azért túlzásba vinni: egy térdelő Monica Lewinsky-alakú Fehér ház például nem lett volna túl ízléses, arról nem is beszélve, hogy (talán) már nem is aktuális.

Ferdinand Cheval Palota, Hauterives, Franciaország

Egy postásnál, aki nap mint nap vérengző fenevadakkal néz szembe, a bátorság és a vasakarat alapvető szükséglet. Ferdinand Cheval még vakmerő kollégái közül is kiemelkedett, hiszen a levélhordás mellett még arra is vállalkozott, hogy az általa gyűjtött kövekből 33 esztendő alatt saját kezűleg építse fel a maga palotáját. Eredetileg azt szerette volna, hogy ez az épület legyen a sírhelye, de kiderült, hogy a francia törvények ezt nem teszik lehetővé. Feladta, meghátrált? Dehogy! Újabb röpke 8 év alatt felhúzott egy kriptát a helyi temetőben, és itt – természetesen csak halála után – végre örök nyugovóra térhetett.

Ha érdekel, milyenek a világ legcoolabb feszített víztükrös medencéi, akkor a Playeren megnézhetsz pár lélegzetelállító darabot!

(Fotó: Eli Atatürk)

És ezt olvastad már?
A Föld második legnagyobb szigetét csodáljuk, de csak távolról: Pápua Új-Guinea
További cikkeink a témában