Görbe-ház, Sopot, Lengyelország

Talán meglepő, de ezt az épületet nem egy kábítószeres emlékkép ihlette, hanem egy híres illusztrátor munkássága, aki elsősorban gyermekkönyvekhez készít rajzokat. Szóval, ilyennek látja a házat egy kissrác, aki egy durva gyerekzsúr után, tíz krémessel a gyomrában hazafelé tántorog. Különösen, ha a sütiben volt némi extra is. Elvégre – ne legyünk álszentek – a Jamie és a csodalámpa óta tudjuk, hogy a mesék és a hallucinogén drogok jól megférnek egymás mellett.

Ripley múzeum, Niagara Falls, Kanada

Hol máshol lehetne a világ legnagyobb blődségeiből virágzó vállalatbirodalmat felépíteni, mint az Egyesült Államokban? Mr. Ripley egy rádióműsorral indította útjára az őrületet, amely mára az egész bolygót behálózta. Kanadában például felépítették a lerombolt Empire State Building másolatát, melynek tetején ott pózol a diadalittas King-Kong. Azt nem állíthatjuk, hogy a méretarányokat tökéletesen eltalálták (kicsi az óriásgorilla, de erős?), viszont az kétségtelen, hogy Ripley-ék egy jól irányzott csapással ismét padlóra küldték a jóízlést.

Waldspirale, Darmstadt, Németország

„Az egyenes vonal istentelen.” Ezt az alaptézist követte egész életében Friedensreich Hundertwasser, aki néha építész, néha festőművész, úgy általában meg egy zseni volt. Persze azért nem árt vigyázni a hóbortos formákkal. Amikor néhány éve beléptem egy Hundertwasser-ház kapuján, rajongva állapítottam meg: „csodás, hogy még a padló is hullámzik”. Majd arcomon egy üdvözült mosollyal akkorát estem, mint a nagykabát. Lehet ugyanis, hogy az egyenes vonal istentelen, de az Úr azért adott nekünk két szemet, hogy használjuk is. Pláne, ha a Mester épületeiben téblábolunk.

Konténer-város, London, Egyesült Királyság

Londonban és környékén több mint 7 millió ember zsúfolódik egymás hegyén-hátán, az ingatlanárak pedig a csillagos eget verdesik. Pánikra semmi ok, a helyi tervezők megtalálták a megoldást a problémára. Minimális átalakítással, használt konténerekből emelnek irodaházakat, sőt iskolai osztálytermeket. Olcsó, kis helyet foglal, villámgyorsan felépíthető, és ha kell, még gyorsabban le is bontható. Ráadásul az ötlet tovább fejleszthető. Ha sikerülne rávenni a lakosságot, hogy használt kukákban éljenek, akár 30-40 millió embert is begyömöszölhetnénk egyetlen városba.

Szikla-ház, Fafe-hegység, Portugália

Vannak emberek, akiket csak és kizárólag a lehetetlen feladatok csigáznak fel. Elvégre mi másért húzna fel valaki házat két bazi nagy szikla közé, amikor a környéken 50 km-es sugarú körben minden egyes négyzetméter alkalmasabb házépítésre. A végeredmény mindenesetre tetszetős, mintha Flinstone-ék főszerepet kaptak volna egy portugál művészfilmben. A mozira még várni kell, de nézők már vannak. Évente ugyanis sok ezer turista keresi fel a romantikus szikla-házat, a tulajok nagy örömére. Hiszen valószínűleg pont azért költöztek ki a semmi kellős közepére, hogy egyszerre hárman vakuzzanak a szemükbe reggeli készítés közben, egyéb tevékenységekről nem is beszélve.

A sorozat első részében is van pár eszement ingatlan, el sem hinnéd, hogy miket találnak ki egyesek!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés