Ezeken a helyeken garantáltan úgy fogod érzeni magad, mintha beléptél volna egy képeslapba, és jelentős részük Budapestről is néhány óra alatt elérhető.

 1. 10 / 10

  Hallstatt, Ausztria

  A Hallstatti-tó partjára épült felső-ausztriai kisváros az év bármely szakaszában egyedülálló élménnyel ajándékozza meg az oda érkező turistákat, de az Alpok lábánál fekvő település mégiscsak télen mutatja meg az igazi arcát. Ha a fényárban úszó Bécs túl giccses az ízlésednek, Hallstattban garantáltan nem fogsz csalódni, és ha reggel elindulsz, akár már délben élvezheted a gyönyörű panorámát és a bensőséges, karácsonyi hangulatot.

 2. 9 / 10

  Ukrán Kárpátok

  Akkor sem járunk rosszul, ha nyugat helyett inkább kelet felé vesszük az irányt: Ukrajnába nem csak benzinturistaként vagy az olcsó cigaretta miatt érdemes kilátogatni, hanem a Kárpátok hóba burkolózó hegycsúcsai miatt is, amelyek élőben még ennél is ezerszer káprázatosabb látványt nyújtanak. Kocsival félnapos túra, és a környéken akár néhány ezer forintért is foglalhatunk kétágyas szobát, így tökéletes kikapcsolódás lehet az ünnepek alatt.

 3. 8 / 10

  Bledi-tó, Szlovénia

  Az Alpok magas csúcsai által körülölelt Bledi-tó, valamint a tóban található kis sziget olyan meseszerű, hogy ha nem a szomszédban lenne, talán el sem hinnénk, hogy tényleg létezik. Mivel viszont autópályán egy délelőtt alatt is kényelmesen elérhető Budapestről, nem kell a hiszékenységünkre alapoznunk, a téli szünetben megnézhetjük a saját szemünkkel is, tényleg ott van-e, ahol mondják.

 4. 7 / 10

  Tallin, Észtország

  Ha úgy érzed, a Vörösmarty tér már semmilyen újdonságot nem tartogat a számodra, akkor érdemes ellátogatni (földrajzilag) legközelebbi nyelvrokonainkhoz, akik minden évben parádés karácsonyi hangulatot teremtenek fővárosukban, Tallinban. A szűk kis utcáiról és középkori házairól ismert város főterén rendezett karácsonyi vásár sokak szerint a világ legjobbjai közé tartozik, de az útikönyvek lapozgatása helyett jobb, ha erről saját szemünkkel győződünk meg.

 5. 6 / 10

  Hohnstein, Szász Svájc, Németország

  Karácsonyi programnak Prága sem rossz, de ha hajlandóak vagyunk még két órát zötykölődni a kocsiban, akkor a Németország keleti csücskében fekvő Szász Svájcban sokkal különlegesebb program vár ránk. A középkori városokat idéző Hohnstein homokkő sziklára épült várával egészen egyedülálló látványosság, a lenyűgöző panorámáról pedig a várost körbevevő Szász Svájc Nemzeti Park ezernyi hófödte sziklája gondoskodik. A várban egy ezer férőhelyes hostel is üzemel, így akár több napot is kényelmesen eltölthetünk a környéken.

 6. 5 / 10

  Chamonix, Franciaország

  Az Alpok főbejárata, az európai Aspen, a téli sportok kedvelőinek Mekkája. A Mont Blanc lábánál fekvő Chamonix Európa egyik legnépszerűbb síparadicsoma, ahova minden évben turisták milliói özönlenek a világ minden tájáról, de ha nem vagy oda a téli sportokért, a lenyűgöző Mer de Glace gleccser, az Aiguille du Midi 3842 méter magas csúcsára közlekedő kábelvasút és persze az igazi multikulturális élmény miatt akkor is érdemes ellátogatni Chamonix-ba az ünnepek alatt.

 7. 4 / 10

  Alcazar di Segovia, Spanyolország

  Spanyolországban néhány éve még az is előfordult, hogy májusban napokig havazott, így ha decemberben indulunk Segoviába, jó eséllyel a fenti látvány fogad majd minket. A Madridtól nyolcvan kilométerre található középkori vár felkeresése az év bármelyik szakaszában erősen ajánlott, de a látvány kimaxolása miatt mi mégis a téli látogatást javasoljuk.

 8. 3 / 10

  Hammerfest, Norvégia

  Ha végleg betelt a pohár a karácsonyi őrülettel, jó ötlet lehet ellátogatni a világ végére, vagyis a világ legészakibb városának is nevezett Hammerfestbe. Az észak-norvégiai városkában a nevéből kiindulva egész évben tartó Metallica- és Pokolgép-koncertre számítanánk, de amit kapunk, az még ennél is sokkal jobb: egész évben tartó sarki fény! A gyönyörű természeti jelenség észlelésére késő ősz és kora tavasz között van a legnagyobb esély, szóval a december vége mondhatni tökéletes időpont a látogatásra. Csak ne felejtsd el magadra venni az összes ruhádat indulás előtt!

  És ha még mindig nem elég Norvégiából, akkor megnézhetjük a világ egyik legszebb útját is, amely valamivel délebbre fekszik.

 9. 2 / 10

  Iso-Syote, Finnország

  Szintén a kevésbé harsány ünneplés híveinek ajánljuk a finn Iso-Syote Nemzeti Parkot. A Lappföld legdélibb részén húzódó hegyláncról lenézve a végtelen tajga csodálatos látványa, feltekintve pedig kis szerencsével a lenyűgöző sarki fény tárul a szemeink elé, de havazás idején maga az Iso-Syote is olyan, mintha egy tündérmese helyszíne lenne. Mivel Finnországban ezen a területen esik a legtöbb hó, ezért decemberben szinte egész biztosan a fent látható látvány tárul a szemeink elé, és persze azt se felejtsük el, hogy az Iso-Syote-tól mindössze csak 150 kilométert kell utaznunk Lappföld fővárosági és a télapó főhadiszállásáig, Rovaniemiig.

 10. 1 / 10

  Neuschwanstein, Németország

  Ha van valami, ami miatt igazán irigyelhetjük a németeket, az nem a fociválogatottjuk, de még csak nem is az egy főre eső GDP-jük, hanem az osztrák határ mellett álló neuschwanteini kastély, amelyről egyáltalán nem lenne túlzás azt állítani, hogy a világ legszebb vára. II. Lajos bajor király nagyszabású álma megtervezéséhez egy díszlettervezőt kért fel, aki a germán lovagok régi várainak autentikus stílusában olyan pazar építményt hozott össze, hogy az kis híján a világ hét új csodája közé is bekerült a Colosseum, a Tádzs Mahal és a Kínai Nagya Fal mellé. Neuschwanstein nevét szerencsére nehezebb kimondani, mint magát a települést megtalálni, hiszen közvetlenül az osztrák határ mellett fekszik, így ha kocsival indulunk, nagyjából nyolc órányi úttal kell számolnunk.

   

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót