A klímaváltozás, a környezeti és gazdasági válságok ellenére ez a bolygó még mindig számtalan kincset rejteget, még mindig rengeteg olyan alig ismert pont van a világban, amit elkerülnek a nagy turistaútvonalak, vagy ami valaha nagyon népszerű volt, de most csendesebb. Itt van újabb tíz hely, amiket felírhatsz a bakancslistádra!

Maligne-tó, Kanada

A kanadai tó látképét klasszikusan képernyővédőnek teremtette a jóisten, annyira tökéletesen adja át a természet grandiózus erejét, hogy annál kívánni sem lehet jobbat. A Jesper Nemzeti Parkban található állóvíz partjáról az apró Spirit-sziget, valamint hófödte hegycsúcsok és három gleccser látványa tárul elénk. A parkban lehet kempingezni illetve túrázni is, de nem árt óvatosnak lenni, alkalmanként ugyanis grizzly medvékbe is lehet botlani! Ott még a természet az úr. Kattints a tovább gombr a folytatásért!

Jinghszi-hasadék, Kína

A Hongkonghoz közeli Kuangtung környékén található mészkőhegységben barlangok, hasadékok, sziklákba vájt járatok tucatjai találhatók, ezek egyike a Jinghszi-hasadék. Az elmúlt századokban a sziklák és hegyek között templomok és erődök épültek, utóbbiak a hegyekben bujkáló banditaklánok ellen. Turizmus van arrafelé, de messze nem ipari méretű, éppen ezért annak, aki meg szeretné találni a képen látható helyet, a pénz mellett nagy adag szerencsére is szüksége van.

Positano, Olaszország

Positano ugyan nem annyira titkos úti cél, de mivel exkluzív árai miatt felette van a Rimini–Lignano–Velence-kategóriának, ezért bekerült összeállításunkba. Az Amalfi-öbölben található, meredek hegyoldalba épült városka fantasztikus hely, és akkor is élvezhető egy-egy napra, ha nem lapulnak euró-tízezrek a zsebünkben. Álomszerű hely – írta róla John Steinbeck –, amely akkor válik valóságossá, ha már magunk mögött hagytuk.

Azúr ablak, Málta

Gozo szigetének partjain található az Azúr ablak névre keresztelt természeti jelenség. Az elnevezés oka magától értetődő, nem is fejtegetjük külön. Idén áprilisból a mészkősziklából letört egy nagyobb darab, tágasabbra nyitva az ablakot. Ez az esemény is jelzi, hogy idővel az ablak felső kerete le fog omlani, és ez a különleges természeti jelenség megszűnik tovább létezni.

Palau

A Csendes-óceánban, a nagy semmi közepén található Palau szigete, amelyet néha Belaunak meg Pelaw-nak is írnak, de mind ugyanazt a lenyűgöző, korallatollokkal körbevett talpalatnyi szigetet jelenti. Az alig ötszáz négyzetkilométeres földarabon húszezren élnek, és mivel ipara nem igazán volt, a természet nem szenvedett súlyos károkat az évtizedek során. A helyi kormányzat 2009-ben betiltotta a cápák vadászatát, és egy Franciaország méretű tengeri rezervátumot hoztak létre, ezért a lépésért környezetvédelmi szervezetektől több díjat is kaptak. Palau szigetén tudják, hogy a természet a legnagyobb kincs.

Palouse Hills, Egyesült Államok

Amerika északnyugati felén, Washington államban található ez a meseszép, dimbes-dombos vidék. A helyiek főként mezőgazdaságból élnek, nem véletlen, hogy neve egy francia kifejezésből származik, melynek jelentése: füves terület. Csendes vidék, távol a globalizáció zűrzavarától. A turisták között állítólag relatíve sok fotós található, akiket Palouse Hills természetes szépsége vonz a környékre.

Hitachi Kert, Japán

A japán Ibaraki prefektúrában található park a tengerparton fekszik, és kedvelt célpont a környéken járó turisták körében. A 3,5 hektáron elterülő botanikus kertben minden hónapban találunk valamilyen színes látnivalót, ha pedig beteltünk a virágok látványával, felsétálhatunk a Miharasi No Oka nevű dombra, és gyönyörködhetünk a Csendes-óceánban.

Cathedral Cove, Új-Zéland

A Katedrális-boltív egy tengeri természetvédelmi területen beül található meg, az új-zélandi Coromandel-félszigeten. Maori nyelven sokkal izgalmasabban hangzik a neve: Te Whanganui-A-Hei. Aki látta a Narnia krónikái – Caspian herceg című filmet, annak ismerős lehet a helyszín, és nyilván annak is, aki egyike annak az évi 150 ezer turistának, akinek van szerencséje arra járni.

Hohenzollern-kastély, Németország

A tündérmesék igazak, hiszen a délnyugat-Németországban található Hohenzollern-kastély a tökéletes bizonyíték rá, hogy a mesekönyvek keskeny tornyú, magas várfalaktól ölelt palotái igenis léteznek. Kacsalábon ugyan nem forog, de távolból nézve álomszerű látványt nyújt a Hohenzollern-hegy tetején ülve. A XI. században épült oda vár először, az egykori sváb királyok porai a mai napig ott nyugszanak. Ó, a vadregényes középkor! Az embernek szinte kedve lenne visszarepülni az időben.

Zangjiajie Nemzeti Park, Kína

A kimondhatatlan nevű nemzeti park Kína szívében, Hunan tartományban található, és 1982-ben alapították. A park oszlopszerű szikláiról nevezetes, ami nem meglepő, hiszen egészen egyedi és különleges látványt nyújtanak. Évszázadok óta ihlet meg költőket, festőket és filmkészítőket is, James Cameron onnan (is) merített ihletet Avatar című filmjéhez. Nem véletlen, hogy a korábban Déli Ég Oszlopa elnevezésű sziklát át is nevezték Avatar Halleluja Hegynek. De ez ne zavarjon minket abban, hogy élvezzük ezt a gyönyörű panorámát!

És ezt olvastad már?
Új-Zélandnak nincs legszebb helye, mert minden gyönyörű