Fröccsöntött Michael Jackson. Afrikai szocreál. Amerikai Stonehenge. Miért kellett ezeket, miért?!

Bátorság-emlékmű, Breszt

A fehéroroszországi Bresztben található darab a második világháború egy ütközetére utal, 1941 júliusában az ottani erődnél állította meg a Wehrmachtot a Vörös Hadsereg. Az óriási fej úgy néz ki, mintha a szobrászt nem fizették volna ki, ezért abbahagyta a munkát a felénél. A műemlék honlapja is félelmetes, indíts el hanggal és borzongj!

Beszélgetés Oscar Wilde-dal, London

Oscar Wilde az elmúlt évszázadok egyik legszellemesebb irodalmi géniusza volt, és szerintünk nem érdemelte meg ezt az… izét. A londoni Adelaide streeten található szobor úgy fest, mintha a neves író éppen kimászna saját sírjából, holott a koporsószerű rész igazából egy pad, a koncepció pedig az volt, hogy lehessen egyet cigizni és társalogni Wilde-dal. Csakhogy pár éve ellopták a cigarettát Oscar kezéből, a padon meg egyébként is hajléktalanok tanyáznak, szóval ez a dolog el lett cseszve rendesen.

Afrikai reneszánsz emlékmű, Dakar

48 méter magas emlékmű 27 millió dolláros árcédulájával kiverte a biztosítékot a helyieknél, akik tüntetéseket is szerveztek a projekt ellen. Kritikusai szerint szexista és nélkülöz minden afrikai jelleget, szerintünk is olyan, mint egy szovjet szocialista realista emlékmű, aminek olyan címet lehet adni, hogy „termelőszövetkezeti betakarítás Volgográdban”, vagy „a párt és a nép együtt építik a szocialista jövőt az új ötéves terv keretében a petrográdi V.I. Lenin acélöntödében.”

Sam Hill's Stonehenge, Maryhill

Nehogy már csak az angoloknak lehessen Stonhenge-ük! Nehogymár! Valami ilyesmit gondolhatott Sam Hill vasútmogul, amikor Marylandben felépítette az amerikai Stonehenge-t, ami sokkal jobb, mint az eredeti, merthogy ez nem egy rom, hanem sértetlen kör alakú. Elméletileg ez egy első világháborús emlékmű, de a hírek szerint főleg metálbandák használják, mert klipekben iszonyú jól mutat.

Spomenikok, egykori Jugoszlávia

Tito, az egykori jugoszláv szocialista-kommunista különutas diktátor a 60-as években emlékműveket építtetett fontos második világháborús csaták helyszínére. A szpomenyikok, azaz emlékművek megtalálhatók Boszniától kezdve Szerbián át Horvátországig mindenfelé. Egyesek szerint annyira rondák, hogy már szépek, és ugyan kicsit mi is hajlunk e felé a megközelítés felé, de mindenképpen itt a helyük ebben az összeállításban.

Harc a nemzetközi terrorizmus ellen, Bayonne

Oké, milyen is lehet egy szobor, aminek ez a neve? Nyilvánvalóan ronda. És ez össze is jött. A New Jersey-i Bayonne-ban található ez a baszom nagy kőlap, a közepén egy réssel. A szeptember 11-i terrortámadások emléke előtt tisztelgő alkotást Oroszország adományozta az Egyesült Államoknak.

Martin Luther King-emlékmű, Toledo

A kultikus emberi jogi harcos életműve előtt tisztelgő szobor kétségtelenül az egyik legszerencsétlenebb próbálkozás a művészettörténelemben. Látod a képet, ugye? Miért kellett lefejezni szegényt négyszer, és kitűzni a fejét egy krómgömbre? Miért krómgömb? Mert művészet? Na ülj le szépen, egyes. Képzeljük el valami képregénybeli főgonosz fejét Dr. King helyére, az sokkal poénabb lenne. Lex Luthor például, vagy Joker. Ha esetleg megnéznéd, akkor az Ohio állambeli Toledo felé vedd az irányt.

Pártalapítási emlékmű, Phenjan

Észak-Korea, ennyit mondunk. Egy bazi nagy kör kőből, és három kalapács. Az üzenet itt is egyértelmű: mindenki agyon lesz csapva. Persze a hivatalos magyarázat nem ez, sokkal inkább az, hogy ez a mű a munkásosztály, az értelmiség és a parasztság összefogását szimbolizálja.

Hu Kwang Rim and his wife Hwang Ju Ok celebrates her wedding at the Monument of Party´s foundation of DPR Korea on October 19, 2007 in Pyongyang, Democratic People Republic Korea.

II. János Pál emlékmű, Róma

Na ez igazán vicces: a XX. század legnépszerűbb katolikus egyházfőjének arcmása annyira hasonlított Mussolinire, hogy a felavatás után át kellett szabni az arcát. Jobbra látható az eredeti, míg balra a plasztikázott verzió.

Semlegességi emlékmű, Asgabat

Ennek már az elnevezése sem mindennapi, a türkmenisztáni szobor ráadásul külalakjával is sokkol. A mű tetején Szaparmurat Nyizajov 12 méteres aranyszínű szobra áll, aki az ország korábbi vezetője volt. Bevalljuk, hogy hangosan felnyerítettünk, amikor először megláttuk ezt a szupergiccset.

Michael Jackson-emlékmű, London

Mohamed Al Fayed Angliában élő milliárdos üzletember tökéletes példája annak, hogy lehet annyi pénzed, mint a tenger, ízlést akkor sem vehetsz magadnak. Hogy néz ki ez a színes, fröccsöntött Michael Jackson-szobor, az isten szerelmére?! A csodálatos műemléket a Fulham FC stadionja, a Craven Cottage mellé állította fel Al Fayed, ám amikor eladta a futballklubot, a szurkolók azonnal követelték a szobor eltávolítását, ami meg is történt. Tessék figyelni a történet tanulságait: egyszerű futballszurkolók kifinomultabb esztétikai érzékkel rendelkeznek, mint Anglia egyik leggazdagabb embere. Tisztelet a Craven Cottage népének!

during the Barclays Premier League match between Fulham and Blackpool at Craven Cottage on April 3, 2011 in London, England.
És ezt olvastad már?
Új-Zélandnak nincs legszebb helye, mert minden gyönyörű
Az álom és ébrenlét varázslatos világába repít az idei S/ALON Budapest lakástrend kiállítás