Itt a tavaszi bakancslistád, mert tudjuk, hogy szeretsz utazni. Következik tíz látványos európai város, ahol garantáltan minden együtt van, hogy jól érezd magad.

 1. 10 / 10

  Lisszabon

  Portugália valami furcsa oknál fogva nem tartozik a legnépszerűbb utazási célpontok közé, pedig fantasztikusan egyedi kultúra, nagyon sajátos ízekkel. Lisszabon egy mediterrán kikötőváros, amely egykoron egy világbirodalom középpontja volt. Természetesen akad egy csomó gyönyörű templom és múzeum, de mi azt mondjuk, az is elég, ha az ember mászkál az utcán, nézi a helyieket, fadót hallgat és portóit kortyol egy marisqueriában, ami nem más, mint a halétterem portugál megfelelője. Aki júniusban kavarodik arra, ne hagyja ki a szardíniafesztivált, amikor az utcákat ellepik az apró halas bodegák, amelyekből frissen grillezett szardíniát árulnak kenyérrel és zöldségekkel. Kötelező még: LX Factory (kreatív miniváros), Feira de Ladra (bolhapiac), Mude (dizájnmúzeum), és menjünk fel a Miradoura de Graca-ra, ahonnan mesés panoráma nyílik a városra.

 2. 9 / 10

  Krakkó

  A dél-lengyelországi város az elmúlt két évben elképesztő felújításokon esett át, a történelmi és a zsidónegyed is teljes fényében ragyog, mindkettő hangulatos és csodaszép, kávézókkal, múzeumokkal, galériákkal teli gyöngyszem lett. Kötelező még Oskar Schindler múzeumként működő gyára, a belépődíj nélkül látogatható Wavel, és a város legrégebbi utcája, a főleg XV. és XVI. században épült házakkal teli Ulica Kanonicza.

 3. 8 / 10

  Hamburg

  Hamburg azért is lehet jó választás, mert egy fapados cég most tavasszal indította be közvetlen járatát Budapest és az észak-német hanzaváros között, a bevezető áraik pedig elég barátiak. Na de mi van Hamburgban? Ha még május első felében megyünk, elcsíphetünk másodosztályú St. Pauli vagy egy (még) első osztályú HSV-meccset, utána pedig bevethetjük magunkat a piros lámpás negyedbe, szintén St. Pauliban. Ezek elég férfias programok, de mondunk pár kevésbé vad dolgot is: nagyon jó hely a vitorlásokkal, apró kajáldákkal teli hamburgi kikötő, ahol május közepétől egy hónapon át kegyetlenül nagy hepaj fog zajlani a kikötő 825. születésnapja alkalmából.

 4. 7 / 10

  Bled

  Ugye nem kell elmondanunk, miért kell megnézned a szlovéniai Bledet saját szemeddel? A Bledi-tó közepén fekvő templom és a háttérben látható vár olyan vadregényes látványosság, amiből kevés akad ezen a bolygón, a jó hír pedig az, hogy nincs tőlünk messze, majdnem végig autópályán zúzhatjuk le a kb. 515 kilométeres távot. Ha kell egy pirospont a nődtől, akkor ezt a túrát erősen ajánljuk.

 5. 6 / 10

  Isztambul

  Szintén egy fapados légitársaság tette népszerű célponttá Isztambult az elmúlt időszakban. Isztambul persze előtte is kúl hely volt, de nagyot dobott a szexepiljén, hogy relatíve olcsón meg lehet úszni az oda-vissza utat. Isztambul is igazi outdoor város, ahol az események az utcán történnek, és ugyan lehet múzeumokat és mecseteket látogatni (a Hagia Sophia például kötelező), de jobb az utcát járni. A nagy és az egyiptomi bazár minden turistának alapcélpont, és persze a hamamokat, azaz fürdőket sem szabad kihagyni. Akad belőlük pár, de mi a Szulejmánit és az Acemoglu fürdőt ajánljuk, utóbbi kitűnő példája az ottomán építészet legjobb időszakának és az old school törökfürdőknek. A XV. században épült Acemoglu eredetileg janicsárok fürdője volt, ma az egyik legrégebbiként tisztelt ilyen jellegű intézmény Törökországban.

 6. 5 / 10

  Firenze

  Firenzét nem kell bemutatnunk, vagy ha mégis, akkor annyit, hogy szerintünk ez Európa és a világ egyik legszebb városa. A látványosságai jól ismertek, de igazán jól akkor járunk, ha ezek megtekintése után elindulunk egy laza, kávé- és ebédszünetekkel megszakított sétára, és kicsit hagyjuk magunkat elveszni ebben a mesés reneszánsz metropolisban. Autóval nem ajánljuk a belvárost, mert a forgalom pokoli, jobban járunk, ha letesszük a járgányt a város szélén, és bemegyünk taxival vagy busszal.

 7. 4 / 10

  Lyon

  Az egykori ipari központ már évtizedek óta Franciaország és így Európa egyik gasztronómiai fellegvára, szóval itt napi szinten kötelező a jobb bisztrók és a helyi piacok felkeresése minőségi táplálkozási célzattal. Lyonban együtt van az ókor (két koncerthelyszínként ma is működő amfiteátrum is található a városban – mit adtak nekünk a rómaiak?), a középkor (girbe-gurba, szűk, macskaköves utcákkal teli óváros, és a XVIII–XIX. század grandiózus építészeti stílusa is léptem-nyomon szembejön velünk. Kötelező a Musee Miniature et Ciname, a Place de Terreaux és Fete des Lumieres de Lyon.

 8. 3 / 10

  Koppenhága

  Ha Lyont Európa egyik gasztronómia fellegvárának neveztük, akkor mit mondjunk Koppenhágára? A helyi Nomát éppen a héten választották meg ismét a világ legjobb éttermének, de nem ez az egy hely jelenti itt a kulináris csúcsszínvonalat. Jól járunk akkor is, ha csak egy utcai street food-egységet célzunk be, persze jól kell választani. A skanzenként működő kikötői negyed, a Nyhavn kihagyhatatlan, a helyiek Margitszigete, a Christiania szintén, de érdemes megnézni a Rosenborg kastélyt, és mindenképpen dobjunk be egy eszpresszót vagy filterkávét a specialty kávés szentélyben, a Coffee Collective-ben.

 9. 2 / 10

  Dublin

  Azt már jó párszor elmondtuk, miért az írek a nyugat magyarjai, szóval abba nem megyünk bele megint, azt viszont nem hagyjuk ki, hogy Írország fővárosa olyan hely, amit egyszer látni kell. Először is nem nagyon van még egy hely a világon, ahol a pubkultúra ilyen magas szinten mozogna, nem véletlenül hódította meg ez a típusú intézmény az egész világot. Keressük fel a város egyik legpatinásabb pubját, a Doheny and Nesbittet, majd nézzük meg a St. James’s Gate-et, ahol a zseniális Guinnesst gyártják. A múzeummá átalakított gyár toronyházának tetejében van egy bár, ahonnan az egész városra rálátni – egy korsó sörrel a kézben nem rossz program! De ne csak igyunk, nézzük meg a St. Patrick’s Cathedralt és a St. Stephen’s Green bevásárlóközpontot is.

 10. 1 / 10

  Bilbao

  Baszkföld fővárosa a fantasztikus, képen is látható Guggenheim Múzeum révén a legismertebb, pedig bőven akad arrafelé egyéb látni- és tennivaló is. Ugyan a kulináris központnak a szintén baszk San Sebastian számít a kismillió Michelin-csillagos pintxo bárjának köszönhetően, de biztosak lehetünk benne, hogy Bilbaóban is van egy halom olyan hely, ahol remek falatkákat kaphatunk be. Ajánlott célpont a városközpontban fekvő Alhondiga Bilbao, ami egy szórakoztatóközpont mozival, éttermekkel, uszodával. Az épület 1905-ben épült, az alsó szint 43 tartóoszlopát Philipe Starck sztárépítész tervezte újra, mindegyiket más stílusban.

És ezt olvastad már?
Ebben az űrhobbitfaluban készül a pezsgő a Somló hegy alatt