Túráznál és kirándulnál? Ha teheted, irány a természet, ha pedig korlátozva vagy, ne aggódj, mert az erdő megvár!

Amikor eszembe jutott ennek a videónak és cikknek az ötlete, még az egész országban tartott a kijárási korlátozás. Sok dolog mellett a legjobban az zavart, hogy hétvégente a Budapest-környéki kirándulóhelyekhez vezető kiindulópontok mind elérhetetlenné váltak a magukat szombat-vasárnap külön állammá formáló faluk, és kisvárosok miatt. Ezért aki egészségügyi sétára, sportra vagy természetjárásra adta volna a fejét, szabályosan kb. semmilyen lehetősége nem maradt.

Ha viszont elhagyjuk Budapestet, rengeteg pazar túrázókörnyéket lehet elérni – most már baromira legálisan is! –, legyen szó a Börzsönyről, Gerecséről, Bükkről vagy Mátráról, hogy csak a legkönnyebben és leggyorsabban elérhetőeket említsem.

Most pedig, hogy erdeink már kicsattannak az élettől, érdemes célba venni őket, természetesen a legnagyobb tisztelettel közeledve feléjük.

Talán nem minden embernek egyértelmű – nem, sajnos tényleg nem az –, de ha kirándulunk, akkor alapszabály erdőtől magashegyig, hogy amit magunkkal viszünk, azt például szemét formájában le is hozzuk! Ha van is kitett szemétkosár, akkor is illik inkább hazahoznunk magunkkal a saját szemetünket.

Másik: ha erdőben túrázik az ember, csendben kellene maradni. Igen, lehet, hogy a gyerek nem fogad szót, igen, lehet, hogy van a társaságban egy hülye haver, aki ordít, mint a fába szorult szú, de legyünk már tekintettel a többi kirándulóra, és ne csesszük el az ő élményüket!

A harmadik, és talán a legfontosabb, hogy mindig érdeklődjünk, van-e aktuális tűzgyújtási tilalom. Ha van, az nem véletlen! Ha nincs, akkor is körültekintően hódoljunk eme mulatságnak, ne okozzunk meglepetést se az erdőnek, se a tűzoltóknak – és gondolj a mókusokra!

Túraman sorozatunk további részeiben a már említett tájegységekről szeretnék kis betekintést nyújtani, ami valószínűleg inkább lesz szubjektív, mint objektív, de igyekszem azért mindenkinek eleget tenni.

Ha nincs lehetőséged kimozdulni, nézd meg párszor a videót! Hátha a zöld pixelek is olyan hangulatfokozó hatással bírnak, mint a valóság...

(Videó: Bodor Tamás)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ebben az űrhobbitfaluban készül a pezsgő a Somló hegy alatt
A whisky, ami bebalzsamozza a lelked! Ismerd meg a Makers Mark különleges világát!