Felejtsd el az utazási irodákat, csoportos buszutakat, az idegenvezetők által terelt turistanyájakat! A modern nomádok már új szintre léptek, és kikerülik a jól bejáratott, és sokszor igen drága ösvényeket. A trendi jelszavak a lakáscsere, a kanapészörf, és a lakásszittelés. 5 út, amivel jelentősen csökkentheted a költségeidet.

Kanapészörf

Nem ismeretlen fogalom itthon sem, hiszen a legismertebb témába vágó weboldalra, a couchsurfing.com-ra már 15.000 magyar regisztrált. A világszerte 2.2 millió felhasználóval rendelkező oldal 2004-ben indult, és nagyban felelős a mozgalom globális méretűvé válásában. A projekt küldetése nem a hitelek megkerülése, hanem egy globális közösség létrehozása, különböző kultúrákban élő emberek összekapcsolása.

A projekt lényege, hogy aki regisztrál a rendszerbe, vendéggé válhat bármelyik másik regisztrálónál, illetve vendégeket fogadhat saját lakásában. Az utazó bejelenti, hogy április 1-én Berlinbe megy, és ha szerencséje van, akkor kedves berlini CSerek, vagyis couchsurferek, azaz kanapészörfösök befogadhatják ott tartózkodása idejére. A mozgalom még mindig a felszállóágban van, és sokak szerint nagyon rá lehet kapni, hiszen rengeteg barátság szövődhet így, ráadásul az utazó valóban közel kerülhet egy-egy ország vagy város valódi kultúrájához, míg ugyanez nem biztos, ha az ember egy szállodában nyomja végig a vakációját. Szkeptikusok szerint veszélyes idegeneket beengedni a lakásunkba, avagy beköltözni egy idegenhez, ez ellen a szervezők hitelkártyás azonosítással védekeznek, illetve a honlapon a kanapészörfösök kommentekkel is véleményezhetik egymást. A regisztráció ingyenes, de a vendégeknek természetesen gondoskodniuk illik saját ellátásukról, reggeli és hasonlók.

Otthoncsere

A home exchange tulajdonképpen ugyanaz, mint a kanapészörf, csak kicsiben. Az elv pofonyegyszerű: a megfelelő honlapon regisztrálóknak megtetszik egymás lakása, és egy adott időszakra cserélnek. A lakáscsere mozgalom állítólag az ötvenes években kezdődött az Egyesült Államokban, de a hetvenes években kapott szárnyra, míg igazán népszerűvé az internet megjelenésével vált. Kicsit nehézkes, ugyanis több feltételnek kell megvalósulnia: például mindkét tulajnak hajlandónak kell lennie a cserére. Hiába tetszik meg nekem egy Beverly Hills-i villa, ha az a nyomorult filmproducer az ördögnek sem akar beköltözni a harmincöt négyzetméteres lakótelepi garzonomba! Ezen kívül mindkét félnek ugyanakkor kell ráérnie, szóval a lakáscsere picit macerás, de aki nem rohan, és szeret alaposan tervezni, annak ideális megoldás lehet. A nagy lakáscserés honlapokon természetes magyar lakásokkal is találkozhatunk, igaz, a regisztráció általában nem ingyenes, akár évi 20.000 forint is lehet. Érdekes gondolat, hogy mennyire gyakoriak az országon belüli tranzakciók, azaz cserélne-e egymással egy békéscsabai és egy soproni regisztráló? Lehet, hogy ez egy piaci rés? Már le is védettük!

Lakásszittelés

A lakásszitterek éppen ugyanolyanok, mint a bébiszitterek, csak ők otthonokra vigyáznak. Sokan vannak, akik nem szívesen hagyják üresen a lakásukat, ha el kell utazniuk, ha pedig háziállataik is vannak, akkor gondoskodniuk kell az ellátásukról. Angliában egyes biztosítók alacsonyabb díjat számolnak fel azoknak, akik regisztráltak valamilyen lakásszittelő ügynökségnél, mivel abba az otthonba, amelyben laknak, kisebb valószínűséggel törnek be. A Homesitters angol cég például hivatásosokat közvetít ki, és egy kéthetes turnus akár kétszázezer forintnyi fontjába is belekerülhet a tulajdonosnak. Az internet megjelenése alaposan betett a hasonló vállakozásoknak, ugyanis megalakultak az olyan honlapok, mint például a szintén angol TrustedHomesitters, amely ingyen, vagy nagyon alacsony áron közvetít ki önkénteseket. Ez a fajta biznisz teljesen egyirányú, a szitter beül a lakásba, a tulaj pedig elmegy nyaralni Ibizára, vagy a Marsra. Mivel ebben a fajta ingatlanügyletben rendszerint háziállatok is érintettek, jó eséllyel indulnak azok, akik értenek a növénylocsoláshoz, kutyusokhoz, cicákhoz, esetleg haszonállatokhoz is, és hajlandók rendben tartani a házat.

Autómegosztás

Az elnevezés önmagáért beszél: ahelyett, hogy egyedül utaznánk, utasokat szervezünk be magunk mellé, avagy mi ülünk be egy autóba – tulajdonképpen szervezett stoppolásról beszélünk. Már a II. világháború idején is szorgalmazták ezt az Egyesült Államokban, amikor az üzemanyag hiánycikknek számított. Ha egyedül autózol, Hitlerrel autózol!, hirdette a korszak emblematikus propaganda plakátja, bár ez a fajta költségcsökkentő módszer nem csak háborús időszakok esetén kiváló megoldás. Európában már 1948-tól kezdve léteztek erre szakosodott társaságok, az internet pedig ezt a fajta mozgalmat is felerősítette.

Természetesen nem csak nagy távolságok esetén működik ez a rendszer, sokan szervezik össze a munkába járást, így csökkentve az útiköltséget. Hazai carsharing weboldalra mi nem bukkantunk, vagy nem létezik ilyen, vagy ügyesen elrejtették, de a nagyobb nemzetközi honlapokon azért lehet olvasni Magyarországról. A roadsharing.com-on például már jól látszik, hogy egyes olasz egyének a Sziget fesztivál és az Ozora fesztivál idejére keresnek maguk mellé útitársakat. Ez a módszer biztonságosabb, mint a szimpla stoppolás ugyanis akár személyesen is találkozhatunk útitársainkkal, sofőrünkkel az indulás előtt, vagy ellenőrizhetjük az adataikat a honlap segítségével.

Őket bármikor befogadnánk a kanapénkra!

Repülj okosan!

Az életben a legjobb dolgok ingyen vannak, tartja a mondás, de ez csak részben igaz. Az utazás például igen drága szenvedély is tud lenni, hiszen a benzinárak az egekben, és bizony a repülés sem olyan olcsó mulatság. Már többször felhívtuk arra a figyelmet itt, az utazási rovat cikkeiben, hogy mennyi pénzt lehet megspórolni, ha az ember a megfelelő helyen vásárol repjegyet. A különböző szájtok és utazási irodák által kínált árak között sokszor húzós összegek is lehetnek, ezért nem árt szélesíteni a látókörünket, és kicsit tájékozódni! A Maláv által hagyott űr miatt jelen pillanatban szinte fillérekért lehet jegyet venni európai nagyvárosokba, de lesz ez még így sem. Egy profi utazó persze kihasználja az ilyen alkalmakat, és oda megy, ahová olcsón lehet utazni. A www.skyscanner.hu-hoz hasonló szájtokat pedig mindig érdmes csekkolni, mert jelentős összegek maradhatnak az ember zsebében.

És ezt olvastad már?
Egy hóvihar miatt Nagy-Britannia legmagasabban fekvő kocsmájában ragadt több tucat vendég