Déli szomszédunknál tetőpontjára hághat a romantika, ha a tengerparti egyenszállodák helyett az ország hotellé átalakított világítótornyait vesszük célba.

Marlera világítótorony, Isztria

A turisztikai célokra átalakított világítótornyok a luxusszállások új kategóriáját jelentik déli szomszédunknál, az elmúlt években tizenkét ilyen jellegű intézményt nyitottak meg. A Marlera világítótoronyban összesen három hálószoba található, egyenként közel 66 ezer forint/éjszakás áron. A sziklás part mindössze ötven méter, de motorcsónakkal a közeli Levan szigetén egy homokos strandot is találunk. Szuperromantikus hely, mint az összes ilyen torony, új szintre emelheti a horvátországi nyaralás élményét.

Veli Rat világítótorony

1849-ben épült ez a gyönyörűen felújított épület (lásd főképünket), amelyben egy négyágyas és egy háromágyas apartman van. Ha éppen nincs kedvünk a tengerben fürdeni, akkor bejárhatjuk a környező fenyőerdőket vagy a Kormani Nemzeti Parkot. Egy négyfős apartman ára főszezonban kb. 180 euró (54 ezer Ft) körül mozog.

Savudrija világítorony, Umag

Az ország legészakibbra fekvő ilyen jellegű létesítménye, amely 1918-ban épült. Egyetlen egy darab apartman bérelhető, vagyis teljesen magunkénak érezhetjük a helyet. Mondanunk sem kell, hogy a tenger nem fekszik messze. Egy estére kb. 120 euró (36 ezer Ft) az apartman ára főszezonban, de nem árt időben lefoglalni. Talán a jövő nyárról még nem késtünk le.

Palagruza világítorony

Kétségtelenül a legdrámaibb fekvésű az összes közül. 1875-ben épült egy alig másfél kilométer hosszúságú szigetre. Három apartman található ott, kb. száz euróért (30 ezer Ft) egy estére. Mivel egy sziget, hajóval szállítják a vendégeket a helyszínre, aminek szintén külön díja van. Mivel nincsenek boltok, alaposan be kell vásárolni élelmiszerből. A sok lépcső és nagy szintkülönbség miatt időseknek nem ajánlott hely. A vadregényes szépségű Palagruza-szigeten két apró, strandolásra is alkalmas öböl található.

(Fotók: adam sporka, m. prinke, iramuha)

És ezt olvastad már?
A Föld második legnagyobb szigetét csodáljuk, de csak távolról: Pápua Új-Guinea
További cikkeink a témában