1999. május 21-én kezdték játszani a mozik Richard Curtis és Roger Michell romantikus filmjét, amiből két évtizeddel később is úgy idézgetünk, mintha csak tegnap jött volna ki. Ezt a 10 dolgot viszont lehet, hogy akkor sem tudtad róla, ha ezerszer láttad.

1. Julia Roberts konkrétan elárulja benne a gázsiját. Amikor megkérdezik őt a szülinapi vacsorán, hogy mennyit kapott a legutóbbi filmjéért, azt mondja, 15 millió dollárt, és ez bizony pontosan az az összeg, amennyiért elvállalta ezt a filmet.

2. A Sztárom a párom eredeti verziója egy picit hosszabb volt annál, mint amit láttunk. 3 és fél óra. Másfelet kivágtak belőle, hogy mozikba kerülhessen. Állítólag jóval több jelenete volt Ann Beachnek, aki William anyját játszotta, de szinte mindent eltakarítottak a végleges változatból.

3. A kékajtós házat a film mozikba kerülését követő évben eladták. Mivel az emberek tömegestől zarándokoltak az ajtóhoz, az új tulajdonosok lefestették feketére, hogy senki se ismerje fel. Nem sokkal később viszont valaki felfújta a ház falára, hogy „ez a hollywoodi ajtó”.

4. Hugh Grant nagyon feszült volt a forgatás elején Julia Roberts jelenléte miatt. Folyton amiatt panaszkodott, hogy sokkal magasabb a hangja a partnernőjéénél, ami igaz is volt, azért beszélt magasabb hangon, mert sokkal idegesebb volt a kelleténél.

5. Mielőtt Anna és William másodszor is találkoznának, Williamtől megkérdezi valaki, hogy megvan-e már neki az új John Grisham thriller. És kinek az egyik legismertebb szerepe egy John Grisham-thriller? Julia Robertsé. A pelikán ügyiratról van szó.

6. Nagy-Britanniában egyértelmű, de itthon talán nem annyira az a poén, hogy Rufust, a könyvtolvajt Dylan Moran alakítja, aki az odakint kultikus, itthon viszont valamiért alig ismert Black Booksban játszotta a főszereplő nihilista könyvesbolttulajt. Érdekes, hogy ez a sorozat nem ment annyira nálunk, mint az egyébként szintén remek brit társai. Aki nem látta, azonnal kezdje el nézni.

7. Véletlen, de nagyon vicces egybeesés, hogy amikor arról beszélgetnek, a férfiak miért vannak megőrülve a mellekért, és William azt mondja, hogy Meat Loafnak is szép mellei vannak, még nem tudták, hogy négy hónap múlva jön egy film, amiben Meat Loafnak konkrétan tényleg nagy mellei vannak. Úgy hívják a filmet, hogy Harcosok klubja.

8. Eredetileg teljesen más vége lett volna a történetnek. Richard Curtis Emma Chambers karakterét, a zizis Honeyt egyáltalán nem William testvéreként, hanem egy másik lehetséges barátnőjelöltként képzelte el, akinek sokkal nagyobb szerep jutott volna a filmben. Végül ráadásul Hugh Grant főhőse nem is Annát, hanem Honeyt választotta volna, de aztán Curtis elvetette az ötletet. Viszont annyira beleszeretett Honey karakterébe, hogy nem akarta kirakni a forgatókönyvből. Így lett belőle William tesója.

9. A film nyitójelenetében, amikor William hazatér, és a konyhában sertepertél, egyszer csak kinyitja az egyik szekrényt, ami tele van mindenféle konzervekkel. Két másodperc nagyjából az egész, de egyetlen odabent figyelő konzerv feliratát tudod csak elolvasni. Az áll rajta: Bean. Nem véletlenül, Richard Curtis volt ugyanis Mr. Bean egyik atyja.

10. Nem sokan tudnak róla, de remake-je is készült, méghozzá egy bollywoodi remake-je Humko Deewana Kar Gaye címmel 2006-ban.

És ezt olvastad már?
A finn miniszterelnöknő úgy vereti a bulit egy kiszivárgott videón, hogy arra még a Szigeten is megfordultunk volna