Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Harminc évvel ezelőtt pont ezen a napon mutatták be a Halálos fegyvert, minden idők egyik legjobb buddy cop movie-ját, ami három folytatást, és egy tévésorozatot is megélt. Mielőtt újra megnéznéd, tudj meg többet a filmről.

1. Mielőtt Richard Donner beülhetett volna a rendezői székbe, Leonard Nimoynak is felkínálták a pozíciót. Igen, Spocknak. Ő azonban nem vállalta a melót, mert nem tetszett neki a forgatókönyv erőszakossága. Helyette megrendezte a Három férfi és egy bébit, ami később elég nagyot robbantott.

2. Shane Black, a film forgatókönyvírója eredetileg egy rettenetesen sötét sztorit kanyarintott, ami szinte mindenki szerint túlzás volt, és több átírás során lett belőle az, ami. Black eredetileg egy „városi westernt” akart összehozni belőle, aminek az alapja a Piszkos Harry volt.

3. Eredetileg Bruce Willist akarták szerződtetni Martin Riggs szerepére. Ő inkább a Die Hardba ugrott be, amelyhez egyébként eredetileg Mel Gibsont szerették volna megszerezni. A Haláli fegyverben egyébként ezek után érthetővé válik az a jelenet, amikor Bruce Willis lakókocsiját tévedésből szétlövik.

4. Franco Zefirellinek annyira tetszett a Halálos fegyverben az a jelenet, amikor Riggs öngyilkos akar lenni, hogy odaadta Hamlet szerepét miatta Mel Gibsonnak.

5. Riggs egyébként nagy túlélője a filmnek, pedig eredetileg nem szánták annak. Már az első rész végén meghalt volna, de aztán mégis életben hagyták, hogy a második végén tényleg kinyírják. Túlélte. De a harmadikban tényleg át akarták küldeni a másvilágra. És mégsem. Riggs még a negyedik részig velünk volt.

6. Mel Gibsonnak és Danny Glovernek ahhoz, hogy ilyen formában legyenek a filmre, naponta edzeniük kellett, és három különböző küzdősportot kellett megtanulniuk. Nekik és a film főgonoszának, Gary Busey-nek is feladata volt megtanulni a capoeirát, a Jailhouse Rockot (egy amerikai börtönökből származó harci stílus) és a jiu-jitsut. Busey önszorgalomból megtanult még taekwondózni is, mert egy őrült.

7. Amikor Murtaugh elmeséli Riggsnek, hogyan mentették meg az életét Vietnámban, a háttérben látszik, hogy a moziban a The Lost Boyst játsszák. Ez azért bajos, mert a film csak négy hónappal a Halálos fegyver után jött ki, de mivel Richard Donner volt a producere, ezért belecsempésztek egy kis reklámot.

8. Picike baki a filmben, hogy amikor Riggs és az öngyilkosjelölt leugranak, a bilincs egyszer csak szétpattan a kezükön. Ha jól megnézed, a kaszkadőrök az ugrás közben megfogják egymás kezét, hogy ne látsszon, mennyire szétpattant a műanyag bilincs.

9. Richard Donner rendezőnek egészen egy 2016-os interjúig fogalma sem volt arról, hogy a Halálos fegyverből paródiafilm készült. A remek Haláli fegyvert pedig nehéz volt nem észrevenni.

10. Az első film másképp indult és végződött volna. A befejezést meg is lehet nézni, ebben Riggs arra kéri Murtaugh-t, hogy ne vonuljon vissza. A kezdésben Riggs dokkmunkásokkal piálgatott volna, akik éppen egy kutyát kínoznak, majd jóformán agyonveri a férfiakat ezért.

+1. Lett volna amúgy egy ötödik rész is, Richard Donnernek legalábbis volt egy konkrét ötlete hozzá. Ebben az epizódban Riggs és Murtaugh családostul utazgattak volna keresztül-kasul az államokban egy lakókocsival. Hááááát...

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.