25 éve, 1993. szeptember 10-én került adásba az X-Akták első epizódja. Ha csak felületesen nézted (értsd: hetente egyszer váltás alsóval ültél le a tévé elé, de mást nem akartál tudni Mulderről és Scullyról), akkor lehet, hogy nem tudod ezt a 15 érdekességet a sorozatról.

1. A valóságban épp a Muldert játszó David Duchovny az, aki egyáltalán nem hisz az UFO-kban, míg a Scullyt alakító Gillian Anderson igen.

2. Scully karakterét A bárányok hallgatnak Clarice Starlingja ihlette.

3. Ebben az a legviccesebb, hogy a negyedik évad egyik epizódjában egy beszélő tetoválásnak Jodie Foster adta a hangját.

4. Chris Carter azért találta ki az X-Aktákat, mert olvasott egy cikket arról, hogy Amerikában 3.7 millió ember állította magáról, hogy elrabolták a földönkívüliek.

5. Az X-Akták pilotjának forgatásán még csak másodszor állt Gillian Anderson kamerák előtt életében.

6. És nem is akármin állt. Mivel a színésznő jóval alacsonyabb, mint David Duchovny, a közös jeleneteik jó részét valamilyen magasítón állva forgatta le.

6. Mielőtt a „Bagóst” alakító William B. Davis a sorozatba került volna, 20 éve nem gyújtott rá.

7. Davis egyébként nem is kapott volna komoly szerepet a sorozatban. Kim Manners, a széria producere azt mondta, a színész mindössze statiszta lett volna, aki mindössze annyira jelenik meg egy jelenetben, hogy cigizve egy szekrénynek támaszkodik.

8. Ha már Kim Manners: a producer 2009-ben meghalt, de a 2016-os visszatérő évadban megemlékeztek róla a Mulder and Scully Meet the Were-Monster című epizódban. Mulder egy sírra dőlve fekszik, és nézd csak, kinek a neve szerepel rajta…

9. A FOX állítólag le akarta cserélni Gillian Andersont, mert egy szőke, csöcsös bombanőt szerettek volna a helyén látni. Idióták.

10. Ahhoz, hogy az egyik jelenet helyszíne úgy nézzen ki, mint egy sivatagos terület Új-Mexikóban, Vancouverben egy kavicsbányát telespricceltek több mint 6000 liternyi burgundi vörös festékkel.

11. Azért készült az első öt évad egyébként Vancouverben, mert Carter szerint a szériának ott kellett forognia, ahol jó erdős területek vannak.

12. Az ötödik évad után azért vitték át a forgatás helyszínét Los Angelesbe, mert David Duchovny nem akart távol lenni a feleségétől, Téa Leonitól.

13. Mark Snow, az X-Akták főcímzenéjének megalkotója azt mondta, a fütyülős dallamot, amitől a mai napig mindenkit kiráz a hideg, a The Smith How Soon Is Now?-ja ihlette. A zongoratéma egyébként véletlenül jött össze, Snow ugyanis zavarában rátenyerelt a billentyűkre, és eléggé tetszett neki, amit hallott.

15. Az X-Akták 1996-os Home című epizódja volt az első, ami megkapta a tévésorozatoknak járó legmagasabb, TV-MA korhatár-besorolást. Az epizódot ráadásul a Fox is annyira keménynek tartotta, hogy 1997-ig le sem engedték adni újra.

És ezt olvastad már?
A negyedik Thor tele lesz a főszereplők gyerekeivel
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő