Árpa Attila második nagyjátékfilmjét az első után kicsit több mint egy évtizeddel mutatják be a mozik. A VOX mozimagazin beszélgetett az alkotókkal, és összeszedte, milyen érdekességeket érdemes tudni az Argo 2-ről. Most 25-öt mutatunk közülük, de a friss VOX-ban 51-et találsz!

1. A film egyik kulcsfiguráját egy koreai színésznő, bizonyos Young-Shin Kim játssza. Azért esett rá a választás, mert Árpáék itthon nem találtak olyan színésznőt, akinek megfelelő „mangaarca” van, és emellett remekel a küzdősportok területén is.

2. Pedig sokat castingoltak a szerepére, még a Miss Asia Hungaryn is körülnéztek.

Fotó: Barta Imre

 

3. A rendező állítása szerint a filmben megjelenő nagyszabású, látványos akciók mind élesben készültek, a produkció ugyanis nem engedhette meg magának a túl sok trükköt.

4. Így digitális utómunkában csak a részletek kidolgozása, finomítás és a látvány tuningolása történt.

5. Árpa Attila különösen büszke a 2004-es Argo intrójára, mely kétezer évvel ugrik vissza az időben, egészen egy római kori ütközetig. Szándéka szerint az Argo 2 intrójában is ezt a vonalat folytatja: „Azt szerettük volna, ha az elején kétszer is megnézi a mozijegyét a néző, biztos jó filmre ült-e be” – magyarázta a rendező.

6. A második Argo megtartja az elsőnek azt a jellegzetességét is, hogy jól megfér benne egymással a hivatásos színészek által képviselt profizmus és az amatőrök kissé civilebb játéka.

7. Tyson figuráját egyébként a forgatókönyvírók élesztették újra, az első részben ugyanis golyót kap a fejébe, ergo a néző joggal gondolhatta, hogy meghalt.

8. Az Argo 2 újraértelmezi a helyzetet, ugyanis Árpáék a szkript írásakor rájöttek, hogy Tyson nélkül elképzelhetetlen a második film.

9. Ezért a következő megoldást találták ki: Tysonról ezúttal kiderül, hogy életben maradt, mert a golyó épp elhaladt az agya felett. Ugyanis – egy újabb fordulat – kiderül, hogy egészen kicsi az agya.

10. Megkérdeztük a rendezőt, hogy lesz-e Argo 3, a válasz: „Mi nyilván szeretnénk, de több dologtól is függ. Az első rész után sem voltunk benne biztosak, hogy lesz-e folytatás, aztán mégis lett.” Bár a két film bemutatása között több mint tíz év telt el.

Fotó: Kékes Szaffi

 

11. Árpa jelenleg több projekten is dolgozik. A Nemzeti Filmalap segítségével fejleszti a ’90-es évek olajszőkítési ügyleteiről szóló forgatókönyvét, a Holtomiglant, melyet saját könyve alapján írt. Emellett egy vígjátéka és egy ifjúsági mozija is íródik, utóbbi a Hahó, Öcsi! feldolgozása lesz.

12. Árpa szívesen játszik az itthon forgó hollywoodi produkciókban is, elmondása szerint rendszeresen jár castingokra.

13. Tavaly a Die Hard – Drágább, mint az életedben és a Kenau című holland-belga-magyar koprodukcióban készült történelmi filmben láthattuk.

14. Nemrégiben egy Nicolas Cage-filmhez castingolták, de nem volt „elég arab” a szerephez.

15. A forgatás során több baleset is történt. Egy alkalommal például egy távolsági busz ütközött egy tanknak, mivel a buszsofőr annyira bámulta a forgatást, hogy nem figyelt oda.

16. A stábtagok közül is többen megsérültek a jelenetek felvételekor. Volt, hogy a pirotechnikus épp telepíteni akarta a robbanószereket az egyik soron következő jelenethez, s a már előkészített díszletbe lépett, amikor az beszakadt alatta, így ő közel egy emeletet zuhant.

Fotó: Kékes Szaffi

 

17. Előfordult olyan is, hogy kaszkadőr a fejével törte be egy autó szélvédőjét. A fő probléma természetesen az volt, hogy a férfi feje megsérült, a másik pedig, hogy egy olyan ritka autónak ment gallyra a szélvédője, amihez egyszerűen nem lehetett újat csináltatni, így nem tudták újra felvenni a jelenetet.

18. A kisebb balesetek sora a film színészeit sem kímélte. Oszter Sándor mellett például felrobbant egy füstgép, s hajszálon múlt, hogy a színész megsérüljön. Az eset érdekessége, hogy a jelenet felvételre került, Árpa Attila rendező pedig egy az egyben felhasználta a filmben.

19. A forgatókönyvet hárman írták: Árpa Attila, Trunkó Bence és Huszár Péter. A rendező szerint azért sem siették el a dolgot, mert nem akartak „csak egy folytatást”.

20. A filmben játszik egy rocksztár is: Téglás Zoltán, az Ignite nevű kaliforniai melodic hardcore/punk rock együttes frontembere. Árpa egyébként Ignite-rajongó.

21. A rendező szerint nem volt nehéz dolga Téglással, hiszen színpadi emberként megszokta a figyelmet, emellett szerinte az amerikaiak természetükből adódóan sokkal jobban ráéreznek a kamera előtti jelenlétre, mint akár a magyar profi színészek.

Fotó: Barta Imre

 

22. A film összesen három évig készült a forgatókönyv megírásával együtt.

23. A vágás fél évet vett igénybe, az utómunka viszont sokkal többet: egy egész évet.

24. Árpa elmondása szerint ugyanis a digitális utómunkával megbízott cég munkája nem volt elfogadható, ezért kénytelenek voltak lecserélni őket, s gyakorlatilag újrakezdeni az egészet.

25. „Az utómunka volt a mi nagy keresztünk” – fogalmazott Árpa. – „A váltás után az összes itthon létező vizuális effektekkel foglalkozó cég nekünk dolgozott.”

Induló fotó: Barta Imre

Még nincs vége, a VOX mozimagazin áprilisi számában a cikk folytatódik!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés