1989. április 7-én mutatták be a Halálos nyugalom című thrillert, ami ugyan egy rossz szóviccel élve sok vizet nem zavart, mégis örökre megmaradt emlékezetünkben. Ezt a 10 dolgot pedig valószínűleg nem tudtad róla.

1. Billy Zane mindenféle trükközés nélkül szakította ketté Nicole Kidman naciját, puszta erőből tépte szét, nem volt semmi perforáció, semmi extra előkészület. Így még szexibb az egész jelenet, már ha van ilyen.

2. Nicole egyébként pont a forgatások alatt töltötte be a 20. életévét, úgyhogy a stáb fel is köszöntötte őt, de nem egy szimpla tortázgatáson, hanem egy lakatlan szigeten tartott, állítólag elég kemény partin.

3. Sam Neill a forgatáson találkozott második feleségével, Noriko Watanabe sminkessel. 1989-ben össze is házasodtak, azóta együtt vannak.

4. Mielőtt Nicole Kidman elvállalta volna a szerepet, Sigourney Weaver volt a befutó Rae Ingram szerepére. Nicole is kemény, de azért Ripley megette volna reggelire Billyt.

5. A sztori Charles Williams azonos című regényéből készült. 1967-ben Orson Welles már leforgatta egyszer, azaz csak majdnem, 1967 és 1969 között vették fel a jeleneteket, olyan színészek és színésznők szerepeltek benne, mint Jeanne Moreau, Michael Bryant, Oja Kodar, maga Orson Welles és Laurence Harvey, aki sajnos meghalt, mielőtt a forgatás befejeződött volna. Welles végül úgy döntött, nem mutatják be a filmet. 1997-ben aztán előkerült a leforgatott anyag, ami állítólag teljesen nézhető, majdnem teljesen kész állapotban volt, Welles özvegye, Paola Mori pedig majdnem meg is jelentette, de végül erre mégsem került sor.

6. Az eredeti könyvből elég keveset tartott meg a film, ennyi erővel akár írhattak volna egy tőle totálisan elrugaszkodott forgatókönyvet is, de nem, ráadásul komolyan megharcoltak a regény megfilmesítésének jogaiért. A jogok Orson Welles egykori feleségénél, az előzőleg tervezett filmben is szereplő Oja Kodarnál voltak, akit a film producere, a Mad Max rendezője, George Miller üldözött nagy erőkkel. Az eredeti történetben sokkal több szereplő fordul elő, Hughie pedig nem tépked semmiféle rövidnacikat, mivel teljesen aszexuális.

7. George Miller maga is beszállt a moziba rendezőként. Bár a rendezés nagy részét Phillip Noyce végezte, Miller egy-két ponton azért csak beült a rendezői székbe. Felvett például egy olyan jelenetet, amelyben Sam Neill egy cápával küzd, de végül kivágták a filmből.

8. Nicole Kidman nem vette félvállról a melót, megtanult hajót vezetni, hogy eléggé valósághűnek tűnjön a mozi. A viharjeleneteknél például ténylegesen ő irányította a Storm Vogelt.

9. Billy Zane egészen bizarr kapcsolatot alakított ki a hajókkal és a szerelmi háromszögekkel. Később a Titanicban és a 2005-ös Hármasban is hasonló helyzetbe került. Rövidnadrágokat nem tépett szét.

10. A film anyagi bukás volt. Tízmillióból forgatták, és még a gyártási költségeit is alig tudta visszaszerezni. A kritikusok szerették, és tulajdonképpen a nézők is, de a nézők inkább az összes többi akkor bemutatott filmre voltak kíváncsiak: Az álomcsapatra Michael Keatonnel, A nagy csapatra Charlie Sheennel és a Cyborgra Jean-Claude Van Damme-mal, amelyet mindössze félmillió dollárból forgattak, de majdnem tízet hozott össze.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában