Egy bombasztikusan jó krimi, egy abszurd sztori Észak-Koreából, egy űrhajós és egy magyar szuperkatona jótanácsai, sci-fi, apás könyv, és egyéb finomságok, ha esetleg egy – vagy több - jó könyvet keresnél.

Paul Fischer: Kim Dzsongil bemutatja

Kim Dzsongil mielőtt a világ leghírhedtebb diktátora lett az észak-koreai Propaganda- és Agitációs Minisztériumot és annak filmstúdióit irányította. Mivel ambiciózus tervei megvalósításához nem volt elég tehetséges szakembere, elraboltatta Dél-Korea leghíresebb színésznőjét és férjét, az ország legnépszerűbb rendezőjét és producerét. Az álompáros sorra készítette Észak-Korea legjobb filmjeit, ám közben olyan szökési tervet dolgoztak ki, amelyet bármelyik hollywoodi forgatókönyvíró megirigyelhetne.

A Szöultól Phenjanon, Hongkongon és Bécsen át Budapestig ívelő történet Szin Szangok és Cshö Unhi elrablását, az általuk készített filmeket és izgalmas menekülésüket mutatja be. Paul Fischer filmproducer több mint ötven, a történet szereplőivel és más dezertőrökkel készített interjú alapján írta meg könyvét, amely ritka bepillantást enged egy rejtélyes nemzet abszurd mindennapjaiba.
Nem csak azért említjük meg, mert egy Playeres szerzőnk fordította, és mert iszonyúan kúl a borítója, hanem mert Fisher meglepően sodró energiával mesél el egy olyan történetet, amit ha filmben látnánk, csak legyintenénk, mondván a szerző erősen túlgondolta a sztorit. Egy non fiction könyv kereteihez képest az előtérben lévő szereplők, az elrabolt házaspár, sőt még Kim Dzsongil is elképesztően színesek és emberiek, valósággal lelépnek a könyv lapjairól, és talán az sem túlzás, hogy Fishernek olyan hatásosan sikerült megfestenie a bizarr diktatúra sátáni, kiszámíthatatlan világát, hogy az olvasó úgy érzi, Szin Szangokkal és Cshö Unhivel együtt őt is Észak-Koreába hurcolták.

McMenemy Márk: Daddy Cool

Apának lenni jó. valami ilyesmi az üzenete ennek az apaságról szóló interjúkötetnek, természetesen ennél sokkal összetettebben és kifinomultabban. A könyvben olyan ismert arcok szólalnak meg, mint Kiss Tibi, Dragomán György, Erdei Zsolt, vagy Szabó Győző, és az a legmeglepőbb, hogy ezek a jól ismert, sokat látott arcok még mindig tudnak olyasmit mondani, amivel meglepik az embert. És nem tudjuk elmondani, mennyire hálásak vagyunk ezért. Itt többet is tudsz olvasni a könyvről, mert interjúztunk a szerzővel.

Don Winslow: A kartell

Nem kertelünk, kimondjuk: Don Winslow az egyik legnagyobb király, ha adrenalin fűtötte, feszült és magával ragadó történetekről van szó. A Drogháború című regénye az epikus méreteket öltött mexikói kábítószeres apokalipszis Elfútta a szélje, A kartell pedig ennek a történetnek a folytatása. A kartell a bosszú, a becsület, az önfeláldozás és az elszántság grandiózusan megfestett tablója, egy olyan emberrel a főszerepben, aki magával az ördöggel száll szembe, és borzalmas árat kell fizetnie, ha le akarja győzni. Akárcsak a Drogháború című regényében, Winslow ezúttal is hátborzongatóan valós képet fest a közelmúlt legvéresebb drogháborújáról, méltó emléket állítva azoknak a mexikói férfiaknak, asszonyoknak és gyerekeknek, akik az életüket adták érte.

Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Évek óta foglalkozunk lelkesen Kondor Vilmossal, ezzel a rejtélyes és rejtőzködő magyar szerzővel, aki a semmiből rakta le a monolitszerűen fontos Budapest Noirt, amit most szerényen nevezzünk a Nagy Magyar Kriminek. Kondor első könyvéből éppen idén forgattak filmet, 2017-ben meg is nézhetjük, addig pedig érdemes elolvasni a bűnügyi újságíró Gordon Zsigmondról szóló történeteket. A legújabb a Szélhámos Budapest címet viseli, és a harmincas évekbe repíti vissza az olvasót, a svindlerek, csalók, tipszterek, alvilági alakok színes, de veszélyekkel teli univerzumába.

Rövid storyline: a fiatal Gordon Zsigmond nemrég tért haza Philadelphiából, ahová magánéleti válságok és a történelem viharai elől menekült. Tíz év távollét azonban hosszú idő, és itthon nem világlátott bűnügyi újságíróként, hanem Az Est lóti-futi zsurnalisztájaként tekintenek Gordonra... amíg egy ,,gatyarohasztóan forró napon", a Tabánban holtan nem találnak egy Szatmári nevű színészt és tőzsdealkuszt, akitől a szálak egy hírhedt amerikai szélhámoshoz vezetnek. A svindler Strosnider nagy balhéra készül Pesten, a kérdés csak az, hogy miképpen néz ki a milliókat érő átverés szereposztása, és hogyan tudna Gordon beépülni a svindlerek csapatába.

Olvasd el a szerzővel készített interjúnkat.

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

Chris Hadfield évtizedekig készült az űrrepüléseire, majd csaknem négyezer órát töltött a világűrben. Eközben svájci bicskája segítségével behatolt egy űrállomásra, repülőgépe vezetése közben ártalmatlanná tett egy élő kígyót és átmenetileg elveszítette a látását, miközben egy Föld körül keringő űrhajó külső oldalán lógott. Hadfield ezredes sikereinek - és túlélésének - a titka az a szokatlan életfilozófia, amelyet a NASA-nál tanult meg: ,,készülj fel a legrosszabbra - azután élvezd minden pillanatát!"

Egy űrhajós tanácsai földlakóknak című könyvében Hadfield ezredes beavatja az olvasót az űrhajóskiképzés és a világűr meghódításának legmélyebb titkaiba, hogy megmutassa, hogyan válik a lehetetlen is lehetségessé. Meghökkentő és szórakoztató történetein keresztül átérezzük az űrhajók indításának feszült izgalmát, az űrséták megigéző csodáját és a válsághelyetekben kötelező higgadt reagálást és mérlegelést.

Olvasd el a szerzővel készített beszélgetésünket.

Ted Chiang: Életed története

Az Érkezést jövő tavasszal minden bizonnyal egy, de inkább több Oscarral fogják jutalmazni, és akkor még többet fogunk hallani arról az emberről, aki a film alapjául szolgáló novellát papírra, vagy inkább képernyőre vetette. Ted Chiang nyolc novellát tartalmazó, háromszoros Nebula-, valamint Hugo-, Locus-, Theodore Sturgeon- és Sidewise-díjas gyűjteményét sokan az új évezred legfontosabb novelláskötetének tartják. Szerzője a sci-fit olyan oldaláról ragadja meg és ábrázolja, ahogy előtte még senki más nem tette. Ha a sci-fi neked nem áll meg a Rogue One-nál, akkor ez a darab kötelező feladat.

Porkoláb Imre: Szolgálj, hogy vezethess

Porkoláb Imre ezredes életrajzát olvasva mindenki világosan láthatja, hogy hihetetlen karrier áll mögötte. Sandhurst, Irak, Afganisztán, Harvard, Pentagon, terrorellenes szakértő, doktor, zászlóaljparancsnok, a Pentagonban pedig olyan projektekre lát rá, amelyek meghatározzák a jövő hadviselését.

Ami azonban legalább ennyire különleges, hogy az életútján szerzett tapasztalatait civilekkel, egyszerű földi halandókkal is megosztja, ez pedig ritka alkalom, ugyanis eddig kevés honfitársunk mögött állnak olyan élmények, mint mögötte. A Szolgálj, hogy vezethess című könyve egyszerre vezetéselméleti útmutató, életrajzi regény és motivációs kiskáté, amely nem csak vezetők számára lehet hasznos, hanem minden férfinak, aki szeretne hatékonyabban, céltudatosabban, működni a hétköznapok során.

Olvasd el a Porkoláb Imrével készített interjúnkat is.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában