Egy felmérés szerint a bécsiek 91 százaléka többet szeretne tudni arról, mit húzhat le a vécén, és mit nem. A bécsi szennyvízből naponta 20 ezer kiló nem oda való szilárd hulladékot – cigarettacsikket, nedves törlőkendőt, betétet – kell kiszedni.

Másodpercenként hatezer liter szennyvíz érkezik Bécs csatornahálózatán keresztül az Ebswien simmeringi szennyvíztisztítójába. Ebben rengeteg olyan dolog is úszkál, aminek semmi keresnivalója a szennyvízben. Egészen pontosan évente 79 millió darab nedves törlőkendőt, 196 ezer kilogrammnyi betétet és tampont valamint 80 millió cigarettacsikket halásznak ki a bécsi szennyvízből, mielőtt továbbengednék a kétfázisú biológiai tisztításra.

Mivel a nem oda való hulladékkal külön foglalkozni kell, és konténerekben a hulladékégetőbe szállítani – 2021-ben 1220 teherautónyit –, az Ebswien szennyvíztisztító most kampányt indított A vécé nem szemetes címmel.

Ezzel nemcsak a saját dolgukat akarják megkönnyíteni, de a klímavédelemhez is hozzájárulnak. A nedves hulladékot ugyanis nem elég, hogy teherautókkal kell az égetőbe szállítani, de még rosszabbul is ég, nehezebb megsemmisíteni.

A csatornában landoló ételmaradékok mágnesként vonzzák a patkányokat, gyógyszerek esetében pedig bizonyos hatóanyagok még a kétfázisú biológiai tisztítás során sem bomlanak le. A lefolyóba vagy vécébe öntött olaj lerakódik a csövekben, és csak körülményes tisztítási eljárással lehet megakadályozni, hogy idővel ne duguljanak el teljesen a gyűjtőcsövek.

A kampányt megelőzően a szennyvíztisztító még felmérést is készített arról, hogy mi mindent húznak le a bécsiek a vécén, és ekkor derült ki, hogy 91 százalékuk többet szeretne tudni a témáról. A vécé nem szemetes című kampányával most ezt a hiányt pótolja az Ebswien szennyvíztisztító. Az éttermek mosdóiba szánt plakátok és a témával foglalkozó internetes oldal mellett még egy dalocska is készült, amelyet a közösségi médiában láthatnak és a rádióban hallhatnak a bécsiek.

Az osztrák főváros szennyvízét 1980 óta tisztítják a simmeringi központi szennyvíztisztítóban. Ide másodpercenként több mint hatezer liter szennyvíz érkezik, amely húsz óra alatt halad át a rendszeren. A fizikai tisztítást követően két biológiai tisztítási fázis következik, amelynek során a természetet veszik alapul. A telepre érkező szennyvízből naponta húszezer kilogrammnyi szilárd hulladékot és több mint százezer kilogrammnyi oldott szennyezőanyagot távolítanak el. A megtisztított vízet a Duna-csatornán keresztül eresztik vissza a Dunába – anélkül, hogy annak befolyásolnák a vízminőségét. A szennyvíztisztító egyébként maga termeli a működéséhez szükséges áramot.

(Forrás: közlemény, borítókép: Kampányindító az Ebswien szennyvíztisztítóban © PID/Votava)

Ez is érdekelhet:

Bécs saját zöldüzemanyagot állítana elő, hulladékból

Hamarosan olyan buszt állíthatnak forgalomba Bécsben, amelyik a város saját, hulladékból megtermelt zöldüzemanyagját használja.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában