A legjobb FIFA, ami egyszer majd megjelenik - FIFA 14-teszt
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mit lehet mondani egy olyan játékról, amelyet verhetetlennek ígérnek a kategóriáján belül, de csak egy light verzióját kapod meg? Szerencsére a legjobbakat.

Olyan ez, mintha azt mondanák, kisfiam, vettünk neked egy lovat karácsonyra, de mivel a fiatal, életerős példányt csak fél év múlva tudják szállítani, adtak addig egy öreget. Azzal is lehet lovagolni, viszont ha ügyesek vagyunk, kimúlása után a fejét megfelelő ágyakba helyezve nagyobb összegeket zsarolhatunk ki ellenségeinkből. A FIFA 14 nem sokban különbözik elődjétől ránézésre, de egyszer majd, egy messzi-messzi galaxisban megérkezik a nextgen változat, amelyben már a zseniálisnak mondott Ignite Engine dübörög, és elküld minden kedves ellenfelet az anyjába. Igen, főleg a PES-t, aminek jelenlegi verziója már megkapta az erősebb motort.

De most még nincs itt a PS4, sem az XboxOne, sőt, egy darabig nem is lesznek Magyarországon, így be kell érnünk azzal a PS3-verzióval, ami grafikailag gyakorlatilag nulla újítást hoz a tavalyi részhez képest. Kérdés, hogy kellett volna-e, hogy hozzon. Ahhoz képest, hogy egy olyan franchise-ról beszélünk, amely a mai napig is megjelenik PS2-re, nem is rossz teljesítmény, hogy végre sikerült meglépnie a számunkra egyelőre még felfoghatatlan szintet, és megtartania a színvonalat minden létező konzolon.

Most úgy érezhetjük magunkat, mint a PC-sek, akik sokáig kénytelenek voltak beérni a gyengébb grafikájú FIFA-kkal, mi is a gyengébb verziót kapjuk, ami a most létező generáción viszont még mindig szép. Aztán az ember fia találkozik a mesterséges intelligenciával, és megdöbben. Az EA Canada fejlesztői most sokkal élethűbb mozdulatokat ígértek, és meg is kaptuk őket, a passzok, a lövések egyaránt közelebb állnak a valósághoz, ennek azonban ára van. A mozdulatok kidolgozottsága egyfajta sebesség-visszaesést eredményezett, amit főleg azok fognak érzékelni, akik eszement tempóban vágtáztak egy-egy meccs alatt. A gyors FIFA-sokon kívül ez senki mást nem fog zavarni, a technikás játékosoknak azonban olyan földöntúli örömöket fog okozni, amire régen nem volt már példa.

Valamilyen megmagyarázhatatlan okból azonban a játék könnyebb lett elődjénél. És nem arról van szó, hogy a mesterséges intelligencia lenne rosszabb, sőt! Könnyebb a gólszerzés, könnyebb a labdaátvétel, már félprofi nehézségi fokozaton sem izzad meg annyira az ember, és nem hinném, hogy én lettem sokkal jobb játékos az évek során. Ez persze csak azokat fogja zavarni, akik otthon, egyedül szeretnének végigvinni egy tournamentet, és nem hajlandóak a maximumra tolni a nehézségi fokozatot, ahol még mindig olyan nehéz megverni a gépet, mint lereszelni nyolc tonna szenet.

Bármennyire is furcsa ezek után leírni ilyet, de a mesterséges intelligencia nagyon sokat fejlődött, cselez az ellenfél veszettül, jobban védekezik, mindig a helyén van, összefogottabb műveleteket hajt végre az a játékos is, aki nem birtokolja a labdát. Főleg a labdán kívüli élet minősége lett jobb, sajnos a beígért szurkolói fejlesztésekből egyelőre nem sok látszik, de majd nextgenen, addig be kell érnünk azzal, hogy sokszor a közelieken ugyanazt a mozdulatsort végző karakterek látszanak. De hát ez eddig is így volt.

A készítők által Precision Movementnek elnevezett technológiát elnézve (élethűbb labdakezelés, avagy a test és bőrgolyó egyre minőségibb külön élete) kicsit elmosolyodsz, hiszen mekkora továbblépés ez visszagondolva a ’95-ös FIFA-ra, ahol még az ember és a labda szerves egészet alkotott! Ha lehet ilyet mondani, mindennek érzed a súlyát. Olyan, mintha valóban lenne nálad egy labda, és mintha egy valódi testet irányítanál a képernyőn. Vajon hová lehet ezt még fejleszteni? És mennyivel lesz jobb mindez a nextgen verziókban, ahol állítólag a sokkal több számítást elvégezni képes vas miatt még erősebb fizikával találkozhatunk?

De nem csak az AI fejlődött hatalmasat, hanem a menürendszer is. A számomra kicsit Windows 8-nyúlásnak tűnő, csempehangulatú rendszer nagyon meggyőzően rendben van, összeszedett, és elrendezését tekintve már-már nyúlnál a tévéhez, hogy érintéssel irányítsd. A menüből érhetőek el a játék közben felhasználható extra mozdulatok listái és beviteli módjai is, így nyugodtan lehet őket tanulmányozni és gyakorolni egy-egy meccs közben is, ami persze roppant zavaró lehet, ha többen játszotok, de nyilván nem is erre találták ki ezt a pontot.

Összegzés:

A FIFA 14 eléggé idegesítő lehet a rohamtempóban vágtázó játékosok számára, de mindazok, akik az élethű mozdulatokra, okos játékosokra és igazi fociélményre vágynak, nem nagyon találnak jobbat. Grafikailag és fizikailag ennél többet ebből a konzolgenerációból már nem nagyon lehetne kihozni. Kíváncsian várjuk a PS4-változatot, de attól félünk, már ezzel a PS3-verzióval is ellennénk a FIFA 15 megjelenéséig.

8/10

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.