Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Minden évben hatalmas érdeklődés kíséri az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjkiosztó estélyét, azaz az Oscar-gálát. Miközben a sztárok lassan vonulnak a Kodak Színház főbejárata felé, hogy fotósok százai a legkedvezőbb szögben tudja őket lencsevégre kapni, a tévénéző nők milliói a híres divattervezők pompás ruhakölteményeit figyelik a színésznőkön. A férfiak viszont nem a ruhákat veszik szemügyre a vörös szőnyegen, hanem azok viselőit, a gyönyörű nőket.

 1. 10/10


  Catherine Zeta-Jones

  A walesi színésznőt Oscarral jutalmazták a Chicago című musicalben nyújtott alakításáért, mint a legjobb női mellékszereplőt. A film – számomra érthetetlen módon – a legjobbnak járó elismerést is megkapta. Bár igazából nem tudok erről az eredetileg zenés színdarabból készült filmváltozatáról objektíven mértékadó véleményt alkotni, mert mielőtt a popcornos zacskót a fejemre húztam volna és egy szívószál szétrágott végével felvágtam volna az ereimet, nagyjából a felénél kijöttem a vetítésről. Ezen vélekedésem szinte lavinát indított el a nézők körében is, ugyanis ezután percenként hagyták el férfitársaim láthatóan megkönnyebbülten a mozitermet. Az egész műremekből csak Catherine Zeta-Jones 1920-as évek Amerikájának éjszakai életét idéző vérforraló táncosnő megjelenésére emlékszem. Ami igaz, ami igaz, tényleg díjnyertes volt.

 2. 9/10


  Jennifer Connelly

  A gyermekmodellből lett színésznő nyerte el a legjobb női mellékszereplőnek járó akadémiai díjat, Russell Crowe partnereként az Egy csodálatos elme című filmben. Az őzikeszemű telt keblű színésznő nevét az átlag mozilátogató nem mindig jegyzi meg, de a tudod ő az a szendének tűnő szolid barna, aki mégis annyira vérforralóan dögös volt Hulk nőjének a szerepében ismertető után, már minden férfi elismerő bólogatással jelzi, hogy tudja kiről is beszélünk.

 3. 8/10


  Reese Witherspoon

  Dr. Szöszi a Johnny Cash életét feldolgozó filmben a legendás country-énekes feleségét játszotta. A nyughatatlan című drámában Witherspoon – ahogy a főszereplő Joaquin Phoenix is – saját maga énekel a filmben, ami pályája egyik legnagyobb kihívása volt. A karrierje elején még csupaszkodó, majd később bugyuta vígjátékokban tündöklő színésznő ezzel az alakítással számtalan kritikusi díjat nyert el világszerte, köztük Golden Globe-ot, a Színészek Szövetsége díját, a Brit Filmakadémia díját, és a legjobb női főszereplőnek járó Oscart is. Mindehhez csak komolyabbra kellett vennie a figurát és barnára festenie a haját.

 4. 7/10


  Julia Roberts

  Az igaz történetet feldolgozó filmben nyújtott teljesítménye, meghozta a Micsoda nőben még gazellalábú álmodozó utcalányt alakító színésznőnek a legnagyobb kritikai elismerést. Az Erin Brockovich, zűrös természet című alkotást a legjobb film díjára is jelölték, de a Gladiátor mellett nem rúghatott labdába. Az állástalan, háromgyermekes talpraesett anyukát megformáló Roberts kisugárzása mellett, számos fiatal és szilikonos domborulatokkal feltuningolt Baywatch-cica elbújhatna.

 5. 6/10


  Rachel Weisz

  A magyar gyökerekkel rendelkező színésznő Az elszánt diplomata című filmben nyújtott erőteljes alakításáért kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. Igaz gyönyörű domborulatait a Múmia filmekben sokkal jobban kihangsúlyozta, de persze ez a ledérebb megjelenés nem igazán illett volna egy Észak-Kenyában dolgozó politikai aktivistához. A jelenleg a világ legjobb titkos ügynökét és többszörös világmegmentőjét megformáló Daniel Craiggel él házastársi kapcsolatban.

 6. 5/10


  Penélope Cruz

  Az egyik legszebb spanyol színésznő a Vicky Cristina Barcelona című romantikus filmért kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó aranyszobrot. A Woody Allen fémjelezte alkotás egyes jelenetei számos férfi – és talán nő – fantáziáját is beindította, főleg, amikor Penélope Cruz és Scarlett Johansson szenvedélyesen csókolózik egymással.

 7. 4/10


  Angelina Jolie

  A valaha legszebb színésznőnek kikiáltott Angelina Jolie mondhatni még az igazán ismertté válása előtt kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart, az Észvesztő című filmben nyújtott alakításáért. Ezután következett a abszolút világhírt hozó Tombraider című videójátékból készült film, melynek dögös főszereplőnőjét formálta meg testestől-lelkestől. Ezután már tényleg nincs semmi meglepő abban, hogy Lara Croft szerepében milliónyi férfi erotikus álomképévé vált.

 8. 3/10


  Natalie Portman

  A pszicho-thrillerként, vagy misztikus drámaként kategorizált Fekete hattyú című film főszerepe hozta meg a legnagyobb elismerést, a Csillagok háborúja Padmé Amidalájának. Natalie Portman karrierje során magasan a legjobb színészi teljesítményt nyújtotta – mellyel a legnagyobb nevek közé emelkedett –, így megérdemelten jutalmazta a legjobb női főszereplőnek járó díjjal az amerikai filmakadémia. Viszont nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a vívódó majd átalakuló balerinát megformáló színésznő mind a visszafogott, mind pedig a vadabb megjelenése egyszerűen észbontó. Pláne a Mila Kunisszal közös leszbikus szexjelenete.

 9. 2/10


  Halle Berry

  A volt szépségkirálynő, aki a Fekete csillag című életrajzi drámában Dorothy Dandridge megformálásáért már megkapta az Emmy-t és a Golden Globe-ot, a Szörnyek keringője után már egy Oscar-díj boldog tulajdonosának is mondhatta magát. Ebben a drámában az emberi sorsok szövevényes és kiszámíthatatlan egybefonódása között a folyamatos boldogságkeresés mondanivalója mellett, a legemlékezetesebb jelenet, amikor Billy Bob Thorntonnal olyan hitelesen esnek egymásnak a kanapén, hogy a filmet DVD-n néző férfiak nagy része – köztük én is – többször visszatekerték, persze csak azért, hogy még jobban a kimagasló és lüktetően átérezhető színészi játékban gyönyörködjenek.

 10. 1/10


  Charlize Theron

  A dél-afrikai színésznő, aki pályafutását szépségkirálynőként és modellként kezdte, A rém című filmben Aileen Wuornos sorozatgyilkos életét megformáló szerepért Oscar-díjat kapott. A meseszép színésznő, aki például Az asztronauta, a Férfibecsület, az Édes November, és Az olasz meló című filmekben bűvölt el minket, díjnyertes alakítása kedvéért nemcsak 15 kiló pluszt szedett fel, hanem oly mértékű átalakuláson is keresztülment, hogy eme vizuális megjelenésére szokás mondani, hogy már nincs az az alkohol mennyiség, ami meg tudna szépíteni egy ilyen nőt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.