Eleve rossz ötlet volt elvenni Jeremy Clarksonéktól minden idők legszórakoztatóbb tévéshow-jának egyikét, de nem baj, van másik. Ami nagyjából ugyanaz, de hát most őszintén, mit vártunk?!

The Grand Tour. Ezen a címen indult el Jeremy Clarkson, James May és Richard Hammond autós műsora az Amazonon. Kétségkívül az Amazon legnagyobb fogása volt, hogy sikerült elcsábítania a három félistent, akiket kitaszított a BBC, majd érthetetlen módon Matt LeBlanckal és Chris Evansszel helyettesítette őket, akiknél talán még egy félig sült hekk is jobban vezette volna a műsort. A Top Gear unalmas lett, és mikor kiderült, hogy a régi hármas újra fel fog tűnni valahol, nem volt kérdés, hogy a régi rajongók menni fognak-e velük. Mentünk. És jól tettük.

A The Grand Tour ugyanis egy az egyben Top Gear. Tádám, meglepetés! Minek változtattak volna drámaian a régi koncepción? Egyébként sem nagyon lehet, mit lehet még kezdeni egy autós műsorral, mint autókat vezetni vicces körülmények között, miközben a műsorvezetők kellemesen és hatákonyan szívják egymás vérét? Semmit. Maximum a helyszíneket lehet variálni, és így is lett, a The Grand Tour egy utazó Top Gear, mindig más helyszínen tűnnek majd fel, kezdésként az amerikai nagy semmi közepén, legközelebb Johannesburgban, aztán ki tudja még, merre.

Olyan kezdéssel indítanak egyébként, ami nagyjából egy hatalmas tekegolyó a BBC popójába, látszik, hogy talicskával tolják bele a pénzt Amazonék ebbe a show-ba, így az első pillanatokban Jeremy távozik az esős Londonból kirúgása után, majd a napfényes Los Angelesbe repül, hogy aztán béreljen egy sportautót, és megjelenjen mögötte két másik sportautóban James és Richard. És hol kötnek ki? Egy fesztiválon, a Burning Vanen, ahol lángoló skorpió, égő hangfalak és hasonló csodák közepette vágtatnak be a színpad elé, feltámolyognak, és onnantól kezdve tudod, hogy hazaérkeztél.

Van egy rohadt nagy sátruk, amelyet elvisznek magukkal mindenhová, itt készül a műsor, közönség előtt, nyilván, hármójuk viszonya a régi, a látvány talán még jobb, mint a Top Gear esetében volt, szóval hol lehetett volna ezt elhibázni? Az állandó versenypálya például sokkal jobb, mint a régi műsorban, az Eboladrome (az alakja pont olyan, mint az ebola vírusé, így a világ legveszélyesebb pályája Jeremy szerint) vadállatokkal, fel nem robbant bombával, öreg néni házával és szponzoroknak való reklámfelülettel készült, sokkal viccesebb, mint a Top Gear pályája volt, de a lényege még a régi. Egy-egy autót futtatnak meg rajta, és mindig ugyanaz a sofőr vezeti őket, ezúttal nem egy hallgatag, bukósisakos lény, hanem egy rasszista amerikai, aki a Nascarból jött, és szerinte minden autó kommunista, ami gyengébb, mint amit verseny közben látott. Tehát minden autó az.

És közben végig azon röhögnek, hogy új műsoruk van, de hát ez csak egy álca, nem új műsor ez, hanem a régi új köntösben, mert például mindig kell, hogy legyen sztárvendég, Jeremy Rennert és Armie Hammert is hívják, de geget csinálnak belőlük, a műsorvezetők meg elviccelik az egészet azzal, hogy azt mondták nekik, egy autós műsorba kellenek sztárok, de szerintük ez hülyeség, mert ki látott már ilyet. Igen, a The Grand Tourban pont úgy történik minden, mint a Top Gearben. Egy ártatlannak tűnő autóteszt válik sírva röhögős poénná, a végletekig kitekerik az egymás közötti álfeszültséget remek poénokkal, közben Jeremy Clarkson narrációjával futnak a képek, amiken tényleg látszik, hogy nem sajnálták belőlük a pénzt.

Magyarul a BBC bekaphatja, a trió nem hogy él és virul, de sikerrel vette a rázós kanyart, beült egy olyan helyre, ahol nagyjából mindent szabad nekik, és a minőség sem romlott egy egészen picit sem. Mostantól nincs Top Gear, The Grand Tour van, az Amazon pedig megfogta az isten lábát.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Jövőre már csak olyan alkotások kaphatják meg a legjobb film Oscarját, melyek foglalkoznak valamely hátrányos helyzetű csoporttal

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés