Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Most debütál a mozikban az Elrabolva második része, amelyben a Liam Neeson alakította Bryan Mills ismét kénytelen elpusztítani pár száz rosszfiút, hogy kimentse családját a gazok karmai közül. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttünk néhány kíméletlen akciófilmes karaktert, akik egy kisebb országot is képesek lennének kiirtani egy álmos őszi délutánon, ha úgy hozná a sors.

 1. 10/10


  John Rambo (Rambo)

  Egész biztos, hogy soha többé nem tudnánk büszkén a tükörbe nézni, ha Sylvester Stallone jó öreg John Rambóját kihagynánk egy ilyen összeállításból, ezért mindjárt az elején elsütjük az aduászt. Rambo, a Vietnamot is megjárt katona látott néhány durva dolgot Ázsiában, nem véletlen, hogy bekattan, amikor nem hagyja őt békén a hatóság, az erdőt pedig úgy használja fegyverként, ahogy más a rozsdás halbicskát, továbbá abból sem csinál különösebb gondot, ha a testén tátongó nyílt sebet saját magának kell összevarrnia. Rambo annyira sztereotipikus karakterré vált, hogy nevét jelzőként is használjuk, ha hasonlóan kemény figurákról beszélünk.

 2. 9/10

  Tang Lung, a Sárkány (A sárkány útja)

  A Bruce Lee által alakított Sárkánynak is bérelt helye van az akciófilmes valhalla VIP-részlegén, hiszen ő sokakkal ellentétben azt is elmondhatja magáról, hogy legyőzte Chuck Norrist! Lee amúgy tudott pingpongozni nuncsakuval, és valóban a küzdősportok egyik megkerülhetetlen figurája, aki filmes háttéremberként, rendezőként is 110%-on pörgött – többek között ez a pörgés okozta korai halálát. Bár első ránézésre a vékony, furcsán sípoló emberke nem tűnik élő atombombának, de ha élne, minden bizonnyal fél kézzel csipkézné ki a teljes Feláldozhatók legénységet. Chuck Norris már tudja, milyen az…

 3. 8/10

  John McClane (Drágán add az életed!)

  Teljesen jó érzés volt hetekig úgy mozogni Budapesten, hogy bárhol belefuthat az ember a Die Hard 5 egyik jelenetének forgatásába, vagy hogy kinéz a 178-as busz ablakán, és nem Gesztesi Károlyt látja az egyik sarkon ácsorogni, hanem magát Bruce Willist. Az öreg még mindig jól elműködik az akciófilmekben, sőt, a Looper-ben a szokottnál emlékezetesebbet villantott (itt olvashatod kritikánkat), de mi mindig arra emlékszünk legszívesebben, amikor a Drágán add az életed első felvonásában egyedül intézte el a sunyi fricceket, miközben a lába véresebb volt, mintha a kínai piacon vásárolt, betöretlen báli cipőben ment volna túrázni a Mecsekbe. „Yippie Kay Yay, motherfuckers!” – ezt csináljátok utána!

 4. 7/10

  Mason Storm (Ölve vagy halva)

  Steven Seagal mostanában leginkább feltartóztathatatlanul növekvő fejtérfogatával sokkol, de volt idő, amikor az ő ütéseitől visszhangzott az akciózsáner, a kamaszok pedig több időt töltöttek a videotéka Seagal-filmektől roskadozó polcai előtt, mint a csábító szexfilmszekciónál. A Machete-ben ugyan feltűnt a mester, a Feláldozhatók-ból azonban kimaradt, ezért marad a nosztalgia: ezúttal az Ölve vagy halva klasszikusra esett a választásunk (persze a Nico, vagy a Törvényre törve is játékban volt), amiben megölték hősünket, de rajta a halál sem fog ki. Visszatérését csontok ropogásának lágy zenéje festi alá.

 5. 6/10

  A Menyasszony (Kill Bill 1. és 2.)

  Úristen, egy nő! Szar került a palacsintába! Szó sincs róla, hiszen aki látta Tarantino zseniális, két részben tálalt bosszú-opuszát, tudja, hogy a Menyasszony sok férfi kollégáját is lazán kettéhasítaná, ha úgy alakulna az este. Sőt, míg az előbbi Seagal-méltatásban elhangzott, hogy az Ölve vagy halva főhősén még a golyók sem fogtak, addig Uma Thurman karakteréről elmondható, hogy őt kétszer is kinyírták, de ez sem bizonyult elégnek. Micsoda férfi ez a nő!

 6. 5/10

  Harry Callahan (Piszkos Harry)

  Ha egy akcióikon hatékonyságát az általa elpusztított emberi egyedek számával mérjük, akkor Piszkos Harry meglehetősen hátul foglal helyet a mezőnyben. Csak hogy egy igazán kemény hapsi anélkül is lehet alfahím, hogy hullagyártóként funkcionálna, Harry Calahan pedig ilyen: puszta nézésével, nyílegyenes járásával és bazi nagy Magnumjának magabiztos markolásával olyan tekintélyt parancsol magának, ami három Jason Stathamnek sem menne.

 7. 4/10

  James Bond (Casino Royale)

  Az első Daniel Craig-féle Bond-mozit nem lehet eleget méltatni, a Quantum csendjét pedig nem lehet eleget szidni, ezért maradjunk az első opciónál. Craig Bondja mindenképp mérföldkő a karakter evolúciója szempontjából, hiszen a színész szikár személye és Martin Campbell rendező remek látásmódjának köszönhetően a figura bájgúnárból végre igazi akciósztár lett, akinek vannak érzései, sebezhető, de akkor is van B terve, ha súlyos kínzóeszközzel csapkodják a heréit vagy hatalmas darun kell ugrálnia biztosítókötél nélkül.  Jimmy Bond csúcsformában, várjuk a Skyfall-t mérhetetlen lelkesedéssel! (Kapcsolódó cikkünk: James Bond 50)

 8. 3/10

  Martin Riggs (Halálos fegyver)

  Lehet, hogy Dwayne ”A kő” Johnson hasán szalonnát lehetne szeletelni, de az izomból és a klisékből épülő jellegtelen akciófilmekben való keménykedés nem egyenlő az igazi keménységgel. Az ifjú Mel Gibson által alakított Martin Riggs hasán maximum madártejet lehetne vágni, mégis ott van a szemében az az elmebeteg csillogás, amitől elhisszük neki, tényleg képes lenne leugorni a tetőről, vagy beleszaladni egy golyózáporba esernyő nélkül. Csak a haj, csak azt tudnánk feledni…

 9. 2/10

  Dutch (Ragadozó)

  Megannyi álmatlan éjszakán gondolkodtunk azon, hogy Arnie papa melyik filmjével kerüljön be kis összeállításunkba. Végül a Ragadozó mellett tettük le a voksunkat, mert itt a szokásosnál is nehezebb feladata volt az osztrák izomkolosszusnak, ellenfele ugyanis láthatatlan, olyan a hangja, mint egy űrbéli kerepelőnek és ijesztőbb a szája, mint Maria Geronazzónak.  Schwarzival azonban senki sem szarakodhat.

 10. 1/10

  Boris ”A penge” Yurinov (Blöff)

  Igen, tudjuk, hogy Guy Ritchie alapvetése inkább gengszterfilm, mint akciómozi, de Rade Serbedzija Penge Borisa mellett nem tudtunk elmenni szó nélkül, mivel a csávót tényleg nem lehet elpusztítani, ráadásul vicces és fenyegető egyszerre. Szerencsétlen színész azóta is beleragadt az ”akcentussal beszélő kelet-európai maffiózó” szerepbe, de legalább volt pár igazán nagy pillanata. Mondjuk amikor azt mondogatta, hogy „hulye fasz”, miután macskákat meghazudtoló módon sokadszor tért vissza a halál torkából.

  Tovább:
  A legfrissebb cikkekhez
  A kategória legújabb cikkeihez
  A szerző e heti kedvencéhez: Ciao, Róma! - Az örök város ősszel is felejthetetlen

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.