Az Észak-Amerikában valaha talált legrégebbi fegyverek lehetnek azok az ősi dárdahegyek, amelyekre a texasi A&M Egyetem kutatói bukkantak a Texas állam középső részén fekvő Austintól mintegy 65 kilométerre északnyugatra.

A Michael Waters paleontológus vezette kutatócsoport a texasi Debra L. Friedkin nevű lelőhelyen számos 7,5-10 centiméter hosszú dárdahegyet talált. A kovakőből és más anyagokból készült eszközökre olyan üledékrétegben bukkantak, amelynek kora 15 500 év, azaz az Észak-Amerikát több mint tízezer évvel ezelőtt benépesítő Clovis-kultúra előtti időkben használhatták azokat.

A Clovis-kultúra népét tartották évtizedeken át az első amerikai őslakosoknak.

Ez egy kisebb, nagyjából 5 és fél centis dárdahegy

„Nem kétséges, hogy ezeket a fegyvereket vadászathoz használták a térségben. A felfedezés jelentős, mivel szinte az összes Clovis-kultúra előtti lelőhelyen kőeszközöket találtak, dárdahegyeket soha. Ezeket a hegyeket a Clovis- és az azt követő Folsom-kultúra idejéből való üledék alatt találtuk. A Clovis-kultúra 13 000-12 700 évvel ezelőtt létezett, a Folsom pedig utána. Mindig álmunk volt olyan kórmeghatározó eszközöket találni, amelyeket el lehet ismeri a Clovis-kultúránál idősebbnek, és mi ilyet találtunk a Friedkin-lelőhelyen” – magyarázta Waters professzor.

A leletek kiterjesztik tudásunkat az Észak-Amerikát felfedező és ott letelepedő legkorábbi emberekről. Úgy tűnik, Amerika benépesedése az utolsó jégkorszak vége idején egy komplex folyamat volt, és ez az összetettség mutatkozik meg a genetikai feljegyzésekben is.

Ez is érdekelhet:

Fény derült a történelem egyik legnagyobb zsenijének a betegségére

Leonardo da Vinci a szemtengelyferdülés egy váltakozó verziójával rendelkezett, ez segítette őt az alkotásban.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Jövőre már csak olyan alkotások kaphatják meg a legjobb film Oscarját, melyek foglalkoznak valamely hátrányos helyzetű csoporttal

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés