A Peaky Blinders az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb sorozata. A birminghami rosszfiúk sztoriját több millióan megismerték az elmúlt években, és valószínűleg a sorozat rajongói azt is tudják, hogy a történetnek van valós alapja. Az igazi Peaky Blinders azonban rosszarcú bűnözőkből állt, akiket nem érdekelt a szegény emberek sorsa, és akik ugyan nem rejtettek pengét a sapkájukba, de így is brutális terrort alkalmaztak.

Idén befejeződött a Peaky Blinders, pontosabban csak a sorozat, mert a hírek szerint érkezik egy film, amely majd lezárja Thomas Shelby és még megmaradt családja történetét. A 2013-ban indult sorozat az elmúlt években globálisan és Magyarországon is nagyon népszerű volt, ez nem csoda, hiszen a történet többnyire pörgős, a karakterek nagy része erős és ehhez társulnak a kiváló színészi alakítások is. Röviden: a Peaky Blinders egy menő sorozat, és a tagokról kialakított kép is hasonló, hiszen Tommy Shelby úgy épít fel és vezet egy bűnszervezetet, hogy közben a birminghami szegény emberek hőse és példaképe. Egy közülük, aki felemelkedett, és utána nem felejtette el, hogy honnan jött. Ez azonban csupán az alkotók által megálmodott kép,

a valóságban a Peaky Blinders minden volt csak nem a szegény emberek megmentője.

A film tehát valós történeten alapszik, de nagyobbrészt fikció, a valóság véres, de hiába keressük a hősöket.

A 19. század közepén tömegesen kezdtek bevándorolni az írek Angliába, ez alól nem volt kivétel Birmingham sem, és a helyiek nem feltétlen nézték jó szemmel, hogy a betelepedők száma néhány éven belül megduplázódott. 1867-ben 100 ezren vonultak ki az utcákra, megtámadták és kirabolták a főleg szegénynegyedben élő íreket. Később sem javult a helyzet az írek szempontjából, sőt a rendőrség is ellenük fordult, ennek is köszönhetően az 1870-es években megjelentek a főleg fiatal lázadókból, csavargókból álló bandák. Ezek tagjai átélték, milyen, ha szétverik az otthonukat, de később a törlesztés sem maradt el. A bandák egymás között is harcoltak, komoly és néha véres versengés zajlott azért, hogy kiderüljön, kinek a fennhatósága alá tartozzon egy-egy terület. A leghírhedtebb társaság a Peaky Blinders volt, amelyről az első feljegyzés egy 1890-es cikk a The Birmingham Mail nevű újságban:

„Súlyos támadást követtek el egy George Eastwood nevű fiatalember ellen.(…) Eastwood este tíz és tizenegy óra között betért az Adderly Street-i Rainbow Public House-ba, ahol egy üveg gyömbérsörrel látták. Nem sokkal később egy Peaky Blinders nevű banda tagjai léptek be, akiket Eastwood látásból ismert, mivel ugyanazon a környéken élt, mint a banda tagjai.”

A 19. század végén a bandakultúra és ezzel a Peaky Blinders is egyre felkapottabb lett, a tagjai egyre nagyobb hatalomra tettek szert. Eközben a sajtó is kiemelten foglalkozott a bűnbandákkal, a rosszfiúkról szóló különböző történetek érdekelték az olvasókat, egyszerre rettegtek és rajongtak értük.

Dr. Eloise Moss, a Manchesteri Egyetem kutatója szerint

a bűnbandák történetei abban a korban nagyjából a mai valóságshow-k világának felelt meg,

az embereket foglalkoztatta, hogy mi történik ezekkel a csibészekkel – már akkor is imádták az olvasók a botrányokat.

A Peaky Blinders az 1890-es években először megerősítette a helyét Birmingham első számú bandájaként, majd elkezdte kiterjeszteni a bizniszét. Heather Shor, a Leeds-i Egyetem történésze szerint a csapat inkább az utcán tevékenykedett, rablásokban, bunyókban és a zsarolásban jeleskedett, és nem került előtérbe a szervezettebb formában történő bűnözés. A 20. század második évtizedére feloszlott és eltűnt a Peaky Blinders, a neve azonban fennmaradt, de inkább már általánosságban a birminghami bűnözőkre használták a kifejezést.

Peaky Blinders-graffiti Birminghamben

Ez az egyik komoly eltérés a valódi sztori és a sorozat között, hiszen a film 1920-ban kezdődik, miután Thomas Shelby és két testvére hazatér az I. világháborúból, a valóságban azonban ezekben az években már leáldozott az igazi Peaky Blindersnek.

Ahogy a Shelbyk is egy fikció, Tommy és Arthur Shelby igazából nem osztotta a pofonokat, miközben vedelt és szórta a fóóókokat. Létezett azonban egy Sam Sheldon nevű rosszfiú, ő inspirálta Tommy Shelby karakterét. Sam a Sheldon családnak volt a vezére, kegyetlen bandita hírében állt, aki nemhogy nem riadt vissza, de kereste a véres balhékat. Hasonló habitussal rendelkezett a két testvére, Joseph és John is, testvérükhöz hasonlóan mindketten rendkívül agresszív arcok voltak. Sheldonék tehát sokkal kegyetlenebbek voltak, mint Shelbyék, magasról tettek arra, hogy segítsék a szegényeket és visszaadjanak valamit a közösségüknek, miután tisztességtelen módon vagyont szereztek.

A sorozat írója, Steven Knight elmondta, hogy Tommy Shelby karaktere Sam Sheldon története alapján született meg, utóbbit olyan fickónak írta le, akivel nem futna össze egy sötét sikátorban.

A Peaky Blindersnek jellegzetes volt a megjelenése is, zakót, mellényt és simlis sapkát viseltek a tagok. A sorozat szerint a sapkájukba pengét tettek és a bunyók alkalmával azzal vágták meg az ellenfeleiket. Nagyszerű sztori, de ez is szinte biztosan fikció. A Gillette az USA-ban 1903-ban vezette be az eldobható pengéket, Nagy-Britanniában pedig egészen 1908-ig nem volt eldobható pengét gyártó gyár, így annak minimális az esélye, hogy valóban ilyen fegyvereket használtak a harcok során. A kedvenc harci eszközük a csatos öv volt, általában ezzel verték meg az áldozatokat, de kések, téglák és bármi előkerült egy-egy bunyó során, amit fegyvernek lehetett használni. A pengés szál állítólag John Douglas Walk Down Summer Lane regénye alapján született, ebben van egy olyan rész, amelyben a sapkát fegyverként használták.

„A kedvenc fegyverük a régimódi, vastag csatos öv volt, ebben nem különböztek a manchesteri bandáktól.

Az öveket a csuklójukra csavarták vagy a mutató- és a hüvelykujj közé tekerték, úgy hogy nagyjából nyolc centit kint hagytak, majd becsatolták az övet. Ezzel ütöttek és okoztak szörnyű sérüléseket”

– mondta Carl Chinn történész, aki részletesen foglalkozott a birminghami bandával.

A Peaky Blinders egyik jelenetének forgatása

Az igazi Peaky Blinders egyik leghírhedtebb alakja Thomas Gilbert volt, de mindenki Kevin Mooney néven ismerte. A többnyire fiatalokból álló banda idősebb tagja volt, a feljegyzések szerint civilben halászattal foglalkozott és több ujja is hiányzott, a források szerint ő volt a vezetője a korábban említett George Eastwood ellen elkövetett gyilkosságnak is. Ugyancsak az ismert tagok közé tartozott a babaarcú Harry Fowler, aki mindössze 19 éves volt, amikor először letartóztatták biciklilopásért. Szintén vannak feljegyzések egy Stephen McNickle és egy Earnest Haynes nevű bandatagról, őket is letartották betörésért és biciklilopásért – a tagokról készült rendőrségi fotókért katt ide.

A 20. század első éveiben ismert lett egy másik kegyetlen bandavezér, Billy Kimber is, az ő nevét a sorozatot követők is ismerhetik, hiszen az első évadban kapcsolatba kerül Tommy Shelbyvel. Kimbernek nem csak az utcákon volt neve, magasabb körökben is mozgott és komoly pénzeket szerzett a lóversenyeken történő fogadásokból is. Korábban tagja volt a Peaky Blindersnek, kivételes erejű, retteget harcosnak tartották, majd alapítója volt a szintén kegyetlenségéről híres Birmingham Gangnek is. Kimber később Anglia egyik legismertebb szervezett bűnözéssel foglalkozó rosszfiúja lett.

Peaky Blinders-kvíz:

Bandatag vagy? Ebből a kvízből kiderül

Induljon a hét egy Peaky Blinders-kvízzel!

(A kiemelt fotó illusztráció; fotók forrása: Getty Images. A cikk írásakor felhasznált források: Daily Mail; Shopshire Star; Birmingham Mail)

És ezt olvastad már?
Új előzetes érkezett a vérszomjas játékbabáról szóló sci-fi-horrorhoz