Aj Vej-vej műveit az Albertina Modernben láthatod.

In Search of Humanity címmel látható Aj Vej-vej retrospektív kiállítás 2022. március 16-tól a bécsi Albertina Modernben. A tárlat több mint negyven évet ölel fel, és Aj Vej-vej minden korszakából mutat be mérföldkőnek számító alkotásokat.

Aj Vej-vej korunk egyik legnagyobb művésze – ahogy korábban hívtuk: korunk Andy Warholja –, fáradhatatlan aktivista és autoriter rendszerek kritikusa. A bécsi Albertina Modern most az eddigi legnagyobb retrospektív kiállítást szenteli neki. Az In Search of Humanity az emberiesség és Aj Vej-vej művészi állásfoglalását mutatja be.

Aj Vej-vejnek már az egészen korai munkáiban is megjelenik a szembenállás hazájával, Kínával, ahol már gyerekként kénytelen volt megtapasztalni a Nagy Proletár Kulturális Forradalom következményeit költő apja, Aj Csing miatt. Később, fiatal férfiként szemtanúja volt és dokumentálta is a New York-i East Village-ben zajló tiltakozási hullámot a környék átalakítása ellen.

Amikor Pekingbe visszatért, még bőven érezni lehetett a Tienanmen téri vérengzés utóhatásait, amit szintén nem tudott szó nélkül hagyni. Nagyjából akkoriban vált márkajelévé a hatalmat megtestesítő épületeknek mutatott feltartott középső ujj.

Ai Weiwei – Study of Perspective – Eiffel Tower, 1999, Farbfoto, Albertina, Wien – The ESSL Collection (Fotó: Mischa Nawrata © 2022 Ai Weiwei)

Munkáiban rendszeresen tematizálja a hatalmi struktúrákat és a hatalom gyakorlásának mechanizmusait – legyen szó kulturális javak megsemmisítéséről, manipulációról, cenzúráról vagy megfigyelésről. Nem lankad a figyelme, ha úgy érzi, veszély fenyegeti a szólásszabadságot és az emberi jogokat. Legyen szó a kínai kormány befolyásolási kísérleteiről, újságírók és politikai aktivisták megfélemlítéséről a hongkongi tüntetések kapcsán vagy a koronavírus-járvány miatti vuhani masszív lezárásokról, illetve saját 2011-es letartóztatásáról.

A 2022. szeptember 4-ig látható kiállítás több mint negyven év alkotásait öleli fel, és installációival, fényképeivel és filmfelvételeivel lenyűgöző metszetét adja Aj Vej-vej munkásságának.

Ai Weiwei. In Search of Humanity
Albertina Modern
1010 Bécs
Karlsplatz 5.

(Közlemény, borítókép: Ai Weiwei – Illumination, 2019,  LEGO-Bausteine, fotó: Courtesy of the artist and Lisson Gallery © 2022 Ai Weiwei)

Ez is érdekelhet:

Csontváry, robotok és szörnyek a heti programajánlóban

Műkincsek, a jelen és a jövő technikája, valamint meseillusztrációk is szerepelnek heti ajánlónkban.

Agyrobbantóan kreatív lett, amikor 3D-be tették a legmenőbb kínai művész munkáit

Az eredeti művek is nagyon látványosak, de animációként még hatásosabbak.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában